Arteriosclerosi: recomanacions per prevenir-la

L’arteriosclerosi és la principal malaltia de les arteries on els vasos sanguinis s’estrenyen i la sang circula insuficientment. No causa dolor i pot produir infart de miocardi, accidents vasculars i claudicació intermitent (dolor a les cames al caminar) entre d’altres Per prevenir-la és important controlar els FACTORS DE RISC VASCULAR com: hipertensió, sobrepès, colesterol elevat, tabaquisme, sedentarisme, diabetis i l’estrès.

Aquest document té la finalitat d’informar-vos sobre els aspectes més importants de l’arteriosclerosi.
Tenim molt d’interès en el fet que conegueu:

  1. Què és l’arteriosclerosi.
  2. Quines són les causes que la produeixen.
  3. Com es poden corregir aquestes causes i com es pot prevenir.

Desitgem que aquesta informació us sigui d’utilitat per prevenir també les complicacions d’aquesta malaltia. Si teniu qualsevol dubte, consulteu-lo amb el vostre metge.

Les artèries són els conductes pels quals circula la sang des del cor fins als òrgans i teixits del cos humà.
La circulació de la sang en quantitats adequades és essencial per a la vida i per al funcionament dels nostres òrgans i teixits, i de les cèl·lules que els formen. Això està motivat pel fet que la sang és la que condueix l’oxigen i els aliments (nutrients) que són imprescindibles per a la vida. Quan una o més artèries presenten lesions d’arteriosclerosi, la circulació de la sang disminueix o s’interromp; aquest fet s’anomena isquèmia. Llavors, les zones que depenen d’aquestes artèries pateixen la manca de sang, el que provoca que deixen de rebre l’oxigen, la glucosa i els nutrients i emmalalteixin o morin. La zona de teixit destruït s’anomena infart.

L’arteriosclerosi. Aquesta malaltia consisteix en l’enduriment 
de les artèries i en l’engruiximent de la seva paret, de manera que, a mesura que la malaltia avança, es formen unes plaques que contenen colesterol, cèl·lules i teixit fibrós (com el que forma les cicatrius), denominades plaques d’ateroma. Aquestes plaques poden créixer amb els anys fins a provocar l’estrenyiment dels vasos sanguinis i fer que la sang no circuli en quantitat suficient. Però, perquè l’arteriosclerosi causi problemes de circulació, no sempre és necessari que s’hagin format aquestes grans plaques d’ateroma.

En resum, la circulació de la sang per les artèries pot afectar-se progressivament en el decurs del temps, per plaques d’ateroma que es van fent cada vegada més grans, o bé, de manera més brusca, per causa d’espasmes (contraccions anormals) o de l’aparició sobtada d’una trombosi (formació d’un coàgul).

L’arteriosclerosi és una malaltia generalitzada, és a dir que acostuma a afectar diferents artèries del cos al mateix temps. Així mateix, l’arteriosclerosi pot anar empitjorant, sense donar cap molèstia, fins que, després de molts anys, apareixen els símptomes en un territori concret de la circulació.

Quan les artèries malaltes són les coronàries, en el moment d’aparèixer la disminució de la circulació de la sang per alguna de les causes esmentades, es produeix el que es coneix amb el nom d’angina de pit o infart de miocardi. Si el que s’afecta és la circulació de les artèries cerebrals, es produeix un accident vascular cerebral (conegut, també, com a ictus o apoplexia). També poden afectar-se les artèries de les cames i provocar dolor al caminar (claudicació intermitent) i, fins i tot, lesions o gangrena dels dits dels peus, i també de les artèries dels ronyons, fet que provoca alteracions en el seu funcionament i en la pressió arterial.

Les principals causes modificables de l’arteriosclerosi són el tabac, els trastorns del metabolisme del colesterol, la hipertensió i la diabetis. Altres factors de risc importants són l’excés de pes i la falta d’exercici físic (sedentarisme). Finalment, hi ha altres causes d’arteriosclerosi, però la seva importància és menor. Les causes no modificables de l’arteriosclerosi són factors hereditaris (genètics), l’edat i el sexe.

El tipus d’alimentació (o dieta) que cada persona segueix al llarg de la seva vida té molt a veure amb l’aparició de l’arteriosclerosi, perquè una alimentació incorrecta facilita que aparegui l’excés de colesterol, la hipertensió, l’obesitat i la diabetis.

Ha quedat clarament demostrat que el fet de controlar els factors de risc prevé l’infart de miocardi, l’angina de pit, els accidents vasculars cerebrals, la claudicació intermitent i altres complicacions de l’arteriosclerosi.

Les mesures més clarament beneficioses són: abandonar el tabac, seguir una dieta saludable i el tractament de les alteracions del colesterol i de la pressió arterial i el control de la diabetis. A més, fer exercici físic i tenir un pes normal són mesures importants per tal de prevenir l’arteriosclerosi.

Factors de risc

Imagen
arteriosclerosi

El control dels factors de risc pot evitar que les persones que mai no han sofert una malaltia circulatòria la pateixin per primera vegada. En els pacients que ja han sofert una malaltia circulatòria, el control i el tractament dels factors de risc és fonamental per evitar sofrir noves complicacions.
Està demostrat que quan aquests factors es controlen bé, no tan sols es preveu l’empitjorament de la malaltia, sinó que també s’evita que les plaques d’ateroma es facin més grans, i, en molts casos, s’aconsegueix que disminueixin la seva grandària (la qual cosa es coneix com a regressió de l’arteriosclerosi). A més, les persones que 
assoleixen el control dels seus factors de risc, aconsegueixen viure millor, és a dir, tenen una millor qualitat de vida.

HIPERTENSIÓ ARTERIAL
Sal: El sodi que conté la sal pot augmentar la tensió arterial. La majoria d’aliments ja en contenen per tant hem d’evitar:

  • Afegir sal.
  • Aliments rics en sodi: anxoves, olives, fumats, salses comercials, formatges semi/sec, conserves, sopes de sobre, aliments precuinats i aigües amb gas. Les herbes aromàtiques i espècies són bons substituts de la sal.

Alcohol: Si no en beveu, no comenceu. Si ho feu que sigui en petites quantitats :

  • HOMES: màx. 2 copes (200ml) de vi o cava/dia o bé 2 gots (400ml) de cervesa/dia
  • DONES: màx. 1 copa (100ml) de vi o cava/dia o 1 got (200ml) de cervesa/dia

Cafè/te: Consumir màxim 1-2 tasses de cafè o te/dia.

CONTROL DEL PES
L’excés de pes predisposa a la hipertensió arterial, a l’excés de colesterol, triglicèrids i a la diabetis, per tant és molt important tenir un pes adequat.
Cal augmentar la despesa de calories fent exercici físic, disminuint el consum d’aliments greixosos o ensucrats (brioxeria, carns greixoses, snacks, alcohol i refrescos etc.) i fomentar els aliments menys calòrics i que ens sacien com els vegetals, les fruites i productes integrals.

CONTROL DEL COLESTEROL
Els principals aliments a controlar son:
Carns vermelles i processades: salsitxes, hamburgueses, patés, embotits, xai, vísceres.Millor fomentar carns més magres com el pollastre, el conill i el gall d’indi.

Brioixeria i dolços: croissants, ensaïmades, pastissos, natilles, flams, arròs amb llet, etc. Només està permès el consum esporàdic dels que estan elaborats amb oli d’oliva i gira-sol.
Làctics sencers: formatges semicurats i curats i tots aquells aliments que continguin mantega i nata. Procurar consumir llet, iogurts descremats i formatges amb una matèria grassa inferior al 15%.
Ous: Màxim 3 rovells d’ou a la setmana.
Cal augmentar el consum de fibra vegetal present en verdures, fruites, llegum, fruits secs i cereals integrals.

TABAQUISME
El consum de tabac és una de les primeres causes de les malalties del cor i està directament relacionada amb el càncer de pulmó i les malalties respiratòries. El tabac deteriora la qualitat de vida i en definitiva augmenta la mortalitat. És molt addictiu, si no podeu deixar per compte propi, consulteu-ho amb el vostre metge que us podrà ajudar.

CONTROL DEL SEDENTARISME
L’exercici físic és fonamental per conservar la salut. Hem d’assegurar almenys 30 minuts d’exercici físic diari, com caminar a marxa moderada, bicicleta, nedar o ballar.
L’exercici sempre ha d’estar adaptat als gustos i possibilitats de cadascú, en cas de dubte o de malaltia cardíaca consultar sempre amb el metge.

CONTROL DE LA DIABETIS
En els pacients amb diabetis, l’arteriosclerosi sol tenir una aparició més precoç i generalitzada, per tant és molt important que a part de les xifres de sucre en sang tingui cura de tots els altres factors de risc cardiovascular. Hem de:

  • Seguir una dieta específica i individualitzada
  • Prendre la medicació prescrita
  • Portar un bon registre d’autocontrols de la glucosa
  • Assistir a les visites i controls analítics
  • Tenir una molt bona higiene sobretot de les zones més delicades com peus i genitals.

CONTROL DE L’ESTRÉS
Preneu-vos una part del temps per vosaltres mateixos, per exemple practicant activitats d’oci que us facin sentir bé.
Realitzeu les activitats diàries més lentament i sense pressió, aprengueu a dir NO davant els compromisos socials.
Relaxeu-vos i tingueu una actitud positiva.

La sal

El sodi que conté la sal és el que pot augmentar la vostra pressió arterial. Com que el sodi és un component natural de molts aliments, la major part de les persones en consumeixen en quantitat suficient, sense necessitat d’afegir-hi sal.

Consells per reduir el consum de sal

  • Elimineu el saler de la taula.
  • A l’hora de cuinar, utilitzeu el mínim de sal possible o bé no la utilitzeu.
  • Per condimentar, substituïu la sal per pebre, fines herbes (alfàbrega, llorer, romaní, etc.), espècies (pebre vermell, nou moscada, canyella...), julivert, all o llimona.
  • Elimineu els aliments molt rics en sal: anxoves, olives, fumats, salsa de soja, ketchup...
  • Disminuïu el consum de: formatges, embotits, conserves, sopes de sobre, brou en daus, aliments precuinats... 
  • Elimineu altres fonts de sodi: bicarbonat i aigües minerals riques en sodi.

L’alcohol
Si no en beveu normalment, no comenceu. Si en beveu, en podeu prendre en petites quantitats. Com a guia, us proporcionem les quantitats aproximades diàries que es poden consumir, tenint en compte que és millor no beure res com a mínim dos dies per setmana i evitar begudes d’alta graduació es a dir destil·lats, com, conyac, whiski, ron, ginebra, i els seus combinats amb begudes refrescants.

  Homes Dones i majors de 65 anys
Vi o cava: 2 copes (200 ml) 1 copa (100ml)
o    
Cervesa: 2 quints o canyes (400 ml) 1 quint o canya (200 ml)

 

L’excés de pes predisposa a la hipertensió arterial, als trastorns del metabolisme del colesterol i a la diabetis. Per això, és molt important que les persones amb sobrepès intentin normalitzar el seu pes. El control de l’obesitat se sol fer mitjançant l’índex de massa corporal (IMC). Es considera un pes correcte el que es correspon amb un IMC entre 18,5 i 25, o tenir un perímetre abdominal (cintura) inferior a 102 cm en homes o 88 cm en dones.

Per perdre pes, cal augmentar la despesa de calories mitjançant la pràctica d’exercici físic, d’acord amb les vostres possibilitats i les indicacions del metge. Igualment, cal disminuir el consum de calories. Amb aquesta finalitat, augmenteu el consum d’aliments baixos en calories, sobretot de vegetals de fulla verda, d’hortalisses i d’aliments 
integrals, i disminuïu el consum d’aliments rics en calories, principalment els d’alt contingut en greixos. És important que mengeu lentament, si és possible a hores regulars. És preferible menjar menys quantitat i més sovint (4-5 vegades al dia) que una quantitat major menys vegades (2-3 vegades al dia).

Si l’excés de pes és important o, malgrat haver seguit les recomanacions esmentades, no podeu perdre pes, és necessari que el vostre metge/dietista us aconselli exercici i una dieta amb un contingut calòric determinat, en el qual s’especifiquin les quantitats dels diferents aliments que heu de consumir.

Algunes característiques del nostre estil de vida, com una alimentació sana, l’exercici físic i la relaxació, poden contribuir a reduir el nivell de colesterol sanguini. Al contrari, fumar, beure en excés o l’obesitat n’afavoreixen l’augment. El fet de mantenir unes xifres de colesterol inferior a 200 mg/dl (5,2 mmol/l) és l’objectiu desitjable per a la prevenció de l’arteriosclerosi. En els pacients isquèmics, en lloc del colesterol total s’ha de valorar el colesterol-LDL, que ha de ser inferior a 70 mg/dl (1,8 mmol/l).

Consells dietètics per reduir les vostres xifres de colesterol

  • Consumiu preferentment peix blanc o blau en lloc de carn com a font de proteïnes.
  • Si consumiu carn, cal escollir la més magra i retirar sempre el greix visible abans de cuinar-la. És preferible menjar les carns blanques (pollastre, gall dindi o conill) en comptes de les vermelles (vedella, bou, cavall, xai o porc). En el cas de les aus, retireu la pell abans de cuinar-la.
  • Suprimiu el consum de les vísceres, la cansalada, el cervell, el fetge i els ronyons.
  • Eviteu el consum d’embotits, de salsitxes de Frankfurt o de porc. En el cas dels entrepans, utilitzeu embotit de gall dindi, pernil salat i llom embutxat.
  • Substituïu la llet i els seus derivats (formatge, iogurt) per descremats o de règim amb menys d’un 15 % de matèria grassa.
  • No prengueu mantega.
  • Preneu, com a màxim, dos o tres rovells d’ou per setmana.
  • Eviteu la xocolata i els productes de pastisseria i rebosteria (croissants, pastissos, magdalenes...), excepte aquells fets amb productes descremats, sense greixos animals, ni vegetals saturats (palma, coco, mantega de cacau), ni hidrogenats i sense rovell d’ou.
  • Sempre que sigui possible, utilitzeu la carn com a condiment, més que com a ingredient principal, per exemple en forma d’estofat amb abundants verdures, i hortalisses, fideus amb salsa de carn, etc.
  • Cal augmentar el consum de fibra vegetal, que està inclosa en les fruites, les verdures, els llegums, els cereals i els aliments integrals (pa, arròs i pasta italiana integrals).
  • Reduïu el consum de sucres: sucre refinat o morè, mel, caramels, gelats, melmelades, refrescs, galetes, almívars, postres preparats, etc.
  • Els fregits i guisats estan tolerats, encara que s’han de limitar en cas d’excés de pes. S’ha de tenir en compte que per cuinar és millor utilitzar oli d’oliva, que s’ha d’evitar que l’oli fumegi i l’excessiva reutilització dels olis.
  • En cas de sobrepès, les quantitats que s’han d’ingerir es basaran en les recomanacions del vostre metge i del vostre dietista. La dieta ha d’anar acompanyada sempre d’exercici físic.

Llista d'aliments

GRUPS
D’ALIMENTS
Permesos (tots els dies) A limitar 
(màxim 3 vegades/setmana) 
Desaconsellats 
(només excepcionalment)
Làctics
(Llet i derivats)
Llet i iogurt desnatats. 
Formatges 100 % desnatats 
(0 % MG) 
Benecol ® Danacol ® o marques blanques similar
Formatge fresc, mató, quallada 
o de baix contingut en greix 
(<18 %)
Llet sencera, nata, cremes, 
flams, formatges secs, 
semisecs i cremosos. 
Gelats elaborats amb llet 
sencera.
Càrnics 
(Carns, aus, peixos, 
mariscs, ous i embotits) 
Pollastre i gall dindi sense pell. 
Conill. 
Peix blanc o blau. 
Tonyina/sardines/verat fresc, seitó en vinagre, anxoves. 
Salmó marinat 
Marisc. 
Clara d’ou
Porcions magres i exemptes de greix visible de: vedella, bou, vaca, poltre, cavall, be, porc, cèrvol i caça (<2 vegades/setmana). 
Pernil cuit i curat de gla (sense greix). 
Tonyina/sardines/verat en conserva. 
Calamar, sípia 
Rovells d’ou o ou sencer (màxim 3 a la setmana).
Hamburgueses comercials, carns i plats preparats comercialment.
Embotits en general, bacó, vísceres, ànec, oca, paté
Peix fregit amb greixos o olis 
desaconsellats. 
Farinacis 
(Cereals, 
llegums i 
tubercles) 
Pa, arròs, pasta italiana, farina, cereals per esmorzar (de preferència integrals) Es limitaran les racions (quantitat) de farinacis si sobrepès o obesitat.  Patates “xips”, patates 
fregides. 
Pastisseria en general: 
croissant, ensaïmada, magdalena, donut, galetes, etc. 
Cereals ensucrats i/o amb xocolata.
Verdures i 
hortalisses
Totes   Verdures fregides en llard o olis desaconsellats. 
Plats precuinats
Fruites Totes (només 2-3 al dia si hipertrigliceridèmia)  Alvocat Fruites en almívar, escarxades i confitades. 
Sucs de fruita ensucrats. 
Fruites
oleaginoses
Avellanes, ametlles, nous, pinyons A limitar si obesitat Aquestes fruites fregides o ensucrades. 
Fruites
assecades
Figues, panses, prunes, etc.   Totes si obesitat o hipertrigliceridèmia.
Greixos Preferentment oli d’oliva. Oli de gira-sol i blat de moro Margarina amb estanols o esterols  Mantega, margarina amb llet, llard, crema de llet. 
Oli de coco i palma. 
Sucres, edulcorants i postres Edulcorants: sacarina, ciclamat, aspartam... 
Postres casolanes sense greix saturat i amb edulcorants
Xocolata 70 % cacau Xocolata i pastissos. 
Postres amb llet sencera, 
mantega, ou, nata o greixos animals.
Begudes Aigua, infusions, cafè o té. 
Refrescos light
  Sucs ensucrats. Begudes alcohòliques, ensucrades o amb cacau 
Espècies i 
salses
Herbes aromàtiques i espècies en general. Vinagre, allioli, romesco, salses amb brou vegetal o iogurt descremat Amaniments i sofregits casolans 
fets amb greixos permesos. 
Salses amb mantega, 
margarina, llet sencera, nata i altres greixos no permesos 

 

El tractament prescrit pel metge és diferent per a cada pacient. Per això, només heu de prendre els medicaments que ell us hagi aconsellat, seguint sempre les recomanacions que us hagi donat. No suspengueu el tractament sense consultar-ho amb el vostre metge.

El consum de tabac és una de les primeres causes de les malalties del cor. Si ja sabeu les conseqüències que comporta fumar, ja teniu motius suficients per deixar-ho. Si no les coneixeu, us en recordarem 
breument unes quantes com que els fumadors tenen un risc molt més elevat de patir càncer de pulmó i d’altres localitzacions, de presentar malalties cardiovasculars i respiratòries i, en definitiva, una major 
mortalitat que els no fumadors.

Deixar de fumar és una decisió vostra i si no ho proveu no sabreu si sou capaços d’aconseguir-ho. Recordeu: deixar de fumar no és fàcil, però NO ÉS IMPOSSIBLE.

Com deixar de fumar
Primers passos:
El primer que heu de fer és fixar un dia per deixar el tabac i no ajornar més enllà d’aquesta data el fet d’abandonar-ne el consum. Les dues setmanes abans us seran útils els consells següents:

  • No fumeu de forma automàtica.
  • Abans d’encendre una nova cigarreta penseu per què ho feu.
  • Compteu les cigarretes de menys que heu fumat al cap del dia.
  • Escriviu les raons del perquè heu de deixar de fumar i els beneficis que us comportarà.

Què fer el primer dia:
El dia que us heu fixat per deixar el consum de tabac us seran 
útils els consells següents:

  • No tingueu tabac ni a casa ni a la feina ni en cap altre lloc.
  • Digueu a tothom que heu deixat de fumar.
  • Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia.
  • Després dels àpats, no feu sobretaula i camineu una mica.
  • Els desitjos de fumar seran intensos, però passaran ràpid.
  • Deixeu de fumar totalment i no penseu que només podreu fumar aquelles cigarretes que us agradin.

El consum de tabac crea addicció. Si no ho podeu deixar per compte propi, consulteu-ho amb el vostre metge, que us adreçarà a una unitat especialitzada

Avui en dia està fora de qualsevol dubte que l’exercici físic ajuda a conservar la salut o a recuperar-la, si s’havia perdut. Això és especialment cert en les malalties cardiovasculars.

Des del punt de vista de la salut, CAMINAR és tan beneficiós com realitzar altres activitats més enèrgiques, amb els avantatges que és fàcil de practicar, que és barat i que no implica perill de lesions en els ossos, tendons o músculs.

A partir d’un exercici que comporti la despesa de 500 calories setmanals, es comencen a notar els efectes beneficiosos pel que fa a la prevenció de les malalties cardiovasculars i a la sensació física de benestar, encara que els efectes significatius comencen a obtenir-se amb consums de 1.400 kcal/setmanals. Es pot calcular un consum aproximat d’1 caloria per quilogram de pes corporal i quilòmetre caminat, cosa que es tradueix en les següents distàncies setmanals:

  Distància per caminar (km setmanals)
Pes corporal (kg) Mínima Òptima
60 8 33
70 7 29
80 6 25

Les recomanacions d’exercici físic consisteixen a fer 30 minuts diaris, tots els dies de la setmana, o repartir aquestes 3 hores i mitja, com a mínim, en 3 dies, encara que seria ideal fer-ho tots els dies de la setmana i fer el màxim que es pugui. Concentrar tot l’exercici en 1 o 2 jornades no és recomanable i pot ser contraproduent, sobretot si, per compensar, es fa de forma intensa.
La intensitat de l’exercici no ha d’arribar a límits que impedeixin mantenir una conversa o provoquin dolors toràcics de tipus anginós.
Caminar a marxa moderada és una activitat simple i molt eficaç. Aquest exercici simple us ajudarà a disminuir la vostra pressió arterial i el nivell de colesterol, i a aconseguir un pes més saludable. A més a més, és un mètode excel·lent per reduir l’estrès i la tensió nerviosa, i us ajudarà a oblidar-vos del tabac.
Altres exercicis indicats són la bicicleta, tant l’estàtica com la de passeig, la natació i, fins i tot, el ball!

Consells per millorar l’activitat física
En cas que no estigueu habituats a l’exercici:

  • Comenceu l’activitat lentament.
  • Intenteu escollir una activitat física que us agradi i que us sigui fàcil de fer.
  • Si el vostre estat físic ho permet, és preferible utilitzar l’escala en comptes de l’ascensor.
  • Substituïu el cotxe pels transports públics i baixeu algunes parades abans del punt de destinació.
  • En els passeigs, descobriu itineraris diferents i feu que aquesta activitat sigui divertida. Relaxeu-vos i fruïu-ne. Us ho mereixeu!
  • Proposeu-vos un pla d’exercicis com a objectiu i que sigui prioritari a la vostra activitat diària. És molt important i saludable fer exercici físic.

En el cas del pacient diabètic, tots els consells que s’han donat fins ara en aquest fullet sobre la hipertensió, el colesterol, el tabac, l’exercici, etc. s’han de tenir especialment en compte, ja que la diabetis, per si sola o associada a qualsevol dels factors de risc anteriors, potencia en gran mesura l’aparició d’arteriosclerosi. Seria, doncs, absurd que un pacient diabètic posés tot el seu esforç i tots els seus recursos per aconseguir un bon control de la diabetis i descuidés per contra el control dels altres factors de risc, tan o més importants com poden ser-ho la mateixa diabetis, en l’aparició de l’arteriosclerosi.

En els pacients amb diabetis, l’arteriosclerosi sol tenir una aparició més precoç i generalitzada, sobretot pel que fa a l’arteriosclerosi coronària i a la dels vasos de les cames; en aquest cas, s’arriba a produir gangrena, la qual, en grau extrem, pot fer necessària l’amputació de l’extremitat.

Consells per al control de la diabetis
Abans de tot, aquesta malaltia ha de ser controlada pel metge, del qual cal seguir totes les recomanacions pel que fa a:

  • Una dieta específica i individualitzada per al vostre cas en particular, malgrat que totes les normes generals que s’han donat en els apartats anteriors referits a la sal, al colesterol, etc. també us són vàlides.
  • La medicació que s’hagi prescrit en el vostre cas, ja sigui amb antidibètics orals o amb insulina. Davant de qualsevol dubte, consulteu-lo amb el vostre metge o la vostra infermera.
  • Els autocontrols de glucosa a la sang i/o l’orina, segons us hagi indicat el metge, per poder aconseguir el màxim control de la diabetis.
  • Les visites i els controls analítics que el metge us indiqui, per poder detectar i controlar les complicacions que puguin aparèixer amb més freqüència (complicacions oculars, renals, vasculars, nervioses...).
  • Extremar les mesures d’higiene personal, especialment a les zones més delicades, com són els peus i els genitals.

Si aconseguiu dominar el vostre estrès nerviós, arribareu a adoptar un nou estil de vida que no sols beneficiarà la vostra salut, sinó que us resultarà molt més satisfactori a nivell personal.

Consells per disminuir l’estrès

  • Preneu-vos, cada dia, una part del temps per a vosaltres mateixos.
  • Realitzeu les activitats normals (menjar, conduir, caminar) més lentament i sense sensació de constrenyiment.
  • Deixeu de preocupar-vos tant pel temps, pels compromisos socials, etc. apreneu a dir «NO».
  • Adopteu una actitud positiva. Intenteu pensar en cada moment que esteu fent el millor que podeu fer i feliciteu-vos-en.
  • Relaxeu-vos i realitzeu activitats del vostre gust: escoltar música, llegir,
  • passejar, visitar museus, dedicar-vos al passatemps favorit (pintar, col·leccionisme, etc.).
  • Apreneu a relaxar-vos. És bàsic per disminuir emocions negatives i millorar la vostra qualitat de vida.
  • Mengeu regularment i amb una dieta equilibrada, dormiu les hores suficients i realitzeu alguna activitat física.
  • Eviteu acudir a espectacles que us produeixin nerviosisme.
  • Riure proporciona salut. Rieu! Això incitarà les persones del vostre voltant a fer el mateix.

Autoria: Comissió d’Arteriosclerosi de l’Hospital Universitari de Bellvitge

Imatge de portada: Sociedad Española de Medicina Interna

edit-webform-itemsedit-actions

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: