Ileostomia o colostomia: què cal saber

Una ostomia consisteix en la realització d’un camí nou a través de la paret abdominal per a la sortida de les femtes i els gasos a l’exterior, que rep el nom d'estoma

És l’abocament a l’exterior d’una part de l’intestí.
Els aliments que ingerim han de patir una sèrie de modificacions perquè el nostre organisme els pugui assimilar, utilitzar i transformar en l’energia que el nostre cos necessita. Aquestes modificacions es van realitzant al llarg del tub digestiu.

Imagen
aparell digestiu

L’aparell digestiu està format per un tub llarg que comença a la boca i finalitza a l’anus. El tub digestiu està compost per: boca, esòfag, estómac, budell prim (duodè, jejú i ili) i budell gros (còlon, recte i anus); fa 6 metres aproximadament.

El budell té diferents funcions:

  • Digerir i absorbir l’aigua i els nutrients.
  • Formar el bolus fecal (residu dels aliments que no podem utilitzar).
  • Assegurar el trànsit del bolus fins al recte per ser evacuat voluntàriament.

Al budell prim, els aliments es barregen amb els sucs intestinals i es descomponen en partícules més petites. Durant el trajecte, també són absorbits la major part dels nutrients (greixos, hidrats de carboni i proteïnes). Els líquids s’absorbiran al budell gros (còlon).

A mesura que passen pel còlon es van absorbint l’aigua i algunes sals minerals, perquè en arribar al còlon transvers, les femtes es van fent més pastoses i arriben a ser sòlides i fermes al còlon esquerre o descendent.

Com ja hem comentat, l’evacuació del bolus fecal es realitza voluntàriament seguint un trajecte natural/establert. Però en ocasions aquest trajecte es veu afectat per alguna alteració que impedeix el trànsit normal.

Algunes d’aquestes alteracions són:

  • Malalties del budell (malaltia diverticular)
  • Malalties inflamatòries (colitis ulcerosa, malaltia de Crohn)
  • Processos neoplàstics (còlon o recte)
  • Traumatismes
  • Altres

En alguns d'aquests casos és necessari realitzar un trajecte nou que pugui permetre a l’organisme evacuar, mentre se soluciona el problema que impedeix el trànsit normal. És en aquest moment quan es planteja la possibilitat de realitzar una ostomia, que consisteix en la realització d’un camí nou a través de la paret abdominal per a la sortida de les femtes i els gasos a l’exterior, que rep el nom d'estoma.

Amb l’ostomia no podreu controlar les deposicions, per la qual cosa necessiteu d’un sistema de recollida de femtes (dispositiu/bossa).

Segons de la part del budell que s’utilitza, rep un nom diferent:

ILEOSTOMIA: és l'exteriorització del budell prim. Es localitza al costat dret de l’abdomen, habitualment.

Imagen
ileostomia

COLOSTOMIA: és l'exteriorització del budell gros o còlon. Es pot localitzar al costat dret de l’abdomen, però amb més freqüència al costat esquerre.

Imagen
colostomia

Aquestes poden ser amb caràcter temporal o permanent. 

Com realitzar la neteja i el canvi de bossa?

És necessari que, almenys una vegada al dia, realitzeu una bona higiene de la vostra ostomia i un canvi de bossa. Això afavorirà el vostre benestar i us ajudarà a controlar l’estat de la pell i l’estoma.

Prepareu, abans d’iniciar la higiene i el canvi de dispositiu, tot el material necessari.

El millor lloc per realitzar la higiene és el bany del vostre domicili.
Material necessari:

  • Aigua
  • Sabó neutre o sabó de coco
  • Esponja suau, tipus esponja natural
  • Mocadors de paper o paper higiènic
  • Tovallola suau
  • Bossa de plàstic, per poder llençar la bossa bruta d’ostomia
  • Bossa d’una o dues peces, segons la que utilitzeu habitualment
  • Tisores

Abans de començar la higiene, si utilitzeu bossa oberta, es recomana buidar la bossa al wàter.

Col·loqueu-hi un tros de paper higiènic per evitar esquitxar-vos.

Us aconsellem que la realitzeu abans dels àpats, ja que en aquest moment és quan disminueix el dèbit intestinal (les deposicions).

Situeu-vos en el bany, prop del lavabo, davant d’un mirall per veure millor el vostre estoma.

  1. Desenganxeu amb cura la bossa d’ostomia del vostre abdomen, subjecteu la pell amb una mà i amb l’altra retireu la bossa de dalt cap a baix per no tacarvos amb les femtes.
  2. Llenceu la bossa d’ostomia dins d’una bossa de plàstic.
  3. Netegeu les restes de les femtes del vostre estoma amb mocadors de paper o paper higiènic, que també heu de llençar a la bossa.
  4. Renteu acuradament l’estoma i la pell del voltant amb aigua tèbia i sabó neutre, utilitzeu una esponja natural, i eviteu refregar amb força.
  5. Assequeu la pell amb una tovallola suau o mocadors de paper, evitant fer friccions fortes.
  6. Si en realitzar la neteja de l’estoma, veieu una petita quantitat de sang en netejar-lo o assecar-lo, tingueu present que és normal. La causa és que la mucosa sagna amb facilitat.
  7. Amb l’estoma i la pell del voltant ja neta, observeu la mida, la coloració i l’estat de la pell.
  8. Prepareu la nova bossa d’ostomia per realitzar el canvi. És important que el diàmetre de la bossa ajusti perfectament al voltant de l’estoma. Si feu servir una bossa pretallada, procureu que sigui de la mida adequada. Si utilitzeu una bossa retallable, mesureu el vostre estoma amb la plantilla de mides per saber la mida que necessiteu i retalleu l’orifici adequadament.
  9. Abans d’enganxar la bossa, comproveu que la pell estigui ben seca. L’excés d’humitat impediria la bona fixació de la bossa. Si és necessari, torneu a eixugar la pell.
  10. Col·loqueu les vostres mans damunt la bossa durant un parell de minuts per donar-li escalfor i ajudar que s’enganxi millor.
  11. Retireu el paper protector de la banda adhesiva de la bossa i enganxeu-la a la pell que envolta l’estoma de baix a dalt, ajustant-la a la zona inferior de l’estoma i procurant no fer plecs amb el protector cutani/adhesiu. Finalment, comproveu que s’ha adaptat correctament.
  12. En el cas d’utilitzar una bossa de dues peces, serà necessari canviar la bossa a diari, mentre que la base/placa es farà cada tres o quatre dies i sempre que es detecti una fuita.
  13. Retalleu sempre la base/placa, uns 2 mm més gran que la vostra ostomia.
  14. És convenient enganxar la bossa en una posició adequada a les activitats que heu de realitzar. Si heu d’estar dempeus o assegut, col·loqueu la bossa en posició vertical. Si pel contrari, heu d’estar més temps al llit, és millor col·locar-la inclinada.

* Comproveu que la bossa estigui ben tancada.

Podeu realitzar la neteja corporal a la dutxa o al bany, amb la bossa posada o sense, com preferiu. No existeixen garanties que no tingueu descàrregues en aquells moments. Si desitgeu realitzar-lo sense bossa, amb el temps i l’experiència arribareu a conèixer quina és l’hora més apropiada per al bany, que coincidirà amb els moments de menys sortida de femtes per l’estoma. Haureu de tenir la precaució que l’aigua que feu servir no estigui ni massa calenta ni massa freda, donat que l’estoma no té sensibilitat i podria perjudicar-vos.

Si sou pacient portador d’ileostomia i voleu realitzar el bany o la dutxa sense bossa, l’hora més apropiada coincidirà amb els moments de menys sortida de femtes, probablement abans dels menjars. Tingueu a mà paper higiènic per precaució.

Recordeu que la dieta és important per a la vostra recuperació. Una alimentació adequada juga un paper fonamental en la normalització del trànsit digestiu, en la cicatrització de les ferides i en la recuperació de
l’estat general.

Mantingueu un horari regular en els àpats i eviteu que aquests siguin abundants. Feu 5 o més menjars al dia. Descanseu sempre després de l’àpat.

Mengeu sense presses, mastegueu bé els aliments amb la boca tancada per evitar l’entrada d’aire i la formació de gasos.

Eviteu les temperatures extremes (ni molt fredes ni molt calentes) dels aliments i de les begudes.

Relaxeu-vos, l’ansietat provoca malestar i dificulta la digestió.

L’alimentació pobra en fibra pot ser deficient en vitamines, per la qual cosa es recomana ampliar-la tan aviat com sigui possible.

L’ampliació de la dieta amb la reintroducció dels aliments i les preparacions culinàries es farà de forma progressiva. Procureu introduir només un aliment nou cada vegada (per àpat o dia) per poder valorar la tolerància.

La tolerància i el confort digestiu es valora per la consistència i quantitat de les femtes, i també per les flatulències i/o distensió de l’abdomen.

Les coccions i la preparació dels aliments han de ser suaus: bullits, forn, planxa, papillota, a la sal. Eviteu els aliments crus i les tècniques culinàries molt greixoses i massa condimentades, així com els fregits, guisats, arrebossats...

Tingueu cura de la hidratació: s’aconsella prendre un mínim d’1.5 litres de líquid al dia. Les begudes més aconsellades són: Begudes isotòniques: isostar®, aquarius®, bebesale®, gatorade®, nestea®, trinatea®, aigua sense gas, infusions, brou vegetal colat i amb sal, orxata, suc de poma, préssec i raïm o fruita liquada. És important beure entre àpats i també durant la nit.

Si sou portador d’una colostomia
La introducció dels aliments a la vostra dieta serà sempre progressiva i s’ampliarà gradualment segons la tolerància digestiva.

Heu de conèixer els aliments que produeixen males olors i els que són flatulents com llegums, col, ceba, all, formatges forts, espàrrecs o carbassó. Les begudes gasoses són poc aconsellables.

El iogurt, la mantega i el julivert ajuden a minvar les olors i els gasos.

Si sou portador d’una ileostomia*
Heu de tenir especialment cura de la hidratació seguint les recomanacions abans esmentades.

La introducció dels aliments a la vostra dieta serà sempre molt lenta i progressiva, s’ampliarà gradualment segons la tolerància digestiva. Els aliments aconsellats al inici són: arròs, pasta italiana, puré de patata i pastanaga, ou i clares d’ou cuites, carns i peix a la planxa o bullit, poma al forn o ratllada i ennegrida, plàtan madur, pa blanc o torrades).

Quan sortiu de l’Hospital, en un breu termini de temps, podreu realitzar novament algunes de les activitats a les quals estàveu acostumat, encara que haureu de tenir algunes precaucions amb determinades coses com:

La roba
Podreu utilitzar la roba a la qual estàveu acostumat. L’única precaució que haureu de tenir és que els cinturons i les cinturilles no realitzin pressió directa sobre l’estoma.

En el cas que estigueu acostumat a portar faixa, haureu d’evitar que us faci massa compressió. No és recomana foradar-la per treure la bossa fora de la faixa.

L’exercici físic
Durant els primers mesos, no realitzeu exercicis bruscos, sobretot aquells que comprometin la musculatura abdominal. Eviteu carregar i arrossegar pesos.

En general, està permesa la realització d’esports, però és recomanable consultar cada cas particular amb algun membre de l’equip mèdic o d’infermeria que us hagi atès.

Quan practiqueu la natació, a la piscina o a la platja, no us tragueu la bossa. Si sou una dona, us aconsellem un banyador de lycra amb folre. Si sou un home, és millor no utilitzar eslip.

Les relacions amb la vostra parella
En principi, la relació amb la vostra parella pot tornar a ser la que teníeu anteriorment. Mitjançant el diàleg es poden resoldre els dubtes o problemes que tingueu sobe aquest tema.

En alguns casos, segons la malaltia per a la qual s’hagi realitzat l’ostomia, pot ser que no sigui aconsellable intentar una relació sexual completa.

L’ostomia no representa cap obstacle en el cas que la dona desitgi quedar-se embarassada. És preferible esperar que hagi transcorregut un any des de la intervenció quirúrgica i que ho consulteu amb el vostre ginecòleg i el vostre cirurgià.

Els viatges
L’únic requisit és que inclogueu al maletí tot el material que necessiteu per realitzar els canvis durant el vostre desplaçament. El maletí esmentat us ha d’acompanyar sempre i no ha de ser facturat mai.

Quina bossa heu d’utilitzar?
Seleccioneu el dispositiu que haureu de fer servir segons les vostres necessitats, atenent els consells que us han estat donats pels professionals experts que us han atès.

Com aconseguir les bosses?
En ser donat d’alta a l’Hospital, se us donarà la referència de la bossa que utilitzeu i un parell de recanvi. Amb la referència, haureu d’anar al vostre metge de capçalera per tal que us les recepti. Després, aneu a la farmàcia i, en un termini de 24 hores, podreu disposar d’aquestes bosses.

No emmagatzemeu capses de bosses. És millor que les demaneu a mesura que les aneu acabant. La calor pot fer malbé l’adhesiu.

No utilitzeu mai gases per netejar el vostre estoma i la zona periestomal, ja que podeu fer-lo malbé.

No utilitzeu esprais, alcohol, cremes, etc. ja que poden dificultar la fixació de la placa.

Quan observeu que la bossa perd o està mal enganxada, canvieu-la per evitar que es lesioni la pell.

Si teniu borrissol a l’abdomen, a la zona que envolta l’estoma, en alguns casos, és convenient tallar-lo o rasurar-lo perquè es fixi millor el protector adhesiu de la bossa i la seva retirada sigui menys dolorosa. Quan talleu el pèl, feu-ho amb una tisora o rasureu en la direcció del creixement del pèl sense apurar. No utilitzeu depilatoris.

Per disminuir l’olor al bany, una vegada hagueu canviat la bossa, podeu encendre un llumí de fusta i així s’absorbiran les olors.

Quan sortiu a passejar, és aconsellable que porteu una bossa o un petit necesser amb el material necessari per poder realitzar un canvi (una bossa retallada amb la mida de l’estoma, un paquet de mocadors de paper i una bossa de plàstic per poder llençar la bossa d’ostomia bruta).

Si vostè és portador d’una ileostomia
En el cas que us calgui prendre medicació oral per qualsevol causa, recordeu sempre al vostre metge que porteu una ileostomia, ja que l’absorció intestinal és diferent.

Recordeu que haureu de buidar la bossa diversos cops als dia; no deixeu que la bossa estigui gaire plena.

Si sou portador d’una colostomia
Recordeu que si us heu de realitzar una exploració que requereixi preparació intestinal, necessitareu material especial.

Passat un temps de la intervenció quirúrgica, consulteu si podreu controlar les deposicions mitjançant alguna tècnica.

Observeu sempre
La coloració de l’estoma, que serà rosat.

La mida: tenint en compte que durant els primers mesos anirà reduint-se, mesureu-lo periòdicament.

La coloració de la pell que envolta l’estoma.

Text exemple

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: