Miomectomia: com s'opera?

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

Una miomectomia és un procediment quirúrgic per a extirpar fibromes uterins, anomenats també "leiomiomes". Aquests creixements no cancerosos comuns apareixen a l'úter. Els fibromes uterins generalment es desenvolupen durant els anys fèrtils, però poden ocórrer a qualsevol edat.

Què són els miomes?

Els miomes uterins són masses anormals de teixit muscular llis que es localitzen en i al voltant de l'úter i ocasionalment en el coll uterí. Aquests miomes s'originen de les cèl·lules de múscul llis que existeixen en el miometri o paret de l'úter. En la majoria dels casos són múltiples, però ocasionalment poden ser únics. Altres termes pels quals se solen denominar a aquestes lesions són leiomiomes o fibromes uterins. Els miomes es troben habitualment en el cos uterí, encara que a vegades poden aparèixer al coll uterí. Se solen dividir en tres categories, segons la seva localització: subserosos, intramurals i submucosos. Aproximadament el 55% dels miomes són subserosos, un 40% són intramurals i un 5% són submucosos.

Les malalties que afecten l'úter i que requereixen intervencions quirúrgiques són complexes. Per ajudar a veure-les amb menys dificultat, un equip de diferents professionals treballarà coordinadament amb vostè.

Després de valorar els riscos i beneficis, el ginecòleg li explicarà, de manera individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s'adapta al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte les característiques de la seva patologia i el seu estat de salut. També tindrà l'oportunitat de resoldre els dubtes que li puguin sorgir.

És possible que el ginecòleg que la visita a la consulta, el que l'operi i el que la visiti a la planta no sigui el mateix. En qualsevol cas, tots els ginecòlegs són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans com durant l'ingrés.

Què és una miomectomia?

La miomectomia és una intervenció quirúrgica que es duu a terme per a extirpar els miomes uterins, tumors benignes molt freqüents durant l'edat fèrtil que creixen a l'interior o al llarg de les parets de l'úter, aquesta causa és el que coneixem com a miomatosi uterina. La miomectomia és un tractament quirúrgic segur i eficaç per a l'eliminació de miomes, adequat per a tota dona amb símptomes greus, i sempre possible quan la pacient vol conservar l'úter.

Els miomes uterins, també anomenats fibromes o leiomiomes, poden ser asimptomàtics i passar desapercebuts. Depenent de la grandària i de la seva ubicació, també poden causar símptomes, com per exemple sagnat menstrual abundant o irregular, períodes menstruals que duren més del normal, molèsties durant la relació sexual o subfertilitat i avortaments espontanis.

Tres dones de cada quatre tindran miomes en algun moment de la seva vida, però només una de cada quatre sofrirà algun dels seus símptomes:

  • Sagnat menstrual abundant
  • Sagnat irregular
  • Períodes menstruals que duren més del normal
  • Sensació de pes en la part baixa de l'abdomen
  • Necessitat d'orinar amb major freqüència
  • Restrenyiment inusual
  • Anèmia
  • Molèsties durant la relació sexual
  • Subfertilitat i avortament espontani
  • Dolor lumbar en la part baixa de l'esquena (si el mioma és gran)

Si els miomes uterins causen símptomes que afecten l'activitat quotidiana de la pacient o dificulten la possibilitat de portar a terme un embaràs, la miomectomia és el procediment quirúrgic més adequat, perquè permet extirpar els miomes, alleujar els símptomes i conservar l'úter.

Quins són els diferents tipus d'abordatge quirúrgic que existeixen?

Abdominal:

La miomectomia abdominal és una intervenció quirúrgica que consisteix a extirpar els miomes realitzant en la part inferior de l'abdomen, com una cesària, una incisió o tall obert, sovint horitzontal i paral·lela a la cintura. A través d’aquest el cirurgià accedeix a l'úter i procedeix a practicar l'eliminació dels miomes. La intervenció pot requerir de 2 a 3 dies d'hospitalització, i la recuperació de la pacient pot suposar entre 3 i 4 setmanes de repòs relatiu.

Histeroscòpica:

La miomectomia histeroscòpica és una intervenció quirúrgica que consisteix a extirpar els miomes (sense incisió o tall obert) mitjançant l'ús d'instruments (histeroscopi o resectoscopi) que es fan arribar fins a l'úter a través de la vagina i el coll uterí. L’histeroscopi està dotat d'una llum i una cambra amb la qual s'obté una imatge ampliada de l'interior de l'úter que es visualitza en una pantalla. Els miomes poden extirpar-se amb un histeroscopi que serveix per eliminar els miomes de la paret uterina mitjançant energia elèctrica, o amb un morcel·lador histeroscòpic amb el qual el cirurgià talla manualment el mioma. La miomectomia histeroscòpica és possible en cas que els miomes causats per la miomatosi uterina tinguin una grandària adequada i sobresurtin prou de l'úter. La pacient sol rebre l'alta el mateix dia de la intervenció, i la recuperació de la pacient pot suposar al voltant d'1 setmana de repòs relatiu.

Mínimament invasiva (Laparoscòpica o Robòtica):

La miomectomia laparoscòpica és una tècnica de cirurgia mínimament invasiva que permet intervenir a la pacient i eliminar els miomes uterins practicant petites incisions i sense haver d'obrir l'abdomen. La cirurgia laparoscòpica, que és una opció menys invasiva que l'abdominal, requereix una considerable experiència, especialització i expertesa per part dels cirurgians. En una miomectomia laparoscòpica, es realitzen unes petites incisions al melic o molt a prop. A través d’aquestes s'introdueix l'instrumental quirúrgic i un tub amb una petita càmera (el laparoscopi) i es duu a terme la intervenció per a l'extirpació dels miomes.

La miomectomia robòtica és una cirurgia laparoscòpica assistida per un robot, una cirurgia especialment adequada per dur a terme intervencions quirúrgiques d'alta complexitat. Per mitjà d'uns braços robòtics i unes pinces articulades, el robot va traslladant en temps real i amb absoluta fidelitat els moviments de la mà del cirurgià. L'ús del robot proporciona al cirurgià una major seguretat per tractar àrees anatòmiques de difícil accés, facilita una visió ampliada de l'interior de la pacient, assegura el maneig estable dels instruments quirúrgics i possibilita la màxima precisió dels moviments de les mans del cirurgià.

Els avantatges i beneficis de la miomectomia laparoscòpica, una cirurgia mínimament invasiva, en comparació amb la cirurgia oberta convencional són nombrosos:

  • Menys dolor postoperatori.
  • Menys medicació.
  • Menor reacció inflamatòria.
  • Menor risc d'infecció.
  • Estada hospitalària més curta.

Recuperació de la pacient molt més ràpida. Resultats estètics amb freqüència pràcticament imperceptibles. La recuperació d'una cirurgia laparoscòpica és més ràpida que la d'una miomectomia abdominal: la pacient pot rebre l'alta el mateix dia de la intervenció, i la seva recuperació total pot suposar de 2 a 3 setmanes de repòs relatiu durant les quals se li recomana evitar exercici intens.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: