L’Hospital de Bellvitge avalua el tractament domiciliari de pacients seleccionats amb pancreatitis aguda lleu per evitar el seu ingrés de forma sistemàtica

- Recerca
La Unitat de Cirurgia Pancreàtica del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) lidera l’assaig clínic aleatoritzat multicèntric RHINO TRIAL, en que participen 10 hospitals catalans per valorar la seguretat de l’hospitalització domiciliària dels pacients amb pancreatitis aguda lleu, envers l’ingrés sistemàtic al centre

L’assaig clínic ha rebut una de les la beques que atorga anualment l’Asociación Española de Gastroenterologia.

L’HUB atén anualment unes 250 pancreatitis. Es tracta d’una inflamació total o parcial del pàncrees causada principalment per càlculs biliars, alcohol o medicaments que provoca dolor abdominal, nàusees, vòmits, entre d’altres símptomes. Un 80% dels casos aguts que arriben a l’hospital són lleus i requereixen d’analgèsics per al control del dolor, abstenció dietètica i reposició de líquids. El 20% restant dels casos revesteixen més gravetat i fan necessari un tractament de suport intensiu, que en alguns casos requereix de drenatge endoscòpic/radiològic o cirurgia.

Atenent a les guies clíniques actuals, tots els casos de pancreatitis aguda, independentment de la seva gravetat, comporten l’ingrés hospitalari. L’assaig clínic aleatoritzat RHINO TRIAL té l’objectiu principal de demostrar que l’aplicació d’un protocol de tractament domiciliari (sota control de la unitat d’Hospitalització a Domicili) en pacients amb pancreatitis aguda lleu és segur i factible en malalts seleccionats, sense modificar la taxa de complicacions associades a la patologia, el número de reingressos o la morbimortalitat, millorant la qualitat de vida associada a malaltia en aquests malalts.

L’aplicació d’un protocol de tractament ambulatori en la pancreatitis aguda lleu suposaria un canvi en el maneig d’aquest malalts, disminuint el número d’ingressos hospitalaris i per tant disminuint l’alt cost econòmic associat.

L’assaig clínic, actualment en fase de reclutament de participants, compta amb el suport de la Unitat de Bioestadística i la de Suport a la Recerca Clínica HUB-IDIBELL. Està previst que en menys de dos anys s’assoleixin els primers resultats.