Professionals de tots els àmbits assistencials de la regió Metropolitana Sud posen en comú estratègies PROA per millorar l’ús dels antibiòtics

- Formació

La primera Jornada PROA Territorial de la Metropolitana Sud s’ha desenvolupat a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) amb la participació de prop de dos centenars de professionals de l’Atenció Primària; hospitals de Viladecans i Bellvitge, i els centres d’atenció intermèdia Frederica Montseny i Prytanis. Cal destacar també la participació de representants PROA de les oficines de farmàcia del territori.

Durant la Jornada s’han compartit estratègies per millorar l’ús d’antibiòtics des de l’edat pediàtrica fins als pacients més grans que s’atenen en els centres d’atenció intermèdia, partint sempre de la base del treball en equip d’infermeres, metges, microbiòlegs i farmacèutics.

El Programa d’Optimització de l’Ús dels Antibiòtics (PROA) es va iniciar en 2018, amb el treball en equip de professionals de primària i hospital de l’àrea DELTA del Llobregat. En aquesta primera jornada s’han presentat accions i bones pràctiques aplegades en dos grans patologies de maneig comunitari: les infeccions del tracte urinari no complicades i del tracte respiratori alt. Tanmateix s’ha presentat un cas clínic centrat en el tractament de ferides cutànies cròniques i dos experiències PROA, una d’elles dirigida a alumnes de primària

En la taula dedicada a les infeccions dels tracte urinari (ITU), moderada per Pere Simonet, de l’EAP Viladecans-2, i Carolina Romo, del CSS Frederica Montseny, s’ha abordat el paper de la infermeria en la gestió de la demanda aguda en ITUs, a càrrec de Sandra Martin, de l’EAP Maria Bernades de Viladecans; la importància de la durada dels tractaments en pediatria, que ha exposat Sílvia Marqués, de l’EAP Gava-2; el paper de les tires reactives i el maneig empíric de les ITUs en pacients institucionalitzats, explicat per Cristina Araguas, de l’Hospital d’Atenció Intermèdia Prytanis Hospitalet, i, per últim, el rol del farmacèutic comunitari, centrat en les mesures higienico-dietètiques i probiòtics, sobre el qual ha parlat Guillermo Bagaria, vocal de l’Oficina de Farmàcia del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB).

Immaculada Grau i Ariadna Padullés, de l’Hospital de Bellvitge, han moderat la segona gran taula de la jornada, amb quatre temes relacionats amb les infeccions del tracte respiratori alt. Ana Lérida, de l’Hospital de Viladecans, ha tractat el paper de la prescripció diferida en sinusitis i otitis, i Eva Pacheco, de l’EAP Santa Eulàlia Nord, ha desenvolupat el canvi de patró epidemiològic en les faringoamigdalitis en pediatria. El Test de diagnòstic ràpid per a la detecció EBHGA en els serveis d’urgències hospitalaris ha centrat la intervenció de Concepció Martínez i Ana Suárez-Lledó, de l’HUB i, per tancar el bloc, Fe Tubau, del Laboratori Clínic Metropolitana Sud, ha presentat el perfil de sensibilitat dels principals microorganismes implicats en les infeccions respiratòries. L’abordatge de les ferides cutànies cròniques ha estat presentat com a cas clínic per Elena Abejon i M. Cinta Estrada, de l’EAP Sant Josep.

La jornada s’ha tancat amb la presentació de dues experiències PROA, moderada per Laura Fabra del CUAP Castelldefels i Natàlia Carrasco, de l’Hospital de Viladecans. La primera de les experiències és un singular escape room, Rota & Coli, que ensenya mitjançant la gamificació conceptes bàsics de PROA. Desenvolupat pel grup PROA-Pediatria del SAP Delta de la Metropolitana Sud. L’objectiu d’aquesta eina és donar a conèixer la importància de fer un ús correcte dels antibiòtics a alumnes de primària i aprofitar la seva capacitat de transmetre aquest coneixement a les famílies. Concepción Torralba i Alejandro Alvarado, membres del CAP Just Oliveras, han mostrat l’experiència Rota & Coli, duta a terme el passat 18 de novembre en dues escoles de l’Hospitalet de Llobregat en el marc del dia Europeu per a l’ús Prudent dels antibiòtics. Rota & Coli neix com un projecte pilot que aquest any 2023 es vol difondre.

Per finalitzar, Roser Vallès, coordinadora del grup PROA AGA Barcelonès Nord i Baix Maresme, ha compartit com s’ha desenvolupat el projecte BADA-PROA.

La primera jornada PROA territorial ha estat inaugurada per la directora de l’Atenció Primària Metropolitana Sud, Coral Fernández, i la directora del SAP Delta del Llobregat, Rocío Moreno, mentre que la cloenda ha estat a càrrec de Evelyn Shaw i Gemma Rodríguez, coordinadores de PROA de la GTMS. Totes dues han subratllat que la jornada ha respòs als seus principals objectius: esdevenir una trobada participativa i inclusiva de tots els professionals i àmbits assistencials que tenen cura dels pacients de la GTMS.