L’HUB impulsa els projectes de recerca vinculats a la Salut Digital i el BigData per millorar l’atenció als pacients

-

La Jornada de Recerca Multidisciplinària HUB 2022 s’ha celebrat el 21 de desembre amb l’objectiu de compartir els resultats d’alguns dels projectes de recerca endegats a diferents serveis per millorar l’atenció als pacients gràcies a Salut Digital, el BigData i un creixent empoderament del pacient. En el decurs de la jornada, organitzada pel Comitè de Recerca de l’HUB, també s’han lliurat els premis a la millor publicació científica, la millor tesi doctoral, i els premis de recerca en cures.

La inauguració i benvinguda de la Jornada va anar a càrrec del Dr. Gabriel Capellà, director de l’IDIBELL; el Dr. Josep Comin, president del Comitè de Recerca de l’HUB i el Dr. Joan Miquel Nolla, vicedegà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.

La presentació dels projectes de recerca es va dividir en tres grans grups de pacients: els afectats per malalties respiratòries cròniques; els d’insuficiència cardíaca i els pacients complexos aguts. La desena de projectes que han presentat els professionals són un bon exemple de com la recerca transversal s’està estenent per tot l’HUB, impulsada per professionals mèdics i d’infermeria a partir de les possibilitats que ofereix la Salut Digital i el BigData per millorar l’atenció i la qualitat de vida dels pacients.

El primer bloc, dedicat a les malalties respiratòries cròniques, ha estat moderat pel Dr. Fernando Fernández Aranda i la Dra. Salud Santos. Els treball que ha presentat el Dr. Jaume Bordas, ha utilitzat les limitacions que va suposar la pandèmia com a punt de partida per al disseny i implementació d’un programa de telemedicina per al seguiment domiciliari dels pacients que dormen amb CPAP. La teleassistència també és el denominador comú dels projectes de la Unitat d’Asma de l’HUB que ha presentat la Dra. Mariana Muñoz. Una aplicació mòbil, l’espirometria domiciliària i un projecte d’Intel·ligència Artificial per veu són les principals elements del projecte de la Unitat. Per últim, l’infermer Javier Burgos, ha presentat un model híbrid per a l’atenció dels pacients amb MPOC.

La infermera Elena Calvo i el Dr. José González Costello han moderat la segona taula de projectes, adreçats als pacients amb insuficiència cardíaca. El Dr. Josep Comin ha detallat la recerca traslacional en comorbiditat no cardiovascular a la IC; el Dr. Sergi Yun ha explicat l’assaig clínic HERMeS, que utilitza la Salut Digital per al seguiment dels pacients amb IC; i finalment la infermera Esther Calero ha presentat el projecte de recerca en l’autocura dels pacients amb IC.

El darrer bloc de projectes ha estat dedicat a la detecció precoç del deteriorament de l’estat dels pacients complexos aguts. L’infermer Jordi Adamuz i el Dr. Jordi Bruna han moderat una taula en que el Dr. Joan Sabater ha presentat el projecte de la UCI estesa i les infermeres Maribel González i Andrea Urbina, que han comentat el projecte VIDA (Vigilància i Identificació del risc de Deteriorament Agut) i una anàlisi dels factors de complexitat en les cures d’Urgències, respectivament. L’Infermer Jordi Castillo ha tancat aquest bloc amb la presentació de les noves eines de simulació virtual que s’estan utilitzant al Laboratori SIM-HUB per a la formació dels professionals en reanimació cardiopulmonar.

Reconeixement a la recerca de l’any 2022 i 5a edició dels Premis de Recerca en Cures

En el decurs de la Jornada Multidisciplinària també es van presentar els treballs premiats aquest any com a millor publicació científica: Improved Risk Stratification for Ventricular Arrhythmias and Sudden Death in Patients with Nonischemic Dilated Cardiomyopathy, 1r premi, del Dr. Andrea di Marco, i els dos articles que van compartir ex aequo el 2n premi: P-POSSUM as mortality predictor in COVID-19-infected patients submitted to emergency digestive surgery. A retrospective cohort study, del Dr. Zoilo Madrazo, i Can an individualized adherence education program delivered by nurses improve therapeutic adherence in elderly people with acute myocardial infarction? A randomized controlled study, de la infermera Elena Calvo. També es va lliurar el premi a la millor tesi doctoral, atorgat al Dr. Xavier Solanich (Mecanismes implicats en la resposta inflamatòria i noves dianes terapèutiques en la COVID-19).

La Jornada s’ha clos amb la presentació dels 6 treballs finalistes de la 5a edició del Premis de Recerca en Cures per als professionals d’infermeria, prèvia a l’anunci de les guanyadores, i la conferència de la Dra. Anna Falcó, professora del Departament d’Infermeria Fonamental i Medicoquirúrgica de l’Escola d’Infermeria del Campus Bellvitge.

La Dra. Falcó ha presentat els primers resultats de l’estudi que ha liderat sobre la influència de la crisi sanitària de la Covid-19 en la conflictivitat ètica dels professionals sanitaris.

La presentació dels treballs finalistes al V Premi de Recerca en Cures ha servit perquè els assistents votessin la qualitat de les exposicions. Aquestes valoracions han suposat el 20% de la puntuació final de cada projecte, mentre que la puntuació del comitè avaluadors ha representat el 80% restant.

Finalment, el 1r premi ha estat per la fisioterapeuta Helena Cabo, per seu treball Evaluación de la fisioterapia intensiva en el paciente crítico COVID-19: estudio unicéntrico de cohorte retrospectivo.

La infermera del Servei de Cirurgia Plàstica Anna Padullés, ha obtingut el 2n premi pel treball Avaluació del programa de dermopigmentació de complex arèola – mugró.

Per últim, Cristina Subirana, infermera del Servei de Cirurgia Toràcica, va rebre el 3r premi amb el treball Incidencia y factores de riesgo asociados a complicaciones tras la realización de una pleurodesis con sangre en los pacientes intervenidos de una cirugía de resección pulmonar.

El grup dels projectes finalistes l’han completat Riesgo de deterioro agudo y resultados de salud en pacientes atendidos en un servicio de urgencias de un hospital de tercer nivel, de la infermera d’Urgències Vanesa Garcia; Manejo de un brote nosocomial de C.parapsilosis resistente a fluconazol en una unidad de reanimación de urgencias: estudio de pacientes y colonización ambiental, de Remedios Membrive, també infermera d’Urgències, i Avaluació del protocol Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) en la reconstrucció mamària mitjançant penjoll de perforants d’artèria epigàstrica inferior profunda (DIEP), també d’Anna Padullés. La directora d'Infermeria de l'HUB, Rosa Soldevila, va posar punt i final a la jornada.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: