Es presenta el llibre ‘Hospital Universitari de Bellvitge. 50 anys’

-
L’Hospital Universitari de Bellvitge fa avui cinquanta anys. Durant aquest temps, ha efectuat 1.363.000 hospitalitzacions, 1.148.000 operacions quirúrgiques, 5.834.000 atencions a Urgències, i 15.735.000 visites de consultes externes

Coincidint amb el dia del 50è aniversari de la inauguració de l’Hospital de Bellvitge, avui, 8 de novembre, ha tingut lloc a la sala d’actes de l’hospital la presentació del llibre Hospital Universitari de Bellvitge. 50 anys.

Ha estat un dels esdeveniments centrals de tancament de l’any de celebracions d’aquest cinquantenari, i ha comptat amb la presència de destacades autoritats i representants de la sanitat catalana, així com de personalitats especialment recordades de la història de l’hospital, deu de les quals han fet una lectura de diferents passatges del llibre. Durant l’acte, hi ha hagut també una actuació musical a càrrec de dos professionals de l’hospital, i s’ha obert un pastís gegant d’aniversari. La gerent de l’Hospital de Bellvitge, Montserrat Figuerola, va afirmar durant l’acte que “la celebració d’aquest aniversari ha servit per homenatjar les generacions que ens han precedit i han fet possible l’hospital actual, però també per renovar el compromís de servei públic dels més de cinc mil professionals que ara treballem aquí”. Per la seva banda, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que va tancar l’acte, va expressar el seu “agraïment a totes les persones que han escrit aquesta història de cinquanta anys”. “Com a alcaldessa de la ciutat –va afegir– em sento com una persona més d’aquesta casa, de l’Hospital de Bellvitge”.

Més d’un milió d’operacions

L’Hospital Universitari de Bellvitge va ser inaugurat pels prínceps Joan Carles i Sofia el 8 de novembre de 1972. Des de llavors, ha portat a terme unes 1.363.000 hospitalitzacions, 1.148.000 intervencions quirúrgiques, 5.834.000 atencions a Urgències, i 15.735.000 visites de consultes externes. El projecte d’aquest llibre de gran format (230 x 330 mm) ha estat portat a terme pel Gabinet de Comunicació i Relacions Institucionals de l’Hospital de Bellvitge i Ars Satèl·lit, amb el suport de la Diputació de Barcelona. El text, que s’inclou en versió en català i castellà, ha anat a càrrec del periodista Albert Lladó.

Se n’han editat un total de 2.000 exemplars, que es repartiran entre els professionals de l’hospital que hi estiguin interessats, fins a exhaurir existències. El llibre també és accessible on-line, a través de l’adreça:

https://bellvitgehospital.cat/ca/50anysHUB/hospital-universitari-bellvitge-50-anys

Al llarg de 164 pàgines, el llibre fa un recorregut per tota la història del centre hospitalari, en el canviant context polític, social, econòmic i cultural d’aquestes cinc dècades. Inclou més de 150 fotografies de totes les èpoques, procedents majoritàriament de l’extens fons audiovisual de l’hospital.

El llibre comença resseguint les circumstàncies de la planificació i construcció de l’hospital, que es va aixecar com un edifici aïllat enmig d’una zona agrícola de l’Hospitalet de Llobregat, i es fa ressò de les protestes i vagues que en els darrers anys del franquisme van imprimir-li un caràcter especialment reivindicatiu i lluitador.

El capítol dedicat als anys vuitanta recull els canvis que va implicar el traspàs de l’hospital a la Generalitat, així com èxits de gran transcendència com ara el primer trasplantament hepàtic de l’Estat espanyol. El capítol sobre els anys noranta se centra en el constant creixement de l’entorn de l’hospital com a pol sanitari, docent i científic amb l’arribada, entre d’altres institucions, de la Universitat de Barcelona i la progressiva obertura i creixement de l’Hospital Duran i Reynals.

Els dos capítols sobre el segle XXI destaquen la intensa renovació d’infraestructures que s’ha realitzat en aquests anys –amb la construcció de l’edifici de consultes externes, l’edifici tecnoquirúrgic o el més recent edifici annex polivalent, entre d’altres–, però recullen també moments de forta crisi i canvi com ara l’època de les retallades (2011-2014) o els esforços i sacrificis dels mesos més àlgids de la pandèmia de covid-19. En el pròleg del llibre, l’ara ja exconseller de Salut Josep M. Argimon –que es va formar com a especialista a l’Hospital de Bellvitge– ressalta del centre la “constant vocació de lideratge” i “l’aposta per ser sempre la punta de llança en innovació i un referent en procediments assistencials complexos”.

Hospital de proximitat i de referència terciària

Actualment, amb 5.200 professionals experts i compromesos, és l’hospital de proximitat dels ciutadans de L’Hospitalet i el Prat del Llobregat, i centre de referència de màxima complexitat per a 2 milions de persones, tot l’eix sud de Catalunya. És el centre sanitari català que més cirurgia complexa realitza, especialment cirurgia oncològica, i el centre que realitza més trasplantaments de ronyó i cor en adults. Integra en els seus projectes l’orientació a la millora de l’experiència del pacient i el treball en xarxa amb l’atenció primària i els centres hospitalaris de l’entorn.

Orientat a la medicina personalitzada, disposa de les millors eines de diagnòstic genètic i d’imatge per al càncer i les malalties minoritàries que pròximament es complementaran amb el nou Centre d’Alta Precisió Diagnòstica, amb el primer PET/Ressonància Magnètica de la xarxa assistencial de l’Estat. Registra anualment unes 20.000 intervencions de cirurgia major; 37.000 altes; 485.000 visites ambulatòries i unes 100.000 proves diagnòstiques.

Un any de commemoracions

La presentació del llibre Hospital Universitari de Bellvitge. 50 anys s’afegeix a tot un conjunt d’activitats i iniciatives que s’han portat a terme aquest any per celebrar els cinquanta anys de l’hospital, com ara l’acte i el vídeo commemoratiu amb què van arrencar les celebracions el novembre de 2021, les tres exposicions històriques –50 anys, 50 retrats, Pioneres HUB i Hospital de Bellvitge: un viatge en el temps– l’acte de reconeixement a l’hospital de la Universitat de Barcelona al Paranimf de la UB el 27 d’octubre, el lliurament de la Medalla de la Ciutat del Prat, o el cicle de xerrades educatives i divulgatives portades a terme per professionals de l’hospital amb la col·laboració dels ajuntaments de l’Hospitalet i del Prat, entre d’altres.

Les celebracions culminaran amb un sopar de gala el dia 11 de novembre a les Drassanes Reials.