Experts en innovació es troben a l’Hospital de Bellvitge per abordar com millorar la qualitat de l’assistència sanitària

-

La XXII jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial ha estat un espai de reflexió i de propostes innovadores que ha posat èmfasi en els resultats de salut, el benefici dels pacients i la millora del sistema sanitari. 

L’acte inaugural de la jornada ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Josep M. Argimon, i la conferència del director teatral Oriol Broggi.

La trobada s’ha celebrat enguany a l’Hospital Universitari de Bellvitge amb motiu del seu 50è aniversari

El canvi de paradigma organitzatiu i l’empoderament del pacient fan possible la innovació i la millora intrínseca de la qualitat assistencial. En plena transformació del sistema sanitari, aquest repte s’ha abordat a la 22a edició de la jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA), que ha tingut lloc aquest dijous 9 de juny a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) en el marc de la celebració del 50è aniversari de la institució.

Amb el lema “Innovar afegint qualitat a l’assistència”, durant la jornada s’ha compartit coneixement sobre projectes innovadors de diversos centres sanitaris. A més, s’ha fet èmfasi en la necessitat de reflexió conjunta entre professionals per proporcionar els millors serveis sanitaris i socials possibles.

Entre els casos d’èxit presentats a la taula rodona central de la jornada, figura el disseny d’espais compartits amb les famílies al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, l’avaluació dels beneficis de la teràpia immersiva en la disminució de l’ansietat de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’atenció centrada en la persona en la fase postaguda de l’ictus del Consorci Sanitari Integral, la incorporació de l’experiència de pacient en el redisseny de processos assistencials en ELA i en malaltia inflamatòria intestinal a l’Hospital de Bellvitge, o la coordinació entre l’Atenció Primària i la farmàcia comunitària a l’Àrea Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS). La taula rodona també ha posat en valor la innovació i la recerca com a motor de transformació i millora de la qualitat assistencial a l’ICS.

“Veiem la innovació en el procés, però el que ens ha de moure són els resultats de salut. Hem d’innovar de la mà dels pacients, les persones que experimenten els serveis”, segons el conseller de Salut, Josep M. Argimon, que ha obert la jornada. Per la seva part, Montserrat Figuerola, gerent de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS, ha afegit: “la innovació és un element de repte que ens ha de permetre guanyar eficiència, també en nous àmbits com la medicina personalitzada. La salut digital ens permet introduir la veu del pacient, també en l’entorn comunitari i social, per empoderar i donar autonomia”.

La presidenta de la SCQA, Hortènsia Aguado, ha reiterat el compromís de la societat que presideix d’“acompanyar les organitzacions sanitàries en el camí de l’excel•lència assistencial i de gestió”. A més, Aguado ha recordat que l’Hospital Universitari de Bellvitge va ser, el 1987, el primer hospital de Catalunya i Espanya en tenir una Política de Qualitat Assistencial.

El director teatral català Oriol Broggi i Rull, reconegut a l’escena internacional per la seva capacitat d’innovar i sorprendre amb obres clàssiques, ha pronunciat la conferència “Mirar la vida com des d’un escenari” en la que ha insistit en què “cal fer quadrar les formes amb el fons”, tant en el teatre com en medicina.

En paral·lel, durant la jornada s’ha habilitat un espai d’estimulació multisensorial a l’HUB per inspirar els professionals assistents. Les sales multisensorials són espais agradables, accessibles física i cognitivament, on els pacients poden disposar de diferents estímuls regulats i controlables, que permeten realitzar intervencions terapèutiques i educatives en l’àmbit sensorial, cognitiu, motor, social i emocional des de diversos enfocs i amb múltiples objectius.

Comunicacions sobre innovació i qualitat presentades

En total, s’han presentat 89 treballs, dels quals el comitè científic de les jornades ha acceptat un total de 85 treballs relacionats amb la temàtica. Els sis millor puntuats s’han presentat com a comunicacions orals, els 30 següents com a pòsters i la resta com a pòsters web. Tots els treballs acceptats estan publicats a la web de la SCQA i seran accessibles per fomentar el canvi i la innovació.

El comitè científic ha atorgat el 1r premi (dotat amb 1.000 €) el treball “Experiència amb kanban per a la transformació àgil d’un equip de prevenció d’infeccions”, defensat per Laura Gavaldà Mestre, de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Mentre que el públic assistent i televoting ha assignat el 2n premi al treball “Anàlisi de l’experiència dels professionals sanitaris diagnosticats de càncer de pulmó”, defensat per Soledad Romea Lecumberri (Hospital Universitari Vall d’Hebron), dotat amb 500 €.

163 persones s’han inscrit a la jornada, la majoria professionals de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS.

Promovent el debat sobre qualitat assistencial

La Societat Catalana de Qualitat Assistencial va néixer el 1997 gràcies a un grup de professionals interessats en tenir un fòrum de coneixement i de debat científic per millorar la qualitat dels serveis sanitaris i sociosanitaris a Catalunya. El propòsit de la SCQA és ajudar les organitzacions sanitàries cap al camí de l’excel·lència tant assistencial com de gestió. Per tal d’aconseguir-ho, l’entitat organitza activitats científiques, com aquesta jornada anual, i promou el debat sobre temes rellevants en l’àmbit de la qualitat assistencial.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: