Les professionals de la Unitat Funcional de Ferides Cròniques de l’Atenció Primària Metropolitana Sud, guardonades per la Fundació Avedis Donabedian

-

La implementació d’un model únic a l’Estat d’atenció integral a les persones amb ferides cròniques i als seus familiars ha rebut el Premi al Projecte de Millora de la Qualitat en Atenció Primària. Els premis d’aquesta fundació, que arriben a la 22a edició, reconeixen en l’àmbit estatal i internacional les institucions que demostren resultats pel que fa a la millora de l’assistència i la seva excel·lència.  

La Unitat Funcional de Ferides Cròniques (UFEC) de l’Atenció Primària Metropolitana Sud (APMS) de l’Institut Català de la Salut (ICS), format per 18 infermeres especialitzades en l’atenció a les ferides cròniques i complexes, ha recollit el guardó pel “Projecte de millora de la qualitat en atenció primària” en l’entrega de la XXXII edició dels Premis de la Fundació Avedis Donabedian, celebrat aquest dimecres 20 d’abril a Barcelona. Es tracta d’un reconeixement a l’innovador abordatge del tractament de les ferides cròniques, que compta amb un sistema de monitoratge epidemiològic de les úlceres, únic en l'àmbit estatal.

Les ferides cròniques -una lesió a la pell amb escassa o nul·la tendència a la cicatrització mentre es manté la causa que les produeix- representen un important problema de salut. Provoquen una alteració bio-psico-social i una disminució considerable de la qualitat de vida de les persones, familiars i cuidadors de qui les pateixen, i alhora generen una sobrecàrrega important en el sistema de salut. 
De fet, les lesions cutànies tenen una prevalença destacada en el nostre entorn amb una tendència a l’alça, sobretot a causa d’aquests dos anys de pandèmia.

El projecte guardonat s’inicia l’any 2017, amb una fase prèvia de detecció i registre de pacients per part d’aquesta Unitat. Es treballa amb un model basat en un abordatge integral de la lesió, actuant sobre les causes i centrant-se en la millora continua del tractament i de la gestió. Incorpora, a més, el vessant de la millora de qualitat de vida dels familiars o cuidadors, mitjançant la formació i l’educació.

Resultats d’excel·lència en la qualitat assistencial  

Les dades mostren com la UFEC augmenta considerablement la seva activitat des dels seus inicis: el 2018 va fer 2.411 visites presencials al CAP i 319 presencials a domicili, mentre que el 2021 van ser 10.892 presencials al CAP i 3.097 domiciliàries. 

Aquest canvi en l’atenció i alhora en la gestió de les úlceres mostra resultats ben aviat: una reducció de la lesió activa de 377 a 275 dies i la disminució a la meitat del nombre de pacients, de 44.000 a 22.000. Pel que fa al pacient greu, es redueixen les visites a la meitat mentre es manté els mateixos bons resultats en salut. 

Actualment, el territori de la Metropolitana Sud mostra les dades de prevalença més baixes de Catalunya en les lesions per pressió (LPP) domiciliàries, les úlceres d’extremitat inferior (UEI) i les úlceres d’etologia venosa (UEV).

La Unitat de Ferides Cròniques de l’APMS

La Unitat està formada per 18 infermeres, 14 de les quals treballen en pràctica avançada i es dediquen exclusivament a consultes especialitzades en úlceres, i les 4 restants són infermeres d’estructura territorial que desenvolupen el rol de consultores: donen atenció clínica directa, assessoren els equips d’atenció primària i es coordinen amb els hospitals.

L’objectiu principal de la UFEC és oferir una millora qualitat assistencial a les persones amb ferides cròniques, establint un model metodològic territorial que millori la qualitat, l’eficiència clínica i la sostenibilitat del sistema sanitari, mitjançant la pràctica basada en evidència. 

El model d’atenció que han desenvolupat i implementat des de fa 4 anys es basa en 5 eixos: l’atenció integral de la ferida; la recerca (anàlisi de dades, canals de comunicació, publicació d’articles); l’avaluació contínua; la innovació (nous materials i tècniques); i la formació i docència, tant en estudis universitaris, màsters com postgraus.

Gràcies a aquest model integral i integrat, l’Atenció Primària Metropolitana Sud s'ha posicionat com un dels pocs territoris de l'àmbit estatal amb un sistema d'avaluació epidemiològica de ferides cròniques i complexes.
 

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: