El clúster biomèdic vol promoure un ecosistema innovador en salut, referent en medicina personalitzada

-

Aquest dijous 17 de juny, s’ha reunit al Palauet de Can Buxeres el grup promotor del clúster biomèdic per tal de fer seguiment de l’estat i de les novetats del projecte.

Hi han assistit l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz; el director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, doctor Gabriel Capellá; la directora de Coneixement i Recerca de l’ICO, doctora Anna Clopés; la gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS, doctora Montserrat Figuerola; el vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona, Jordi García, i el director d’Innovació i Coneixement de l’Hospital Sant Joan de Déu, Jaume Pérez Payarols. A la trobada també hi era el secretari general d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Raül Blanco.

El clúster biomèdic vol contribuir a potenciar i consolidar un ecosistema de salut a Catalunya que afavoreixi una nova economia basada en la innovació i el coneixement al territori metropolità, així com la localització de noves empreses a partir de la transformació urbanística de l’àrea de Bellvitge.

Els municipis de l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat concentren institucions de referència de l’àmbit de la recerca, de la salut i del coneixement com ara l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), l’Institut Català d'Oncologia (ICO), la Universitat de Barcelona-Campus Bellvitge (UB), l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), així com l’Hospital de Sant Joan de Déu, la qual cosa fa d’aquesta àrea un dels campus sanitaris més grans de Catalunya.

En l’actualitat, el grup promotor treballa en la redacció d’un projecte a partir de les conclusions recollides al Pla director del clúster, on s’identifiquen les àrees de coneixement diferenciadores i amb alta capacitat de competitivitat, capaces de contribuir a millorar l’ecosistema d’innovació en salut de Catalunya i a donar un nou impuls econòmic al sector.

Un pla director que constata que els sistemes d’informació de l’entorn Bellvitge contenen informació clínica completa, amb una qualitat i un nivell d’integració de les dades que està molt per davant d’altres entorns. A més, posa en relleu que hi ha una forta tradició de recerca epidemiològica al voltant de l'IDIBELL i d'innovació en digital health entorn de l'Hospital de Sant Joan de Déu. Les possibilitats de gestió i anàlisi d’aquestes dades són un important actiu tant pel que fa a la gestió sanitària com per a la pràctica clínica i la recerca. La medicina personalitzada, que s’adapta a les necessitats particulars de cada pacient, vol ser un dels seus àmbits diferenciadors.

Per tal de desenvolupar el bioclúster, el projecte planteja la creació de noves infraestructures i nous serveis a partir de la creació de l’Smart Health Community, que permetrà aprofitar tots els recursos tecnològics disponibles i utilitzar-los per contribuir a la millora de la salut de la ciutadania.

Una comunitat que creixerà a partir de sis pilars: salut digital i medicina personalitzada; intel·ligència artificial i big data; teràpies innovadores i avançades; empoderament i impacte social; comunitat d’innovació oberta, i design thinking i formació i docència.

El projecte del clúster es presentarà als fons Next Generation UE i ja compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, que l’ha inclòs als Next Diba.

Montserrat Figuerola, gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS, destaca que “l’Hospital Universitari de Bellvitge, centre d’alta complexitat del sistema públic de salut, fa una aposta ferma i col·laborativa pel nou pol de desenvolupament biomèdic de l’Hospitalet. La preparació i l’expertesa dels seus professionals seran claus per ajudar a dotar el nou clúster dels alts nivells de coneixement que necessitarà per excel•lir. I, alhora, les empreses i institucions que s’hi incorporin podran proporcionar al sistema de salut públic noves eines tecnològiques i noves idees i recursos, basades en necessitats assistencials reals, per continuar innovant per donar el millor servei possible a tots els ciutadans”.

L’alcaldessa, Núria Marín, ha afirmat que en un moment en què el món està lluitant contra la pandèmia global, s’ha fet obvi que invertir en salut i recerca és fonamental. “Els fons europeus Next Generation ens ofereixen l’oportunitat per afrontar nous reptes que resolguin els dèficits detectats, la dotació de noves infraestructures, i de nous serveis que permetin desenvolupar tot el potencial de recerca i de coneixement que es genera en aquesta zona. Són una gran oportunitat per al clúster, però sense ells el projecte es mantindrà. Aquesta és una de les seves grans fortaleses”. I ha afegit que “l’aliança pública i privada és del tot necessària. Per això, estem treballant en una estratègia d’aproximació a les empreses vinculades a la biomedicina i a les ciències de la salut, que enforteixi i completi el projecte”.

Per a l’alcaldessa Pilar Díaz, "a Esplugues estem treballant des de fa temps en projectes innovadors i de captació de talent, sobretot en l'àmbit de la transformació digital i de la biomedicina. L'aliança amb la universitat, l'arrencada definitiva del hub biomèdic o les noves possibilitats que aportaran els fons europeus Next Generation són una oportunitat per accelerar tots aquests projectes".

Gabriel Capellá, director de l’IDIBELL, ha dit que “el clúster biomèdic és una oportunitat per potenciar l’ecosistema de salut del sud de Barcelona i apostar de manera decidida per una societat del coneixement que tingui com a pilars la recerca de primer nivell i la innovació que, treballant colze a colze amb els centres sanitaris, ajudin a millorar la salut de les persones. L’enfortiment dels vincles entre els diferents agents del clúster permetrà agilitzar el transvasament entre la investigació i la pràctica clínica i accelerar el desplegament de la medicina personalitzada”.

Per a la doctora Anna Clopés, directora de Coneixement i Recerca de l’ICO, “l’Institut Català d’Oncologia dona tot el recolzament i està treballant en el si del projecte de Clúster Biomèdic. El càncer com problema de salut, és l’altre pandèmia, que ha estat, està i estarà, i és un dels problemes sociosanitaris del nostre país. Per això és imprescindible impulsar la generació de coneixement i de innovació per prevenir i tractar el càncer . Per aquesta raó l’Institut Català d’Oncologia com membre del clúster vol potenciar ecosistema de Salud com entorn de impuls del talent i de la innovació.”

Per a Jaume Pérez Payarols, director d’Innovació i Coneixement de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, “el clúster biomèdic encaixa molt bé en l’estratègia d’innovació del nostre Hospital, per tal de promoure la salut i el benestar de la població. És una iniciativa que generarà coneixement, llocs de treball de qualitat i, a més, atraurà empreses Biotech”.

Segons Jordi Garcia, vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona, “el Clúster Biomèdic de Bellvitge inclou les tres branques en les quals la UB és capdavantera en l’àmbit biomèdic, des de la formació a través de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, fins a la recerca de baix a dalt i la transferència, amb noves spin-offs i infraestructures tecnològiques de la Universitat. Aquest clúster forma part d’una gran metròpoli biomèdica en què la UB és estratègica, i aquest projecte és clau per arrodonir-la”.

Entre els temes que s’abordaran en les properes setmanes els socis hi ha la validació del mapa de necessitats d’infraestructures i serveis així com la definició de l’estructura jurídica i amb ella el model de governança que permetrà la gestió, la dinamització i la projecció del clúster biomèdic.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: