Els programes ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) inclouen una millora del procés des del diagnòstic fins a l’alta hospitalària, aplicant un conjunt d’estratègies perioperatòries basades en la major evidència clínica disponible per a cadascun dels procediments.
L’objectiu d’aquests programes és disminuir l’estrès cel·lular i psicològic dels pacients candidats a qualsevol procés quirúrgic i afavorir la seva recuperació; reduint també la morbimortalitat i, com a conseqüència, el temps d’ingrés al centre.
Els protocols neixen fruit del treball mutidisciplinari: cirurgians de diferents especialitats, infermeria, anestesiologia, endocrinologia, nutrició i dietètica, fisioteràpia, farmàcia…
L’infermer de Pràctica Avançada José Jerez, coordinador del projecte, va incorporar els coneixements adquirits al St Mark’s Hospital de Londres, concretament a la unitat Frederick Salmon Ward, especialitzada en programes ERAS. Aquesta formació s’emmarca en l’esquema de treball multidisciplinari que s’està promovent a la Unitat de Cirurgia Colorectal des de fa temps amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’atenció i la gestió clínica dels pacients.
Després de la Unitat de Cirurgia Colorectal, els programes ERAS s’han incorporat al Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Servei d’Urologia, Servei de Cirurgia Toràcica i Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora.
La prehabilitació a la cirurgia -secció dels programes ERAS on s’optimitza l’estat funcional, cognitiu i nutricional dels pacients des de 4 setmanes abans de la intervenció quirúrgica- ja s’està aplicant a cirurgia cardíaca, cirurgia pancreàtica, cirurgia esofàgica i trasplantament hepàtic.
Actualment s’està treballant de forma multidisciplinària per a la implementació dels protocols ERAS de forma completa als serveis o unitats de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral, Cirurgia Pancreàtica, i Angiologia i Cirurgia Vascular.
La situació epidemiològica viscuda durant l’últim any ha donat especial rellevància a l’aplicació d’aquests protocols per millorar la situació basal del pacient, minvada per les limitacions de mobilitat abans d’una intervenció quirúrgica, i per reduir les complicacions postquirúrgiques, afavorint així la seva recuperació i una reducció de l’estada al centre.
En José Jerez és president de la Sociedad Española de Enfermería en Cirugía (SEECir) i coordinador de la secció Infermera del Grupo Español de Rehabilitación Multimodal (GERM); des d’on ha col·laborat en l’elaboració i actualització de la Vía Clínica de Recuperación Intensificada en Cirugía del Adulto (RICA), avalada pel Ministerio de Sanidad. Consumo y Bienestar.
El programa ERAS és un projecte estratègic, alineat amb la Direcció de Processos i d’Avaluació del nostre hospital conjuntament amb la Direcció Infermera.