Bellvitge participa al nou sistema de trasllat del malalt crític que apropa les UCIs a qualsevol punt de Catalunya

-

L’Hospital Universitari de Bellvitge és un dels centres que encapçalen el nou sistema de trasllat del malalt crític liderat pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i coordinat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), per tal d'apropar les UCIs d’alta complexitat a la població de qualsevol punt de Catalunya.

Metges i infermeres intensivistes i anestesiòlegs de l’hospital, juntament amb intensivistes del SEM, integren una de les unitats d’aquests nou sistema per oferir assessorament expert a aquells hospitals no terciaris que valoren la possibilitat de traslladar un pacient crític a un centre de màxima complexitat.

Els professionals d’aquest equip, especialistes en malalts crítics complexos, assessoren sobre la valoració i el tractament d’aquests pacients i, en cas que es conclogui que és necessari un trasllat, s’integren a l’equip de l’ambulància medicalitzada que fa el trajecte per tal de garantir una atenció òptima durant el desplaçament.

El projecte inclou també el trasllat d’equips experts a hospitals no terciaris per tal d’implantar in situ ECMOs (sistemes d’oxigenació per membrana intracorpòria) a aquells pacients que ho necessitin abans de traslladar-los al centre de referència terciari.

Per part de l’Hospital Universitari de Bellvitge, treballen en aquest projecte, de forma rotatòria, 8 metges de medicina intensiva, 3 metges d’anestesiologia i reanimació, i 7 infermeres de la unitat de crítics, així com cirurgians cardíacs i infermer/res perfusionistes per a la implantació d’ECMOs.

Bellvitge ha estat un dels centres impulsors del projecte per la seva àmplia experiència en ECMOs i en l’atenció al pacient crític de tot tipus de patologies. La iniciativa ha estat impulsada des del seu Servei de Medicina Intensiva i està coordinada a l’hospital per la Dra. MariPaz Fuset, especialista en medicina intensiva.

La Dra. Cristina Capdevila, directora de l’Hospital Universitari de Bellvitge, explica que “no es tracta només d’un projecte de trasllat, sinó un projecte de compartir coneixement tant amb el SEM com amb els altres hospitals comarcals”.

Per a l’Hospital, la participació en aquest projecte representa també un reforç del seu àmbit d’atenció al malalt crític i, més en general, del seu paper i importància com a centre terciari d’alta complexitat i hospital de referència territorial.