Bellvitge participa a “L’H és ciència”, una aposta divulgativa per apropar la investigació a la ciutadania

-

L’Hospital Universitari de Bellvitge participa al Pla estratègic de comunicació científica de l’Hospitalet, que s'ha presentat aquest 19 de novembre al campus de Bellvitge.

Amb el lema “L’H és ciència”, aquest pla transversal neix amb la voluntat de fomentar la cultura científica entre la ciutadania, promoure un diàleg bidireccional entre comunitat científica i societat i donar a conèixer entre la població la tasca que desenvolupen els centres de recerca biomèdica de prestigi internacional amb seu a l’Hospitalet. S’ha definit un full de ruta a cinc anys que ha de servir per desenvolupar una nova manera d'experimentar, comunicar i educar en ciència, mostrant-la com una eina a disposició de les inquietuds de la ciutadania.

Aquest Pla compta, a més de l’HUB, amb la participació de l’Àrea d’Educació, Innovació i Cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d'Oncologia (ICO), la Universitat de Barcelona (UB), Torre Barrina –en la promoció del projecte–, el projecte de divulgació científica Pessics de Ciència, Biblioteques de l’Hospitalet, Museu de l’Hospitalet, i el projecte d’especialització i competitivitat territorial "L’Hospitalet, ecosistema innovador de salut”.

L’acte de presentació va comptar amb l’assistència de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín; el director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, Dr. Gabriel Capellá; la directora general de l’Institut Català d’Oncologia, Dra. Candela Calle; la gerent de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS, Dra. Montserrat Figuerola, i el vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona, Domènech Espriu.

Montserrat Figuerola va explicar que “a l’Hospital de Bellvitge i l’atenció primària del territori se’ns reconeix per la tasca de servei i cura de la salut de la ciutadania, però també fem una feina molt intensa de recerca, innovació i docència, i és molt important per a nosaltres que els ciutadans coneguin els avenços científics que estem desenvolupant. Gràcies a la col·laboració entre totes les organitzacions que integrem aquest nucli de Bellvitge sabem que estem contribuint a desenvolupar pensament crític i la capacitat de fer front a reptes com el que tenim ara al davant amb la pandèmia”.  

El nou portal Sinergia 

La campanya “L’H és ciència” va començar a funcionar el passat 10 de novembre, Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, amb les etiquetes #LHospitaletÉsCiència i #LHCiència, que també es difondran durant tot novembre coincidint amb la 25a Setmana de la Ciència a Catalunya, del 14 al 29 de novembre; la Nit Europea de la Recerca a Catalunya, el dia 27, o les xerrades científiques en streaming dins del marc de Sinergia virtual, el dia 28, entre altres activitats. 

També aquesta setmana s’ha estrenat el nou portal web per a la divulgació de la recerca i la innovació en salut  https://sinergia.l-h.cat/, un espai virtual que reuneix activitats divulgatives i continguts audiovisuals que tenen per objectiu apropar la tasca que es desenvolupa a les institucions de l’ecosistema de recerca, d’assistència i docència de Bellvitge a tota la població. 

Aquest nou web permetrà celebrar, en format virtual, la Festa de la recerca i la innovació en salut de l’Hospitalet, dins el projecte estratègic l’Hospitalet, ecosistema innovador en salut (PECT, cofinançat amb fons FEDER), iniciada l’any 2019 de manera presencial als jardins i a les instal·lacions de l’Hospital Duran i Reynals. Per adaptar-se a la situació sanitària causada per la Covid-19, la Festa es transforma en un esdeveniment en xarxa que podrà arribar a un públic molt més ampli i divers. Les institucions que lideren Sinergia són l’Ajuntament de l’Hospitalet i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

Dins el nou web, els visitants podran viure de prop el dia a dia de la recerca tot participant a l’IDIescape, un escape room que repta els participants a trobar, en una hora, la cura a una infecció vírica altament contagiosa mitjançant l’ús, entre d’altres, de la tècnica CRISPR, d’experiments relacionats amb les cèl·lules mare, i d’assajos preclínics i clínics. L’IDIescape, creat amb motiu de la primera edició de Sinergia, s’ha adaptat completament a l’entorn virtual. Per altra banda, el web, dins la secció Experimenta, ofereix també dos tallers científics, sobre investigació en càncer i en neurociències, ideats per fer-se en família i des de casa.

Per endinsar-se en els equipaments més innovadors de Bellvitge, Sinergia ofereix visites virtuals en 360º per quatre instal·lacions: els serveis cientificotècnics de l’IDIBELL, la farmàcia robotitzada de l’Institut Català d’Oncologia, un quiròfan híbrid de l’Hospital Universitari de Bellvitge i, finalment, un quiròfan odontològic de la Fundació Josep Finestres (Universitat de Barcelona). A més, per apropar la tasca d’investigació que realitzen les quatre àrees de recerca de l’IDIBELL, s’ha produït nou contingut audiovisual amb la participació de protagonistes de la recerca capdavantera que es du a terme. En aquest sentit, el usuaris podran emprendre quatre itineraris diferents, amb continguts que fan referència a cada una de les àrees d’investigació.

El proper dia 28 de novembre, i a través del portal Sinergia, tindrà lloc una jornada de portes obertes virtuals amb xerrades d’investigadores i investigadors capdavanters de Bellvitge. Estructurades en tres blocs —Tapes d’innovació, Quinaciència! i Fira saL’Hut—, aproparan a la ciutadania la recerca que, entre d’altres, es du a terme en l’àmbit de la Covid-19, la manipulació d’embrions humans, el càncer i malalties com l’ELA, l’Alzheimer i la diabetis.