Durant el mes de juliol, tres facultatius del Servei de Microbiologia han defensat la seva tesi doctoral per videoconferència. Es tracta de Yanik Sierra Urueña, Aida González Díaz i David Rodríguez Temporal.
El dia 7 de juliol Yanik Sierra va descriure des d'un punt de vista epidemiològic el paper d'H parainfluenzae com a agent relacionat amb infeccions de transmissió sexual en la seva tesi doctoral titulada "Epidemiologia de les infeccions causades per Haemophilus parainfluenzae. Mecanismes moleculars de resistència i avaluació de la sensibilitat a co-trimoxazol ". El treball analitza mitjançant seqüenciació massiva ceps multiresistents per tal de descriure els mecanismes moleculars subjacents que puguin ser responsables de les resistències antimicrobianes. Després de comprovar que els resultats de sensibilitat a co-trimoxazol presentaven discrepàncies metodològiques, es van reavaluar els punts de tall establerts per l'European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST).
El dia 15 de juliol Aida González, va defensar la seva tesi doctoral, "Application of whole genome sequencing in the study of virulence factors, antibiotic resistance and Epidemiology of respiratory Pathogens", en que aplica tècniques de seqüenciació massiva per a l'estudi epidemiològic de factors de virulència i resistència antibiòtica en patògens respiratoris. Entre ells Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae, dos patògens respiratoris la infecció dels quals es pot prevenir mitjançant vacunació, i Haemophilus parainfluenzae, un patogen tradicionalment oportunista, però que presenta majors taxes de resistència antibiòtica. Aquestes tres bacteris comparteixen el mateix nínxol ecològic, la nasofaringe, i són altament capaços d'intercanviar material genètic el que resulta en genomes més complexos. La tesi conclou que l'aplicació de la seqüenciació massiva en la genòmica bacteriana és una alternativa interessant que permet fer una anàlisi en profunditat de el genoma d'aquests bacteris.
Aquestes dues tesis han estat codirigides per les Dres. Carmen Ardanuy i Sara Martí, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude.
Per últim, el passat 22 de juliol David Rodríguez va defensar la tesi doctoral "Aplicación de la espectrometría de masas por MALDI-TOF para la identificación de las especies del género Mycobacterium", dirigida pel Dr. Fernando Alcaide Fernández de Vega. Actualment les infeccions per micobacteris no tuberculosos estan guanyant protagonisme en països amb baixa prevalença de tuberculosi. Aquest tipus de micobacteris son molt nombrosos i diversos, amb més de 190 espècies. Les tècniques utilitzades actualment per a la seva identificació són laborioses i estan limitades a un cert nombre d’espècies. La tècnica del MALDI-TOF ha demostrat ser de gran utilitat per identificar bacteris convencionals, però en el cas dels micobacteris s’ha trobat amb diverses dificultats. L’objectiu d’aquesta tesi és avaluar tots els aspectes fonamentals per la identificació dels micobacteris i poder implementar aquesta eina al laboratori de microbiologia clínica. Els treballs que formen part d'aquestes tesis doctorals s'han dut a terme gràcies als ajuts de Fons d'Investigació en Salut i el CIBER de Malalties Respiratòries, i han estat publicats en revistes de reconegut prestigi.