L’Hospital de Bellvitge desenvolupa un nou model de respirador per als pacients amb Covid-19

-

Es tracta d’un ventilador volumètric de funcionament totalment informatitzat, que pot adaptar-se a diferents situacions en el maneig de la pneumònia Aire, en fase d’homologació, ha estat dissenyat conjuntament per facultatius de l’Hospital i enginyers de l’empresa DOGA d’Abrera.

Els Serveis de Pneumologia i Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i un equip d’enginyers de l’empresa DOGA han treballat intensament en els darrers dies per dissenyar un nou model de respirador (Aire) per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

“Es tracta d’un ventilador dissenyat no només per resoldre una situació puntual sinó que el podríem usar en un pacient durant dies”, explica el doctor Jordi Dorca, cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital de Bellvitge.

“És un dispositiu molt senzill: el 95% de les peces es poden imprimir en 3D –afegeix Leo Espejo, enginyer de DOGA. Està pensat perquè es pugui fer en qualsevol part del món de manera ràpida i econòmica”. Espejo i els seus companys de feina van decidir de manera espontània tirar endavant aquesta iniciativa per col·laborar amb l’emergència sanitària.

El nou model automatitza el funcionament d’un respirador manual tipus Ambu®. Compta amb un dispositiu mecànic propulsat per un motor elèctric de la marca DOGA muntat sobre una estructura de peces dissenyades amb tecnologia 3D, fabricades per diferents empreses de forma altruista. El ventilador va connectat a un ordinador integrat, de tal manera que es poden regular fàcilment diferents paràmetres: volum, freqüència, ràtio I/E i PEEP. Això el converteix en un dispositiu molt versàtil, adaptable al maneig de diferents situacions i amb diversos elements de seguretat. Aquestes prestacions l’apropen més a un respirador convencional que a un respirador d’emergència, concebut normalment com a solució transitòria.

El prototip també incorpora altres sofisticacions com ara disposar d’una bateria recarregable que garanteix el seu funcionament autònom sense estar connectat a la xarxa elèctrica durant un màxim de 5 hores. Això el fa particularment útil en el trasllat de pacients. També ha col·laborat en el projecte l’empresa Operber Sitalu Group d’Igualada que ha dissenyat una taula amb rodes adaptada específicament per a aquest ventilador.

Després de diversos prototips, el model final ja ha estat validat tècnicament per part dels facultatius de l’Hospital Universitari de Bellvitge i s’han iniciat els tràmits per a la seva homologació per l’Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS), requisit previ per poder-lo utilitzar en pacients.