Aquesta unitat, creada l’any 2006, atén cada any uns 1.800 pacients de malaltia de Crohn i colitis ulcerosa .
Es calcula que, en l’actualitat, la prevalença a Catalunya de malaltia inflamatòria intestinal és de 500 pacients per cada 100.000 habitants
La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha obtingut la certificació de qualitat que concedeix el Grup Espanyol de Treball en Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (GETECCU). Es tracta d’un reconeixement a l’excel·lència de la Unitat d’Atenció Integral a pacients amb Malaltia inflamatòria intestinal, una distinció que situa el centre sanitari com a hospital de referència i reconeix la qualitat assistencial i investigadora desenvolupada per la Unitat.
El Programa de Certificació de les Unitats d’Atenció Integral a pacients amb malaltia inflamatòria és un projecte desenvolupat i impulsat per GETECCU, auditat per Bureau Veritas i que compta amb el suport de la biofarmacèutica AbbVie. L’objectiu és reconèixer amb una qualificació d’excel·lència aquelles unitats d’MII del país que assegurin la millor prestació assistencial a pacients amb aquesta malaltia. Està considerat el major reconeixement per a aquestes unitats a la seva tasca en l’atenció de l’MII a Espanya, situant-les com a referent a nivell regional i internacional.
La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que porta en funcionament des de 2006, "té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients amb MII i fer accessibles els tractaments més eficaços a aquests pacients. A més, hi ha una clara vocació docent de formar metges joves en aquest tipus de malalties”, explica el doctor Jordi Guardiola, cap de Servei d’Aparell Digestiu i de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital de Bellvitge.
Recerca en MII
L’Hospital Universitari de Bellvitge aposta per la recerca per avançar en el coneixement d’aquesta malaltia. “La investigació és clau, tant per als professionals de la unitat com per als pacients, que també col·laboren de forma altruista per tal de poder accedir a nous tractaments i conèixer millor la seva malaltia, tractar-la i monitorar-la millor”, afegeix aquest especialista. Cada any, aquest hospital presta atenció a uns 1.800 pacients amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa. “No obstant això, aquesta xifra s’està incrementant a un ritme d’uns 100 pacients per any”, assegura. En l’actualitat, la prevalença a Catalunya de malaltia inflamatòria intestinal és de 500 pacients per cada 100.000 habitants.
La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari de Bellvitge està formada per un equip de gastroenteròlegs i infermeres especialitzades en l’àrea. “A més, hi intervenen moltes altres especialitats, com radiòlegs, cirurgians, reumatòlegs, dermatòlegs, patòlegs i oftalmòlegs”, comenta el doctor Jordi Guardiola. “És important donar assistència a les persones amb MII de forma integral i multidisciplinària, la qual ha d’estar oberta a les necessitats dels pacients. Nosaltres tenim diverses vies d’accés, com el telèfon o correu electrònic, així com la capacitat de visitar-los a l’hospital de dia, fora de les consultes externes”, puntualitza.
Millora del pronòstic de l’MII
Les claus tant per millorar el pronòstic de l’MII com per controlar-ne els símptomes són el diagnòstic precoç i el tractament personalitzat de cadascun dels pacients. “Moltes vegades, aquests pacients suporten els símptomes digestius durant mesos o anys abans de ser diagnosticats. Això és així atès que aquesta malaltia sol iniciar-se en edats joves i, per tant, moltes vegades no accedeixen a proves diagnòstiques o morfològiques de l’intestí”, assenyala el doctor Guardiola.
D’altra banda, “els símptomes de l’MII no reflecteixen bé l’existència de lesions actives en el tub digestiu. Per això, necessitem eines que ens permetin monitorar la presència o absència d’aquestes lesions sense haver de sotmetre els pacients repetidament a exploracions endoscòpiques. De fet, hi ha una gran proporció de pacients que, tot i estar asimptomàtics, tenen aquest tipus de lesions”, explica el doctor. Així, un "monitoratge estret de l’activitat de la malaltia a través de biomarcadors és clau per a un control estret de la malaltia i controlar-ne millor l’evolució”, conclou el facultatiu.
Certificat de les unitats d’MII
La Certificació de les Unitats d’Atenció Integral a pacients amb MII reconeix la tasca desenvolupada pels professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge, afavorint la continuïtat d’una assistència de qualitat i l’aposta per la investigació i innovació en l’àrea. “Hem desenvolupat biomarcadors d’activitat de la malaltia, ens hem dedicat a conèixer el motiu dels símptomes dels pacients i a com s’han de dosificar els fàrmacs biològics en MII i adaptar les dosificacions a les característiques dels pacients, a través d’estudis farmacocinètics que estem duent a terme amb el Servei de Farmàcia”, tal com afirma el doctor Guardiola. “També hem elaborat estudis de predisposició genètica per respondre als diversos fàrmacs”, afirma. Per obtenir el reconeixement, la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha superat una auditoria externa i independent realitzada per Bureau Veritas, entitat que ha avaluat els 53 indicadors establerts per GETECCU i que inclou tots els aspectes en què treballa la unitat, com ara infermeria, cirurgia, protocols d’assistència, investigació, producció científica o formació.
Sobre l’MII
La malaltia inflamatòria intestinal es defineix com un grup de trastorns inflamatoris que engloba dues malalties: la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Es tracta d’una patologia de causa desconeguda però intervinguda immunològicament; els símptomes són molt variats i solen incloure la diarrea o el dolor abdominal, arribant en ocasions a requerir cirurgia o a ser incapacitants per als pacients. Durant el desenvolupament de la malaltia, es poden presentar complicacions, tant intestinals (oclusió intestinal, deficiències nutricionals, etc.), com extraintestinals (dermatològiques, reumatològiques, oculars i hepatobiliars, entre d’altres). L’aparició dels símptomes de la malaltia és impredictible, amb períodes de remissió i recaigudes i, en molts casos, arriben a requerir hospitalitzacions i intervencions quirúrgiques. La cronicitat de la malaltia, els controls periòdics, un tractament farmacològic continuat i la possible necessitat d’intervencions quirúrgiques tenen una gran repercussió en la vida familiar, laboral i social del pacient, i condicionen considerablement la seva percepció de salut i qualitat de vida.