L’Hospital de Bellvitge ha estat el centre que ha realitzat més trasplantaments cardíacs i renals a Catalunya en 2024

- Donació i Trasplantaments

També ha tornat a liderar la donació de teixits als centres catalans i el trasplantament renal de donant viu a tot l’Estat

L’any passat es van dur a terme un total de 285 trasplantaments renals, de fetge i cardíacs gràcies a la generositat de les famílies i la implicació dels professionals

L’any 2024, un de cada cinc trasplantaments d’òrgans realitzat a Catalunya es va dur a terme a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). A Bellvitge es van fer un total de 285 trasplantaments d’òrgans en adults l’any passat. És el centre sanitari català on es van portar a terme més trasplantaments de ronyó, 205, i cardíacs, un total de 27, un rècord a l’hospital. Cal destacar també que 48 dels trasplantaments renals van ser provinents de donants vius, el que suposa la xifra més alta de tot l’Estat. A més, es van dur a terme 53 trasplantaments de fetge. D’altra banda, per tercer any consecutiu l’Hospital de Bellvitge ha liderat la donació de teixits a Catalunya, amb 367 donants.

Amb aquests resultats, l’HUB ha contribuït de forma significativa a la xifra total de trasplantaments realitzats a Catalunya, un total de 1.344, un 3,5% menys que en 2023, quan es va assolir el rècord de trasplantaments d’òrgans. Les dades oficials que han fet públiques aquesta setmana l’OCATT (Organització Catalana de Trasplantaments) i l’ONT (Organización Nacional de Trasplantes) consoliden l’Hospital de Bellvitge com un dels centres capdavanters i referents del sistema de trasplantaments en les tres seves grans branques d’actuació: renal, cardíac i hepàtic.

Una altra de les fites assolides al setembre del passat any per l’Hospital de Bellvitge va ser el primer trasplantament facial del món procedent d’una donació de cor en asistòlia controlada. Es va tractar d’una intervenció d’una extrema complexitat tècnica i organitzativa, va durar unes 12 hores i va ser efectuada per un equip d’uns 60 professionals de més de 10 serveis mèdics i quirúrgics diferents. Va ser la primera vegada al món en què es va efectuar una extracció en asistòlia controlada que va permetre obtenir el cor, la cara i els ronyons, gràcies a l’àmplia expertesa de l’HUB en obtenció d’òrgans per a trasplantament en asistòlia, inclòs el cor.

El Dr. Gabriel Moreno González, director del Programa de Trasplantament de l’Hospital de Bellvitge, destaca que “gràcies a un gran treball multidisciplinari hem consolidat tècniques complexes com la donació de cor en asistòlia; mantenim el nombre de trasplantaments hepàtics i hem liderat el trasplantament renal, tant de forma global com pel que fa específicament a la donació de viu, i la donació de teixits, a més d’incrementar el nombre de donants multiteixits, el que ens ha permès millorar la qualitat de vida de centenars de persones”.

“Tot això no hauria estat possible sense la generositat dels donants i de les seves famílies, a qui ens adrecem en un moment molt difícil de les seves vides per demanar-los que siguin capaços de donar vida a d’altres persones”, conclou el director del Programa de Trasplantament de l’HUB. Malgrat que l’HUB també ha notat l’augment global a Catalunya de les negatives familiars a l’autorització a la donació, l’hospital ha estat el tercer centre de Catalunya en nombre de donants, un total de 54 (un 55% de les quals en asistòlia) i es manté dins el top ten a nivell nacional.

Un total de 48 dels trasplantaments renals realitzats a l’HUB en el decurs de 2023 han estat possibles gràcies a un donant viu. Aquesta xifra suposa gairebé un 20% del total de trasplantaments de ronyó fets a l’HUB i el situen com l’hospital amb més activitat pel que fa al trasplantament renal de donant viu a l’Estat. Aquest registre adquireix encara més rellevància si es té en compte que en el conjunt de l’Estat s’ha produït un descens de la donació de viu. Cal destacar també que la gran majoria d’aquests trasplantaments s’ha dut a terme amb cirurgia robòtica, fet que posa l’HUB al capdavant dels centres catalans en l’ús d’aquesta tecnologia per als trasplantaments renals de donant viu. Amb els 205 transplantaments de ronyó realitzats l’any passat, l’HUB esdevé el segon centre de tot l’Estat en aquest àmbit.

D’altra banda, l’Hospital de Bellvitge ha assolit una nova fita pel que fa als trasplantaments cardíacs, assolint el seu millor registre de sempre: 27, dels quals 13 provenien de donants en asistòlia. A més de ser el centre que ha realitzat més trasplantaments de cor a Catalunya, l’HUB es situa com a 3r centre a nivell estatal. L’any 2021, l’HUB va realitzar el primer trasplantament cardíac amb un cor d’un donant en asistòlia controlada a Catalunya. Des d’aleshores ha portat a terme 30 trasplantaments de cor en asistòlia controlada, que el situen com a segon hospital de tot l’Estat en aquest àmbit. Pel que fa al trasplantament hepàtic, l’HUB gairebé ha mantingut l’activitat en relació el 2023 passat en realitzar 53 intervencions l’any en que ha celebrat el 40è aniversari del 1r trasplantament de fetge realitzat a tot l’Estat, el 23 de febrer de 1984.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: