Bellvitge lidera un estudi sobre el maneig de la bacterièmia per Staphylococcus aureus a centres comarcals

- Recerca

Un equip d’investigació liderat pel Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Bellvitge, en col·laboració amb cinc hospitals comarcals i amb la participació del Servei de Microbiologia, ha publicat els resultats del projecte PROMISE, un estudi centrat en l’optimització del maneig clínic de pacients amb bacterièmia per Staphylococcus aureus. L’estudi ha estat recolzat pel Comitè de Recerca de l’HUB i l’IDIBELL, i ha comptat amb la participació d’investigadors dels programes CIBERINFECT i CIBERES.

La bacterièmia per Staphylococcus aureus és una infecció greu i potencialment mortal, que requereix un maneig rigorós per millorar el pronòstic dels pacients. En hospitals terciaris, l’aplicació d’un bundle (paquet de mesures) ha demostrat augmentar l’adherència a les recomanacions clíniques i, en alguns casos, millorar la supervivència. No obstant això, fins ara no s’havia avaluat l’efectivitat d’aquesta estratègia en l’àmbit dels hospitals comarcals, on s’atén una part significativa d’aquests pacients.

El projecte PROMISE (Projecte Coordinat d’Optimització del Maneig de la Bacterièmia per Staphylococcus aureus) es va dur a terme entre el 2021 i el 2022, incloent 284 pacients hospitalitzats a l’HUB i cinc centres de la seva àrea sanitària: l’Hospital de Sant Joan Despí - Moisès Broggi, l’Hospital Residència Sant Camil, l’Hospital de Viladecans, l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu-Hospital de Sant Boi. 

Durant aquest període, es va desenvolupar i implementar un paquet de mesures específiques per a la gestió d’aquesta infecció, seguint un disseny quasi-experimental abans/després per avaluar-ne l’impacte.

Els resultats de l’estudi, publicats a la prestigiosa revista Journal of Antimicrobial Chemotherapy, han mostrat una millora significativa en l’adherència a les recomanacions internacionals i una potencial millora del pronòstic dels pacients. Aquestes troballes han estat presentades al congrés ESCMID-Global 2024, reforçant el paper de Bellvitge com a referent en la recerca en malalties infeccioses.

“La implementació del bundle a hospitals comarcals ha permès establir una millor coordinació entre professionals i ha contribuït a millorar l’atenció compartida dels pacients amb bacterièmia per Staphylococcus aureus”, destaca el Dr. Jordi Carratalà, coordinador del projecte i especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l’HUB.

A més dels resultats clínics, aquest projecte ha impulsat la comunicació i el treball en xarxa entre els centres participants, creant una base sòlida per a futures col·laboracions. L’article publicat formarà part de la tesi doctoral del Dr. Francesc Escrihuela, facultatiu especialista en Malalties Infeccioses que ha liderat el treball de camp del projecte.

Article de referència

Escrihuela-Vidal F, Chico C, Borjabad González B, et al. Effect of a bundle intervention on adherence to quality-of-care indicators and on clinical outcomes in patients with Staphylococcus aureus bacteraemia hospitalized in non-referral community hospitals. J Antimicrob Chemother. 2024;79(11):2858-2866. DOI: 10.1093/jac/dkae298

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: