RELAT-Hos supera les 200 històries escrites per pacients de Bellvitge amb la publicació d’un nou llibre

-

El IV volum del projecte s’ha presentat el 26 de setembre en un emocionant acte amb la participació de molts dels relatadors que hi han participat. Amb la presentació del nou llibre, “Desde mi habitación (volumen IV)”, que conté una seixantena de relats, la iniciativa es consolida plenament, set anys després de posar-se en marxa.

“Vint-i-tres dies, una mula i un Mercedes”, “El extraño caso del residente cordobés”, “Habitació 725”, “Más de cinco hores con Mario” o “De Venezuela a Collblanc” són els títols d’alguns dels relats que integren un mosaic de les experiències dels pacients de l’HUB. Relats llargs, curts, que traspassen les parets de l’hospital o que són un testimoni fidedigne del pas del pacient pel centre; d’altres que són mostres d’agraïment per l’atenció rebuda per part dels professionals... tots tenen cabuda en un projecte que explora la capacitat terapèutica de l’escriptura.

En l’acte de presentació del llibre, en la publicació del qual ha col•laborat Casa Batlló, han participat professionals de l’HUB i d’altres centres. Antonia Castro, infermera de l’Hospital de Bellvitge (HUB) i creadora i coordinadora de RELAT-Hos, va conduir l’acte, en que els encarregats de fer la benvinguda van ser Marc Moliner, que ocupava la Direcció Infermera de l’HUB quan es va posar en marxa el projecte, l’any 2017; Gemma Via, Dra. infermera i impulsora del projecte HUCI a l’HUB, i Sílvia Millat, cap d’Atenció a la Ciutadania i Participació de l’hospital. Tots tres van coincidir a destacar la capacitat terapèutica de l’escriptura, sobretot pel que fa al benestar emocional dels pacients.

- Vegeu l'àlbum de la presentació de RELAT-Hos. vol. IV 

Posteriorment, va intervenir la Dra. Àngels de Miquel, neuroradiòloga del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’hospital i autora del llibre Inoportunes oportunitats, que va servir com a punt de partida de les seves reflexions al voltant de la seva experiència de més de 25 anys amb els grups d’ajuda emocional promoguts per l’associació AVES. Per a les persones que hi participen en aquests grups, la malaltia ha estat una oportunitat de fer una parada i veure si havien de canviar alguna cosa en la seva vida.

Patrícia Beroiz, metgessa geriatra i presidenta del Comitè d’Ètica de l’Hospital Germans Trias i Pujol va parlar de la capacitat de construir una narrativa pròpia, una història, a partir de l’accident en la biografia d’un mateix que suposa un ingrés hospitalari i que ha de tenir en compte aspectes tan essencial com la vulnerabilitat, ja que tots, en un moment o altre, ens haurem de posar en mans d’algú, va subratllar.

Després d’un monòleg a dos entre José Maria Vázquez, infermer, i Antonia Castro, l’acte va tenir un emocionant apartat musical, amb l’actuació de Merche Yll, relatadora i cantant, que acompanyada d’Alejandro López a la guitarra i Josu Julià al baix va interpretar tres temes. Abans de rebre el seu exemplar del llibre, molts dels relatadors han intervingut per aportar la valoració de la seva experiència.

El valor terapèutic de l'escriptura

El projecte RELAT-Hos és una iniciativa de la Direcció d’Infermeria que forma part del pla global d’humanització de l’Hospital de Bellvitge, adreçat a pacients, familiars i professionals. La proposta, que es va posar en marxa en 2017, és tan senzilla com terapèutica: convidar al pacient hospitalitzat a expressar les seves emocions, sentiments o inquietuds mitjançant un relat que passarà formar part d’un llibre que es regalarà als futurs pacients per fer més agradable la seva estada a l’hospital.

Com explica Antonia Castro, per als pacients ingressats l’oportunitat d’escriure amb total llibertat és una forma d’adquirir una nova identitat, la de relatador, que els hi pot ajudar a alliberar-se de pors, neguits i inquietuds que sentin durant la seva estada per raons, més o menys greus, a l’hospital. La infermera subratlla que “l'impacte del projecte i la publicació dels quatre volums del llibre es tradueix directament en la resposta dels pacients, ja que continuem rebent relats”. Destaca també que RELAT-Hos ofereix noves fórmules “que milloren i faciliten la nostra relació amb la persona hospitalitzada. Aquest apropament i relació que s'estableix és un valor afegit per fer més agradable l'estada a l'hospital del pacient i les seves famílies.”

Ara fa tres anys, també es va posar en marxa el web de RELAT-Hos, un espai en què ja s’ha publicat una vintena d’entrevistes amb relatadors i relatadores, així com els seus relats corresponents, entre d’altres continguts en català, castellà i anglès. A més a més, es poden escoltar versions en àudio dels relats gràcies a la col•laboració de betevé i de voluntaris relacionats amb la cadena.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: