La Jornada sobre vivències de malaltia greu i mort, que s’ha fet els dies 9 i 10 de setembre, organitzada pel Servei de Radiologia, ha tingut com un dels seus principals objectius dotar els professionals sanitaris d’eines per abordar situacions difícils en l’atenció als pacients.
La Dra. Àngels de Miquel, neuroradiòloga intervencionista de l’HUB, ha estat la principal impulsora de la jornada, fruit de la seva dilatada experiència professional i de la seva col•laboració des de fa 25 anys amb l’associació AVES d’acompanyament a les persones en situació de dol i pèrdues.
“El ritme de treball a un centre hospitalari fa que de vegades no tinguem el temps necessari per ocupar-nos de l’estat anímic del pacient ni del nostre”, va explicar la Dra. de Miquel. En aquest sentit, la jornada ha inclòs xerrades i l’organització de grups d’ajuda mútua (GAM) entre els assistents per aprofundir en alguns eixos clau de la jornada, com ara la forma en que el dolor dels pacients i el seu entorn impacta en els professionals i com es poden gestionar les complicacions i els efectes adversos que poden sorgir en els procediments assistencials.
La Dra. Cristina Abadia, cap del Servei de Salut Laboral i Prevenció al Consorci Sanitari de Terrassa; Adela Torras, fundadora i directora d’AVES; el Dr. Julio Gómez, coordinador del Servei de Cures Pal·liatives de l’Hospital San Juan de Dios de Santurce i el Dr. Manel Sans, excap de secció del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’HUB, han estat alguns dels participants en la jornada, que ha fet especial incidència en els quatre quadrants en que es poden encabir els efectes de les situacions assistencials molt greus: físic, emocional, mental i espiritual.