Bellvitge colidera un assaig internacional que pot canviar el tractament de la insuficiència cardíaca

- Recerca

Es tracta d’un estudi amb més de 6.000 pacients de 37 països, que a Espanya ha coordinat l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital de Bellvitge. L’assaig ha confirmat els beneficis d’un fàrmac, la finerenona, en un important segment dels casos d’insuficiència cardíaca. El treball ha estat publicat al New England Journal of Medicine, una de les revistes especialitzades més prestigioses del món.

L’assaig internacional FINEARTS-HF ha confirmat per primera vegada que la fineronona, un fàrmac que fins ara es prescriu en determinats casos de malaltia renal crònica, redueix l’empitjorament i augmenta la supervivència dels pacients amb insuficiència cardíaca (IC) amb una fracció d’ejecció (percentatge de sang que el ventricle esquerra bomba cap a l’aorta en cada contracció) del 40% o més. Això pot provocar un canvi en les guies clíniques per al tractament de prop del 50% de les persones amb insuficiència cardíaca.

Aquest segment de pacients d’IC no compta fins ara amb cap solució terapèutica més enllà dels inhibidors del cotransportador de sodi-glucosa tipus 2 (iSGLT2), que tenen un efecte parcial. “Els resultats d'aquest estudi suposen un avanç sense precedents en el maneig de pacients amb insuficiència cardíaca i funció ventricular preservada, ja que fins ara les opcions terapèutiques eren molt reduïdes per a ells”, segons afirma el Dr. Josep Comin, director clínic de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital de Bellvitge (HUB) i del grup Bio-Heart de Recerca en Malalties Cardiovasculars de l'IDIBELL i del CIBERCV i coordinador de l’assaig a Espanya, el país que més pacients ha aportat al treball després dels Estats Units i la Xina.

La insuficiència cardíaca és una malaltia crònica caracteritzada per la disminució progressiva de la capacitat del cor per omplir-se i bombar prou sang per satisfer les necessitats de l'organisme. Afecta a unes 208.000 persones a Catalunya i més de 60 milions de persones a tot el món. L’any 2023 es van diagnosticar 37.000 nous casos a Catalunya i es van registrar més de 400.000 visites a urgències i hospitalitzacions.

Un dels paràmetres per al diagnòstic d’insuficiència cardíaca (IC) en una persona és el percentatge de sang que el ventricle esquerra bomba cap a l’aorta en cada contracció. És el que es denomina fracció d’ejecció i segons el seu percentatge és considera normal (entre un 50% i un 70%), lleugerament reduïda (entre un 41% i un 49%) i reduïda (menys del 40%).

En l’estudi multicèntric de fase III, impulsat per Bayer i dirigit pels Drs. Scott Solomon, de la Universitat de Harvard, i John V. McMurray, de la Universitat de Glasgow, han participat més de 6.000 pacients de centres de gairebé quaranta països de tot el món, que han estat seguits durant una mitjana de 32 mesos, distribuïts entre el grup que va rebre el fàrmac i el que va rebre un placebo.

La fineronona pertany al grup de fàrmacs anomenats antagonistes dels receptors mineralcorticoides (ARM), que bloquegen l’activitat de determinats esteroides produïts per l’organisme humà que poden provocat danys al cor i els ronyons. Segons els resultats de l’assaig, l’administració de la fineronona va reduir el risc de mort cardiovascular i els episodis d’insuficiència cardíaca que requereixen hospitalització prop d’un 16% en relació als pacients inclosos al grup de control. Per aquest motiu, el Dr. Comin conclou que “sens dubte les aportacions de l'estudi FINEARTS-HF implicaran un canvi en les guies de pràctica clínica internacionals per al maneig de la insuficiència cardíaca”.

Els resultats de l’assaig han estat presentats avui, 1 de setembre, a Londres en el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia, coincidint amb la publicació al New Medical Journal Medicine, de la qual el Dr. Comin n’és coautor.

L’Àrea de Malalties del Cor de l’HUB és un referent en l’abordatge i la recerca de la insuficiència cardíaca, fruit del desplegament del Programa Territorial d'Atenció Integrada al Pacient amb Insuficiència Cardíaca Comunitària de la regió Metropolitana Sud, integrat per metges i infermeres de la Unitat Multidisciplinària d'Atenció a la Insuficiència Cardíaca Comunitària (UMICO) de l'Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Atenció Primària de l’Hospitalet Sud, Centre i el Prat de Llobregat, i del treball d’investigació del grup BIO-HEART de l’IDIBELL.

Article de referència

Solomon, S.D. et al. Finerenone in Heart Failure with Mildly Reduced or Preserved Ejection Fraction. New England Journal of Medicine, 2024. DOI: 10.1056/NEJMoa2407107

edit-webform-itemsedit-actions

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: