La Unitat d’Hepatologia del Servei d'Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha realitzat un estudi sobre la qualitat de l’assistència que reben els pacients ambulatoris amb cirrosi hepàtica que ha permès introduir una sèrie de millores.
Inicialment es va dur a terme un estudi transversal per veure la qualitat de l'assistència que reben els pacients amb cirrosi hepàtica a Consultes Externes, que va permetre detectar àmbits de millora. Amb la informació aportada per aquest primer treball, publicat a la Revista Española de Enfermedades Digestivas, es van implementar una sèrie de mesures senzilles, entre les quals destaca una sessió formativa per als facultatius que segueixen pacients amb cirrosi hepàtica.
En una segona etapa de l’estudi, liderat pels Drs. Xavier Xiol i Alberto Amador i la Dra. Silvia Salord del Servei d’Aparell Digestiu de l’HUB i investigadors de l’IDIBELL, es va comparar l’adherència a diferents paràmetres de qualitat assistencial abans i després de posar en marxa la sessió formativa. L’estudi va incloure 324 pacients amb cirrosi hepàtica atesos a Consultes Externes de l’HUB entre els anys 2017 i 2019. Els indicadors de qualitat es van avaluar en cinc dominis: documentació de l'etiologia de la cirrosi, avaluació de la gravetat de la malaltia, cribratge del carcinoma hepatocel·lular (CHC), profilaxi de l'hemorràgia per varius i vacunació. Aquesta segona part del treball s’ha publicat a l’European Journal of Gastroenterology & Hepatology.
“El nostre estudi demostra una millora significativa en la qualitat de l'atenció prestada als pacients ambulatoris cirròtics després d'una intervenció educativa, el que fa palesa la importància d’aquestes intervencions específiques per millorar el compliment dels indicadors de qualitat en el tractament de la cirrosi”, segons subratllen els professionals que signen el treball.
A més dels ja esmentats, signen l’article les Dres. Marta Garcia-Guix, Alba Cachero, Rosa Rota, Nerea Hernandez i Carme Baliellas i el Dr. José Castellote. En el disseny de l’estudi també ha col·laborat la Dra. Amparo Giménez, de la Unitat de Qualitat i Seguretat de l’HUB. A més de confirmar com senzilles intervencions poden millorar la qualitat de l’atenció prestada als pacients de cirrosi hepàtica, els responsables de la Unitat d’Hepatologia destaquen que les dades aportades pel treball poden orientar el desenvolupament de noves estratègies per millorar la qualitat assistencial ambulatòria de la cirrosi hepàtica, així com la morbiditat i la mortalitat a llarg termini.
El seguiment ambulatori de la cirrosi hepàtica és fonamental. Es tracta d’una malaltia crònica complexa, caracteritzada per l’aparició de cicatrius al fetge que impedeixen el seu correcte funcionament. Els pacients amb cirrosi hepàtica poden desenvolupar una sèrie de complicacions que afecten el pronòstic, com ara ascitis, encefalopatia hepàtica, hemorràgia digestiva per varius esofàgiques, infeccions bacterianes i carcinoma hepatocel·lular (CHC) (1), de forma que els pacients descompensats presenten una taxa de mortalitat clarament superior a la dels compensats. Algunes d'aquestes complicacions es poden prevenir o tractar-se si es diagnostiquen de forma preco