Cristina Capdevila, gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Hospital de Viladecans, ha defensat la seva tesi doctoral el 18 de juny en el marc del Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB.
La tesi, titulada "Impacte del nivell socioeconòmic en pacients amb insuficiència cardíaca crònica: anàlisi de la població general de Catalunya, i en pacients atesos en un programa integral d’excel·lència", ha estat dirigida pel Dr. Josep Comin-Colet.
L’estudi ha avaluat com l'estatus socioeconòmic influeix en l'efectivitat dels programes globals d’insuficiència cardíaca. L'anàlisi retrospectiva ha examinat 77.500 casos de persones amb insuficiència cardíaca donades d’alta a Catalunya entre 2015 i 2019. Els resultats mostren que la implementació de programes multidisciplinaris que integren l'atenció primària i hospitalària aporta beneficis significatius, independentment del nivell socioeconòmic dels pacients.
La tesi ha dividit els pacients en dos grups principals: aquells tractats en un programa d’excel·lència a l’àrea HUB-Delta del Llobregat per la Unitat Multidisciplinària d’Insuficiència Cardíaca Comunitària (UMICO) i aquells atesos a la resta d’àrees assistencials catalanes. Durant el període de consolidació de la UMICO (2018-2019), es va registrar una reducció significativa dels reingressos i les morts relacionades amb la insuficiència cardíaca entre els pacients de la unitat en comparació amb la resta de pacients de Catalunya.