Les fractures trimal·leolars de turmell operades més enllà de la 1ª setmana tenen major risc de complicacions agudes i pitjor pronòstic funcional. La presentació va tenir lloc en el 44è congrés nacional de peu a Mèrida, el 24 d’abril.
L’equip de peu i turmell del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital de Bellvitge va presentar en el passat congrés nacional de la Sociedad Española de Medicina y Cirugía del Pie y Tobillo (SEMCPT), una ponència per explicar com la demora de la cirurgia de les fractures trimal•leolars de turmell influeix en els resultats funcionals i en la aparició de complicacions.
El Dr. Marc Jordán, resident de 4t any, va ser l’encarregat de presentar la ponència en una taula dedicada a les fractures trimal•leolars de turmell. És un estudi de 55 pacients intervinguts quirúrgicament de fractura trimal•leolar entre els anys 2017 i 2021, amb un seguiment de 2 anys.
El total de pacients es va dividir en 3 grups, segons si la cirurgia s’havia dut a terme a les primeres 24 hores, entre el 2º i el 6è dia o més enllà de la primera setmana. Es van valorar els resultats funcionals, així com les complicacions, agudes i tardanes. El grup de pacients intervinguts passada la primera setmana van presentar més complicacions agudes (infecció de la ferida, problema de cicatrització cutània...) i pitjor resultat funcional, amb significació estadística.
El motiu de la demora era principalment l’estat inicial de les parts toves (que desaconsellava la cirurgia immediata), la disponibilitat de quiròfans especialitzats o la positivitat en COVID-19, entre d’altres. Per tant, es convenient prioritzar el moment de la cirurgia de les fractures de turmell, sempre que les parts toves ho permetin.