El Dr. Manuel Pérez Maraver, Cap de Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), ha respost a les 10 preguntes més usuals sobre la diabetis que rep a la consulta durant la segona sessió del cicle Disculpi, tinc un dubte... organitzada el 28 de febrer a la Biblioteca Bellvitge.
En cada trobada del cicle un especialista de l’hospital dona resposta a les 10 consultes més habituals que li plantegen els pacients. En el cas de la diabetis, les preocupacions més freqüents tenen relació amb els tipus de diabetis, el pronòstic i el seu component hereditari. “La diabetis és una malaltia que pot donar lloc a diverses complicacions, però es poden prevenir amb un correcte control de la malaltia”, ha iniciat Pérez Maraver. “Existeixen dos tipus de diabetis: la tipus 1, més comuna entre les persones joves, té en la insulina l’únic tractament; mentre que la tipus 2 és més freqüent a partir dels 45 anys i s’associa a hipertensió i obesitat”, ha remarcat el Cap de Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’HUB.
En relació a l’element genètic de la malaltia, el Dr. Pérez Maraver ha assenyalat que “la tipus 1 té una baixa herència genètica, amb només un 10% de casos amb antecedents familiars; mentre que la tipus 2 és més hereditària”. Una altra pregunta era “Quines eines existeixen per controlar el nivell de glucosa?” i Pérez Maraver ha respost que existeixen sensors de glucosa que es col·loquen al braç i, amb l'ús del telèfon mòbil, indiquen els nivells de glucosa. “Aquesta tecnologia està disponible per als de tipus 1 i aviat també per als de tipus 2”, ha afegit.
Durant tot l’acte, l’especialista ha insistit que amb un bon maneig de la malaltia es poden evitar complicacions. “La diabetis es relaciona amb altres problemes de salut com l'hipertensió, per la qual cosa és beneficiós fer exercici i mantenir una alimentació equilibrada”
A més, a la pregunta “Els medicaments que fan baixar de pes serveixen per a totes les persones amb diabetis?” ha declarat: “Alguns d´aquests medicaments s´han fet molt populars, però el seu ús inadequat ha generat escassetat del fàrmac per a aquells que realment el necessiten”. Per últim, i sobre les possibles complicacions de la malaltia, Pérez Maraver ha apuntat que la diabetis “pot causar ceguera, afecta a la circulació, dificultant la cicatrització de ferides, els ronyons, amb la necessitat de diàlisi, i el cor”.
El principal objectiu de la col·laboració de l’HUB i la Biblioteca Bellvitge en el cicle de xerrades és traslladar a la ciutadania respostes senzilles i properes sobre malalties molt habituals de caràcter respiratori, neurològic, cardiovascular o de salut mental, entre d’altres, en un format distés i de proximitat amb el teixit social del barri.
En aquesta primera edició del cicle, es portaran a terme fins al mes de juny un total de sis xerrades, totes d’accés lliure i obertes a la participació dels assistents. Amb aquesta nova activitat l’HUB i la Biblioteca Bellvitge reforcen la seva col·laboració, que es va iniciar el passat mes de desembre amb el projecte de lectura en veu alta per a pacients De viva veu.