Durant la xerrada, el Dr. Gascón es va mostrar partidari del treball conjunt de neuròlegs, psiquiatres i psicòlegs clínics com el que el va quedar visualitzat en aquesta trobada i va resseguir a grans trets el procés de diagnòstic diferencial de la demència a partir tres fases successives: determinar si el pacient pateix o no una demència, diferenciar si és primària o secundària, i finalment, si és el cas, identificar de quin tipus de demència primària es tracta.
El Dr. Gascón va assenyalar algunes de les dificultats més importants que afronta l’especialista en el moment de l’avaluació del pacient, i va ressaltar la importància de no deixar d’identificar una demència secundària, ja que es tracta de l’únic cas en què la malaltia és curable. Així mateix, el neuròleg de l’HUB va incidir amb més deteniment en alguns tipus de demència especialment importants, com són l’Alzheimer, la demència amb cossos de Lewy, les demències vasculars o les demències frontotemporals.
Aquesta conferència va ser la 2a sessió d’actualització en salut mental del Pla d’Integració de Salut Mental Territorial Metropolitana Sud, i va comptar amb l’assistència d’especialistes d’alguns dels diferents serveis i dispositius que en formen part. Aquest Pla es va posar en marxa l’any passat amb l’objectiu d’assolir la integració dels diferents dispositius de salut mental del territori des d’una perspectiva transversal, incorporant l’experiència del pacient i millorant el disseny dels circuits per aconseguir una millor continuïtat assistencial.