Més de 150 participants procedents de 31 països han assistit a la formació que la Societat Europea de Patologia ha organitzat a l’HUB, del 16 al 18 de gener, i en què el cap de servei d’Anatomia Patològica, el Dr. Xavier Matias-Guiu, ha impartit una destacada ponència sobre l’impacte de la especialitat en la decisió de tractament en càncer d'endometri.
Trobada eminent a la Sala d’Actes de l’HUB, on la Societat Europea de Patologia (ESP) ha reunit diversos especialistes en patologia durant tres dies per compartir coneixement sobre patologia ginecològica. Creada l’any 1963, l’ESP és la societat científica que representa els patòlegs europeus, amb més de 4.700 membres. Els seus principals objectius passen per promoure la pràctica diagnòstica d’alta qualitat, la recerca aplicada i traslacional i la formació de grau i postgrau en l’àmbit de la patologia humana.
Una de les intervencions més rellevants del curs ha estat el seminari satèl·lit que ha impartit el Cap de Servei d’Anatomia Patològica de l’HUB i president electe de la Societat Europea de Patologia, el Dr. Xavier Matias-Guiu, sobre l’impacte de la patologia en la decisió de tractament en càncer d'endometri. Matias-Guiu considera que “la patologia és una especialitat més important que mai” i reivindica la seva aportació a les guies clíniques.
“Els patòlegs haurien de ser presents en el disseny dels assajos clínics que desenvolupin o investiguin una prova de biomarcadors”, ha apuntat el cap de servei d’Anatomia Patològica després de fer tres recomanacions als assistents sobre el paper dels patòlegs en la gestió multidisciplinària del càncer: treballar en equip amb els altres especialistes; exposar els punts forts i les limitacions de la Patologia a la resta de membres; i conèixer les novetats terapèutiques, especialment les que tenen impacte en la patologia.
El Dr. Xavier Matias-Guiu ha remarcat també la constant transformació de la especialitat darrerament, com demostren els avenços en càncer d'endometri i la importància que la guia ESGO-ESTRO-ESP ha tingut en el maneig dels pacients.
A més, durant l’última jornada del curs, la Dra. Esther Guerra, especialista del Servei d’Anatomia Patològica de l’HUB, ha compartit amb els assistents casos complexos de càncer de coll uterí.