Nombroses dones afectades per aquesta patologia hi van assistir i van poder conèixer com una alimentació adequada pot ser una ajuda a l'hora d'afrontar l'endometriosi.
El 19 de juny de 2023 l’equip de professionals especialistes en nutrició i dietètica del Baix Llobregat Nord en coordinació amb el Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva va organitzar aquesta primera xerrada, que va tenir lloc al CAP Torrent de Llops, seu de l’ASSIR Martorell. Nombroses dones afectades per aquesta patologia hi van assistir i van poder conèixer com una alimentació adequada pot ser una ajuda a l'hora d'afrontar l'endometriosi. La Dra. Sabina Bel, ginecòloga del ASSIR Baix Llobregat Nord, i Laia Pérez Tor, nutricionista i dietista del EAP Sant Andreu de la Barca i Pallejà van conduir la sessió.
L‘endometriosi és una patologia ginecològica crònica, inflamatòria i hormono - depenent caracteritzada per la presència de teixit endometrial fora de l’úter (a trompes de Fal·lopi, pleura, recte, intestí…) causant dolors forts en la menstruació, dolor pèlvic, inflamació i fins i tot infertilitat en la majoria dels casos. Les seves manifestacions clíniques dependran de la zona on es trobi aquest teixit endometrial, tot i que moltes dones no tenen cap tipus de simptomatologia i no estan diagnosticades.
Segons l’Organització Mundial de la Salut, s’estima que una de cada 10 dones pateix els símptomes, tot i que no és una dada molt rellevant ja que moltes dones a dia d’avui no estan diagnosticades. Es considera una malaltia de causa desconeguda, tot i que cada vegada hi ha més evidència sobre el seu origen (genètic, immunològic, etc.). No té cura, per això l’objectiu terapèutic es centra en millorar la simptomatologia assegurant una major la qualitat de vida a les dones que la pateixen.
El tractament mèdic consisteix a reduir el dolor a través de cirurgia, tractaments antiinflamatoris i hormonals, però en la sessió Laia Pérez va parlar del tractament nutricional enfocat a millorar la inflamació i a reduir els nivells d’estrògens. Es van donar consells de com disminuir el consum de carn vermella, reduir el consum d’alcohol, fent una dieta antiinflamatòria potenciant el consum de peix blau, fruits secs com les nous i olis de llavors. També és necessari una aportació de vitamina D adequada, realitzar exercici físic regular i evitar les situacions que produeixin major estrès.
Donat que aquesta primera xerrada sobre alimentació i endometriosi va tenir una molt bona acceptació, està previst repetir-la en el últim trimestre d’any; així com provar altres experiències de treball coordinada amb el Servei de l'ASSIR i d’altres referents d’atenció primària com els de benestar emocional, fisioterapeutes, higienistes dentals per tractar sobre altres temes relacionats amb la salut sexual i reproductiva que tinguin interès per la ciutadania.