Investigadors del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Bellvitge- IDIBELL han demostrat que la monoteràpia amb una cefalosporina de 3a generació és eficaç i segura com a tractament d’aquesta malaltia infecciosa greu. Aquests resultats canviaran les recomanacions internacionals per al seu maneig.
L’estudi multicèntric sobre el tractament antibiòtic de l’endocarditis estreptocòccica, publicat a la revista Clinical Infectious Diseases, ha comptat amb les dades de 914 pacients i la participació de 40 centres hospitalaris de l’Estat que formen part de la cohort prospectiva GAMES (Grupo de Apoyo al Manejo de la Endocarditis en España), de la Societat Espanyola d’Infeccions Cardiovasculars (SEICAV). La investigació ha estat liderada per professionals del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).
L’endocarditis infecciosa és una malaltia heterogènia i greu, amb una taxa de cirurgia major de més del 50% i una mortalitat del 25%. Fins ara, les guies internacionals recomanen l’ús de teràpia combinada amb betalactàmics més aminoglicòsids en les endocarditis causades per estreptococs amb sensibilitat intermèdia a penicil·lina, però els aminoglicòsids s’associen a desenvolupament d’insuficiència renal i altres efectes adversos importants.
Segons els resultats de l’estudi liderat per l’HUB-IDIBELL, la monoteràpia amb una cefalosporina de tercera generació és una alternativa eficaç i segura al tractament combinat amb aminoglicòsids, presentant similars taxes de mortalitat intrahospitalària i recaigudes. Els resultats de l’estudi haurien de ser implementats a les properes guies internacionals pel maneig de l’endocarditis infecciosa i canviar la pràctica clínica.
Com a centre hospitalari d’alta complexitat, l’Hospital Universitari de Bellvitge atén anualment unes 80 endocarditis, dona suport al maneig de centres comarcals, i coordina la Unitat d’Endocarditis de la regió sanitària Metropolitana Sud. Identificar noves estratègies que permetin millorar el diagnòstic i el tractament d’aquesta patologia infecciosa greu és un tema prioritari de recerca.
Article de referència
Escrihuela-Vidal F, Berbel D, Fernández-Hidalgo N, et al. Impact of intermediate susceptibility to penicillin on antimicrobial treatment and outcomes of endocarditis caused by viridans and gallolyticus group streptococci. Clinical Infectious Diseases (2023). doi:10.1093/cid/ciad375