Bypass coronari: informació a tenir en compte

La cirurgia de bypass coronari és una cirurgia complexa que requereix una atenció especial per part d’un equip multidisciplinari (cirurgià cardíac, anestesista, intensivista, cardiòleg, dietista, infermer i fisioterapeuta; entre altres).

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

La cirurgia de bypass coronari és una cirurgia complexa que requereix una atenció especial per part d’un equip multidisciplinari (cirurgià cardíac, anestesista, intensivista, cardiòleg, dietista, infermer i fisioterapeuta; entre altres).

La cirurgia de les artèries coronàries pot ser necessària per tractar malalties i afeccions que afecten la circulació de la sang al cor.

La cirurgia es duu a terme mentre vostè està sota anestèsia general (adormit i sense sentir dolor).

El cirurgià fa una incisió al tòrax per poder accedir al cor.

Imagen
Bypass coronari HUB

Què són les artèries coronàries?

Les artèries coronàries són els vasos que irriguen el cor. Hi ha dues artèries coronàries, l’esquerra i la dreta, que s’originen a l’aorta i es ramifiquen per damunt del múscul cardíac en diverses branques (diagonal, marginals, i descendent posterior).

Imagen
Bypass coronari HUB

La funció de les artèries coronàries és el transport de sang rica en oxigen i nutrients a les cèl·lules del cor. En aquestes artèries es pot acumular plaques grasses formades fonamentalment per colesterol (aterosclerosi) que obstrueixen el pas de la sang. Això provoca la cardiopatia isquèmica, que es produeix quan al cor no li arriba la quantitat d'oxigen i nutrients que necessita i es pot manifestar de dues maneres.

Angina de pit: es produeix quan no arriba suficient quantitat d'oxigen a les cèl·lules del cor (miocardi)

Infart de miocardi: produeix la mort de les cèl·lules del cor (miocardi)

Imagen
Bypass coronari HUB

Per tant, alguns dels símptomes que poden indicar que vostè presenta una cardiopatia isquèmica són:

  • Dolor de pit
  • Suor freda
  • Debilitat i fatiga
  • Dificultats per respirar
  • Nàusees i vòmits
  • L'infart de miocardi i l’angina en repòs són emergències mèdiques.

En cas de sospita, no dubti en trucar immediatament el 112 o dirigeixi's al servei d'urgències d’un hospital. La cardiopatia isquèmica s'associa freqüentment a altres malalties com la hipertensió arterial, diabetis mellitus, dislipèmia (colesterol o triglicèrids elevats) o el tabaquisme.

Després de valorar riscos i beneficis, el cirurgià cardíac li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte els resultats de les proves complementàries que se li hagin fet (ecocardiografia, cateterisme de les artèries coronàries…) i el seu estat de salut. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir.

És possible que el cirurgià que el visiti a la consulta, el que li faci l’operació i el que el visiti a la planta, no sigui el mateix. En qualsevol cas, tots aquests cirurgians són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans de la intervenció com durant l’ingrés.

Què és un bypass coronari?

Un bypass coronari és una intervenció quirúrgica que permet restablir la irrigació de la sang d'una artèria coronària obstruïda.

És una intervenció quirúrgica que utilitza venes de la cama o artèries d'una altra part del cos (per exemple l’artèria mamària) per portar la sang per sota de l’obstrucció que vostè tingui.

L'objectiu de la cirurgia de revascularització coronària és portar la sang a les zones del cor que més pateixen la falta d'irrigació com a conseqüència de l'aparició i creixement de les lesions coronàries.

Imagen
bypass HUB
Exemple de cirurgia de dos bypass coronaris. El primer de l'artèria mamària a l'artèria descendent anterior. El segon uneix l'artèria aorta amb l'artèria descendent posterior mitjançant un empelt de vena safena que s'agafa de la cama.

Com es realitza la intervenció?

Abans de la cirurgia, vostè rebrà anestèsia general. Estarà adormit (inconscient) i no sentirà dolor durant l'operació. Una vegada estigui inconscient, el cirurgià cardíac farà un tall de 20,5 a 25,5 cm a la meitat de tòrax. Se separarà l'estèrnum per crear una obertura. Això permet l'accés al cor i l'aorta, el principal vas sanguini que va del cor a la resta del cos.

Imagen
bypass HUB

La cirurgia pot realitzar-se de dues formes:

Amb CEC, si s'utilitza una bomba de circulació extracorpòria (CEC), la bomba realitza el bombeig de sang en lloc del cor, que roman aturat durant l'operació i durant un temps limitat.

Sense CEC, si no s'utilitza una màquina de circulació extracorpòria, s'anomena cirurgia a cor bategant o 'sense bomba'. S'estabilitza el cor amb un instrument específic i es realitzen les sutures amb el cor bategant.

El bypass coronari es realitza mitjançant una sutura manual en l'artèria coronària (darrere de les lesions) amb una nova artèria o vena (que es coneixen com a empelts de derivació) que venen des de l'artèria subclàvia o des de l'aorta. Si hi ha més d'una artèria obstruïda, s'utilitzaran més empelts de derivació. Això es denomina cirurgia de revascularització mitjançant simple, doble, triple o quàdruple bypass aortocoronari.

Hi han dos tipus d'empelt de derivació:

Venós. Se li farà una incisió quirúrgica a la part interna de la cama, entre el turmell i l'engonal on s'extreu la vena safena. Un extrem de l'empelt es suturarà a l'artèria coronària. L'altre es suturarà a una obertura feta en l'aorta.

-La durabilitat de l'empelt venós és del 92% el primer any, del 62% als 5 anys i del 25% als 10 anys

Arterial. S'utilitza l'artèria mamària interna de tòrax (AMI) i el seu extrem distal es sutura directament a la coronària. Alternativament, es pot utilitzar l'artèria radial de l'avantbraç.

-La durabilitat de l'Artèria mamària és del 99% als 5 anys, del 97% als 10 anys, del 90-95% als 15 anys i del 90% als 20 anys

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

Servei de Cirurgia Cardíaca

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: