L’Hospital de Bellvitge es consolida com a màxim referent en el tractament integral de l’obesitat

-

Pioner en l’abordatge multidisciplinari d’aquesta patologia, recentment ha rebut reconeixements de les associacions estatal i europea de l’especialitat i ha posat en marxa nous projectes.

És el centre d’Espanya que ha realitzat més cirurgies bariàtriques i metabòliques en els darrers cinc anys.

La Unitat Funcional d’Obesitat de l’Hospital Universitari de Bellvitge s’ha consolidat com a màxim referent en el tractament integral de l’obesitat amb el desplegament de nous projectes multidisciplinaris i col·laboratius, l’assoliment de nous reconeixements a nivell estatal i europeu, i uns resultats mèdics i quirúrgics que el situen al capdavant de l’Estat en l’especialitat.

La Unitat ha estat acreditada recentment per la European Association for the Study of Obesity (EASO) i per la Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad (SEEDO) com a centre de referència europeu i estatal respectivament, en reconeixement als seus excel·lents resultats en el tractament integral de l’obesitat i malalties metabòliques i per la seva activitat investigadora.

D’altra banda, a més de tenir en marxa projectes competitius finançats, recentment ha introduït l’ús d’una aplicació mòbil per a pacients que, a més de recordar-los l’agenda de cites, els proporciona informació i vídeos amb consells sobre dietes i estils de vida, checklists, i descripció de procediments i cirurgies, entre d’altres continguts. Properament, aquesta iniciativa s’estendrà també a l’àmbit de l’atenció primària i se n’avaluarà l’efectivitat clínica a través d’un projecte de recerca amb el suport de fons europeus.

Una altra recent millora ha estat la incorporació a la Unitat d’una infermera de pràctica avançada que ha permès optimitzar la coordinació entre professionals i agilitzar l’accés dels pacients als diferents especialistes. La unitat –que és una de les més antigues de l’Estat i va ser pionera en el seu moment en l’abordatge multidisciplinari– està integrada per endocrinòlegs, dietistes-nutricionistes, cirurgians dedicats exclusivament a aquesta patologia, psicòlegs, psiquiatres, pneumòlegs, fisioterapeutes, anestesistes, infermeres –inclosa una infermera de pràctica avançada– i personal administratiu. Així mateix, s´està treballant en la coordinació amb els professionals d’atenció primària de la seva àrea d’influència, per tal d’oferir una atenció i un seguiment més integrals dels pacients.

Pel que fa a l’activitat quirúrgica, en els darrers cinc anys ha portat a terme un total de 1.223 cirurgies bariàtriques i metabòliques, cosa que la situa com el centre d’Espanya que ha realitzat més intervencions d’aquest tipus en aquest període. Només durant l’any 2022, hi van ser operats un total de 238 pacients.

A banda del nombre d’intervencions, destaquen la complexitat de l’activitat realitzada i el baix índex de complicacions i de mortalitat. Així, de les 1.223 intervencions realitzades en els últims cinc anys, 661 van ser cirurgies complexes hipoabsortives, operacions tècnicament exigents que involucren altres òrgans a més de l’estómac i es destinen sobretot a tractar les obesitats més greus. Així mateix, 140 altres cirurgies van ser revisionals, és a dir, segones intervencions de pacients ja operats, un fet que implica també un nivell alt de complexitat. Per al total de cirurgies dels últims cinc anys, només en un 2% de casos es van presentar complicacions i hi va haver un 0% de mortalitat.

La Unitat és referent no només per a la població de la seva àrea d’influència, sinó també per a pacients d’altres àrees en els casos de gran complexitat mèdica i/o quirúrgica.

Després que, des de fa anys, la cirurgia oberta hi hagi estat totalment reemplaçada per procediments de cirurgia laparoscòpica, molt menys invasius i amb menys riscos per al pacient, darrerament ha introduït ja també en la pràctica clínica rutinària l’ús de la cirurgia robòtica per a determinats casos complexos.

Cal recordar que, a més de tractar l’obesitat greu o mòrbida, aquest tipus de cirurgia es troba ja plenament consolidada per abordar malalties metabòliques (principalment, diabetis, hipertensió, dislipèmia i apnea del son associades a l’obesitat). En aquests casos, s’ha comprovat que una intervenció quirúrgica aconsegueix no només millorar la qualitat de vida dels pacients sinó també allargar la seva esperança de vida entre 6 i 9 anys. En l’àmbit de la recerca i la formació, la Unitat Funcional d’Obesitat de l’Hospital Universitari de Bellvitge publica anualment més de deu articles en revistes científiques internacionals del primer quartil (les més influents). És també un centre formador internacional que ha realitzat nombrosos cursos i workshops multidisciplinaris. Organitza anualment el curs quirúrgic més important de l’especialitat a Espanya –que inclou la retransmissió d’operacions en directe–, el darrer dels quals va ser seguit en streaming des de 14 països, i acull regularment estades de cirurgians espanyols i estrangers que volen perfeccionar la seva formació.