La neurooftalmologia ha estat la protagonista de la jornada “Claus Clíniques en Neurologia. Neuropaties òptiques”, impulsada pel Servei de Neurologia de l’HUB aquest 4 de novembre. Durant la sessió, que ha tingut lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Medicina del Campus Bellvitge de la UB, s’ha plantejat com abordar-les, així com l’ús de la ressonància magnètica i s’ha debatut sobre casos clínics.
El nervi òptic conté més d’un milió d’axons que viatgen de la retina al quiasma. Però com identificar quan alguna cosa va malament? Les neuropaties òptiques solen cursar amb pèrdua visual i la presència d’un defecte pupil·lar aferent (DPAR), a vegades amb discromatòpsia, dolor o papil·litis, i en alguns casos exclusivament amb atròfia òptica progressiva. Per això, identificar el quadre clínic és primordial.
La jornada multidisciplinària ha tractat les neuropaties òptiques des del punt de vista de la neurologia, oftalmologia i neuroradiologia. Introduïda pel coordinador de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’HUB, el Dr. Sergio Martínez-Yélamos, s’han abordat causes isquèmiques, inflamatòries, infeccioses, compressives, tòxic-metabòliques, genètiques, entre d’altres.
Les quatre sessions de la jornada han comptat amb els següents professionals:
- Dr. Sánchez Dalmau (coordinador de Neurooftalmologia de l’Hospital Clínic), que ha presentat els diferents tipus de neuropaties òptiques i el seu maneig.
- Dra. Silvia Muñoz (coordinadora de Neurooftalmologia de l’HUB), que ha presentat el diagnòstic diferencial de les neuritis òptiques i els casos de "pseudo-neuritis".
- Dr. Pablo Naval (neuroradiòleg de l’HUB), que ha parlat de neuroimatge de Ressonància Magnètica en les neuropaties òptiques.
- Dr. Albert Muñoz (Esclerosi múltiple, Cefalees i Neurooftalmologia de l’HUB) i Dra. Ruth Martín (Neurooftalmologia HUB), que han presentat diversos casos sobre neuropaties òptiques infreqüents, de forma interactiva amb preguntes virtuals als assistents, que participaven en l'orientació i maneig de cada cas.