Entre el 16 i el 17 de juny, l’HUB ha acollit el curs bianual IDES 2022 (International Debates on Endocrine Surgery), organitzat pel Dr. Pablo Moreno, cap de Secció de la Unitat de Cirurgia Endocrina. Enguany ha versat de forma monogràfica sobre les indicacions, avantatges i beneficis de l’autofluorescència i la fluorescència, tècniques per identificar, preservar i predir el funcionament de les glàndules paratiroides.
IDES 2022 ha estat un curs pràctic en el que s’ha exposat innovació fonamentalment sobre tècniques quirúrgiques, abordatges i noves tecnologies aplicades a la cirurgia endocrina. Durant les dues jornades, s’han combinat cirurgies retransmeses en directe amb col•loquis amb els millors especialistes de l’àmbit internacional amb experiència i evidència clínica.
Precisament, el programa d’aquesta formació ha despertat l’interès de més de 100 professionals de països d’Amèrica Llatina, Orient Mitjà o Europa, que s’han desplaçat fins a Barcelona per millorar el seu coneixement en cirurgia tiroideal.
Tècnica i precisió per a una millor qualitat de vida del pacient
En la tiroïdectomia, la complicació més freqüent està relacionada amb la identificació de les glàndules paratiroides (4 mm de mida i 50 mg de pes), que són les que amb més freqüència es lesionen quan s’extreu tota la tiroides, i que són molt importants per a mantenir els nivells de calci en sang. La hipocalcèmia pot ser transitòria, però entre un 3 i 10 de cada 100 pacients necessitaran calci per a tota la vida, tenint fins a 10 símptomes diferents durant 13 hores cada dia. Per evitar la hipocalcèmia, cal identificar i preservar aquestes glàndules.
El coneixement de per on s’irriguen pot ajudar a millorar la seva preservació i funció en el postoperatori. En concret, la cirurgia en directe del curs IDES, retransmesa des del bloc quirúrgic de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha mostrat com funciona la fluorescència i l’arteriografia. Gràcies a la injecció de verd d’indocianina i a la llum que aleshores s’emet en el rang d’infrarojos, és possible visualitzar prèviament el mapa vascular que irriga les glàndules paratiroides, el que està canviant el concepte de la tiroïdectomia clàssica.
“Al 2016 vam començar a utilitzar la fluorescència de forma tímida només per a predir la funció paratiroïdal en postoperatori immediat, però cada dia estem donant passes més sòlides en la disminució de complicacions en la tiroïdectomia”, segons el Dr. Moreno. “Actualment, fem la tiroïdectomia guiada per arteriografia i en el darrer any s’han aconseguit uns resultats molt satisfactoris, amb una molt baixa taxa de trastorns per hipocalcèmia i cap cas permanent a llarg termini”, ha assegurat el cap de secció de la Unitat de Cirurgia Endocrina. Aquesta és una de les innovacions més rellevants ara mateix en cirurgia endocrina i a l’Hospital de Bellvitge ja s’està incorporant de forma rutinària en les intervencions.
Tot i que la cirurgia oberta és la majoritària, l’alumnat també ha après a partir de la demostració d’una cirurgia transoral de tiroides amb l’ús d’arteriografia. Aquest abordatge permet realitzar la tiroïdectomia en un mateix procediment i sense cicatriu externa visible.
El curs ha estat un èxit pel que fa al debat sobre el punt en què es troben aquests nous abordatges, les seves utilitats reals i com contribueixen a millorar la qualitat de vida dels pacients.