Parlem amb Puri Alcalá i Emma Duran, dues de les nou nutricionistes que tot just s’acaben d’incorporar al SAP Baix Llobregat Centre.
En el marc del pla d’enfortiment de l’atenció primària catalana es preveu la incorporació de nous perfils professionals als equips, entre ells de 150 nutricionistes. En aquest context, l’Atenció Primària Metropolitana Sud ha anat incorporant nutricionistes a tots els seus serveis. Aquesta primera fase culmina amb la incorporació d’aquests professionals al SAP Delta, als que se’ls va fer una jornada de formació prèvia a la seva integració als equips.
Entrevistem dos professionals del SAP Baix Llobregat Centre que tot just s’acaben d’incorporar:
Puri Alcalá és graduada en nutrició humana i dietètica per la Universitat de Barcelona i en biotecnologia per la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Més específicament, té formació en nutrició en pacients oncològics, alimentació vegetariana i gestió de les emocions amb l’alimentació. Ha treballat com a nutricionista clínica a l’HUB i té experiència treballant amb persones migrants en situació de vulnerabilitat i amb joves.
Emma Duran és graduada en Nutrició Humana i Dietètica per la UB amb un màster en Condicionants genètics, nutricionals i ambientals del creixement i desenvolupament per la URV. Ha pogut aplicar els diferents coneixements en diferents àmbits nutricionals: hospitalari, clínic, de recerca, formació i en restauració col·lectiva.
Què és el que més t’agrada de ser nutricionista?
Emma: La nutrició és una feina preciosa que em permet incidir en l’estat de salut de les persones gràcies a l’alimentació. El procés d’alimentar-se es bàsic en el nostre dia a dia i té un gran impacte en el nostre benestar.
Puri: Tenim un paper molt important tant en el tractament com en la prevenció de malalties i promoció de la salut i, per tant, en la millora de la qualitat de vida de les persones.
Què et va motivar presentar-te a aquest programa?
Emma: El reconeixement que per mi suposa que la figura del dietista-nutricionista pugui incorporar-se finalment a l’atenció primària, treballar de forma multidisciplinària i ser un dels pilars de promoció, prevenció i educació per la salut en la comunitat.
Puri: La salut pública i la nutrició comunitària són disciplines fonamentals per a la millora de la salut de la població. Comprendre els condicionants de la salut, estudiar com afecten a col·lectius vulnerables i treballar per pal·liar les desigualtats en matèria de salut són les meves motivacions principals.
Quins reptes et proposes?
Emma: Identificar necessitats nutricionals dels diferents grups de la població i d'acord amb aquestes, dissenyar i implementar estratègies que tinguin un impacte en la societat.
Puri: Soc particularment sensible a la salut de les dones. Un dels meus somnis és poder contribuir a millorar la qualitat de vida de les dones del meu entorn. Aquest projecte és un repte perquè encara queden moltes persones per sensibilitzar i moltes dones per ajudar. M’encantaria fer intervencions que millorin la qualitat de vida de dones vulnerables, noies joves amb trastorns alimentaris i adolescents que pateixen pel fet de no tenir un físic idealitzat. Queda molt per fer.
Quin impacte creus que pot tenir aquest programa en la comunitat?
Emma: Espero que la nostra feina es vegi reflectida en una millora de qualitat de vida, una menor incidència de malalties no transmissibles, una millor autogestió de les malalties cròniques, etc.
Puri: L’estil de vida i els hàbits alimentaris juguen un paper molt important en la salut, especialment en la prevenció de malalties. Si informem la població sobre bons hàbits i nutrició, donant-los eines i estratègies que puguin aplicar al seu estil de vida, això acabarà repercutint en la salut de les persones i l’atenció sanitària, ja que disminuiran les consultes i els ingressos hospitalaris.
Què podeu aportar els nutricionistes a l’atenció primària?
Emma: Podem aportar coneixements sobre l’efecte i importància de l’alimentació en totes les etapes de la vida, ja sigui en població sana o amb patologies. Venim a enriquir la sanitat, col·laborant amb la resta de sanitaris per millorar la qualitat de vida a curt i llarg termini dels nostres habitants.
Puri: Estem formades específicament per incidir sobre l’alimentació de la població, tant en prevenció de malalties com en el seu tractament. Podem aportar aquesta visió, que complementi la que tenen altres figures de l’atenció primària. Estem molt contentes de formar part d’un equip multidisciplinari, ja que d’aquesta manera podrem contribuir més eficaçment a la millora de la salut de la població.
Quin paper juga la prevenció en la vostra tasca?
Emma: Avui dia sabem que la majoria de les malalties més prevalents en la nostra població, com són la diabetis, obesitat, malalties cardiovasculars i, de forma més incident, els trastorns de la conducta alimentària es podrien reduir. Una bona prevenció és el millor cribratge per evitar la progressió de les malalties.
Puri: La prevenció és fonamental per a nosaltres: incidint sobre els hàbits i l’alimentació de les persones som capaces de reduir el risc de patir multitud de malalties. A més a més, també tenim un paper molt important en la prevenció de trastorns alimentaris, especialment pel que fa els joves.
Com es desplegarà i materialitzarà aquest pla?
Emma: La nostra finalitat és formar part de la comunitat, integrar-nos en atenció primària assistencial, escoles, residències, actius de la societat i altres col·lectius. Es tracta d’un pla d’actuació biopsicosocial.
Puri: Primerament rotarem per diferents equips per conèixer-ne el seu funcionament i dinàmiques per determinar el nostre rol com a col·laboradors. Un cop integrats als equips incidirem en aquelles problemàtiques que ja s’han detectat. Ho tenim tot per fer, de manera que les nostres possibilitats són enormes.