El passat 8 de juliol, la doctoranda Mònica Povedano Panadés va defensar a la Sala de Graus de Campus Bellvitge de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB la seva tesi doctoral, titulada "Descripción del cambio en el manejo clínico del paciente con ELA y su impacto en la supervivencia. Relación de los factores mediambientales con la enfermedad".
Van exercir com a directors de tesi dels Drs. Xavier Corbella, cap de Servei de Medicina Interna, i Jordi Montero, que va ser cap de la secció de Neurofisiologia de el Servei de Neurologia de l'hospital fins a la seva jubilació l'any 2017.
L'objectiu principal és valorar l'impacte en la supervivència dels pacients amb ELA a l'HUB després de la implementació d'un model d'atenció multidisciplinària, a través de la UFEM. Els objectius secundaris van ser descriure les seves característiques demogràfiques i fenotípiques; analitzar els factors que influeixen en els costos associats, així com els nivells de satisfacció; avaluar l'impacte de la dispersió geogràfica i la distància entre la UFEM i el domicili a la supervivència dels pacients i finalment avaluar la relació entre ELA i factors ambientals en l'entorn de Catalunya.
La conclusió de l'estudi de gairebé 400 pacients és que l'atenció multidisciplinària augmenta la supervivència dels pacients amb ELA en la població d'estudi. L'ús oportú de l'assistència respiratòria i la gastrostomia són aspectes fonamentals d'aquest benefici. Des de fa 10 anys es diagnostiquen pacients amb formes atípiques, sent important la categorització dels pacients amb l'objectiu d'obtenir més informació sobre l'evolució esperada i el maneig posterior a unitat. Globalment els pacients van valorar l'atenció rebuda com a molt satisfactòria en el 92% dels casos. No hi va haver diferències de supervivència en funció de la distància de el domicili habitual amb la UFEM, encara que es va documentar que a Catalunya hi ha alguns grups espacials d'alt risc d'ELA.