El passat 30 de novembre, la doctoranda Cristina Ruiz Iruela va defensar a la Sala de Graus de la Unitat Docent de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron la seva tesi doctoral, titulada “Influència de variants genètiques en la resposta al tractament amb estatines (estudi prospectiu i multicèntric)”, amb la qual va aconseguir la qualificació d’excel·lent cum laude.
Es tracta d’un projecte realitzat entre el Laboratori Clínic i la Unitat de Risc Cardiovascular de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i dirigit per les Dres. Beatriz Candás i Ariadna Padró, facultatives del Laboratori Clínic de l’Hospital.
Les estatines són fàrmacs inhibidors de la HMG-CoA reductasa, enzim limitant en la síntesi de colesterol. El seu ús està àmpliament estès en prevenció primària i secundària de l’ateroesclerosi a causa del seu efecte hipolipemiant. No obstant això, la resposta terapèutica presenta gran variabilitat interindividual. Per això, en els darrers anys ha pres força la hipòtesi de l'existència d'una contribució genètica a la variabilitat interindividual observada.
S'ha realitzat un estudi prospectiu i multicèntric amb 344 pacients i s'ha estudiat la influència de variants genètiques en l’eficàcia del tractament amb simvastatina, atorvastatina i rosuvastatina. S'ha comprovat que diverses variants genètiques dels gens ABCA1, CYP2D6, CETP i KIF6 influeixen en la resposta al tractament amb estatines.
Tenint en compte els resultats d’aquesta tesi doctoral, la inclusió de l'estudi de les variants genètiques en la pràctica clínica podria ser de gran interès per a la individualització del tractament amb estatines, ja que s’aconseguiria una millora en la consecució dels objectius terapèutics en aquests pacients, la qual cosa permetria reduir, en definitiva, el risc cardiovascular.