Integrat al Servei Anatomia Patològica, el Laboratori de Citologia Hematològica (LCH) de l’Hospital Universitari de Bellvitge funciona des de fa unes setmanes a ple rendiment en la seva nova ubicació a la planta -1 de la torre, en una part de l’espai que ocupava l’antiga central d’esterilització.
El Laboratori de Citologia Hematològica de l’HUB és un dels que registra més activitat de tot Catalunya. Durant l’any 2020, malgrat la pandèmia, va dur a terme més de 22.000 estudis d’hematimetria de pacients d’hematologia clínica (ingressats i de consultes externes); uns 7.000 estudis citomorfològics en mostres de sang perifèrica, líquids orgànics, ganglis i altres teixits; 1.500 estudis en medul·la òssia i 632 tècniques de citoquímica i immunocitoquímica.
Amb el projecte de remodelació de l'espai de l'antiga central d'esterilització s’ha creat un nou espai caràcter funcional i disseny modern, que dota al LCH d’una àrea per al treball tècnic en equip i una altra per al treball específic dels professionals, amb 3 despatxos, a més d’una zona multifuncional compartida amb els residents. En aquesta nova àrea de l’hospital també es situa el nou Laboratori de Next Generation Sequencing (NGS), que està previst comenci a funcionar el proper mes d’abril.
La incorporació de la citometria de Flux de 10 colors, amb dos nous citòmetres, ara fa tres anys, ha permès al Laboratori de Citologia Hematològica incorporar tècniques d’alta sensibilitat, com ara l’estudi de la malaltia mínima mesurable en leucèmies agudes, en mielomes i HPN. El laboratori realitza més de 2.800 estudis anuals d’immunofenotipus per citometria de flux per al diagnòstic de les diferents patologies oncohematològiques. Des del passat mes de setembre ha incorporat al seu catàleg de serveis la realització de biòpsies òssies de pacients ingressats al Servei d’Urgències de l’HUB.
Per últim, cal destacar que gestiona les puncions d’aspirats medul•lars, tant a l’Hospital de Dia com a pacients ingressats.