L’Hospital Universitari de Bellvitge va organitzar la sessió de recerca 2020 el 22 de desembre, en un acte virtual que també va acollir el lliurament dels premis i ajuts del Comitè de Recerca. Un total de 10 professionals van rebre aquests ajuts, que aquest es beneficien de la incorporació de l’hospital al programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera.
La Dra. Encarna Grifell, directora de Planificació Estratègica, Innovació i Avaluació de la GTMS, va ser l’encarregada d’obrir l’acte, subratllant que l’HUB afegeix aquesta anys als ajuts una beca post-residència i dues beques d’intensificació predoctoral gràcies al programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera. A més, una altra part de la subvenció del programa es destinarà a la convocatòria d’una beca de recerca territorial.
El Dr. Fernando Fernández Aranda, president del Comitè de Recerca de l’HUB, va repassar breument l’activitat de recerca dels professionals del centre, que s’ha mantingut tot i les extraordinàries circumstàncies provocades per la pandèmia.
A continuació el Dr. Jordi Carratalà, cap del Servei de Malalties Infeccioses; la Dra. Maria Molina, del Servei de Pneumologia i la Dra. Eulàlia Juvé, infermera coordinadora del Grup de Recerca Infermera de l'IDIBELL, van participar en una taula rodona sota el títol “Tractament de la Covid-19: de l’empirisme a l’evidència científica”, moderada pel Dr. Sebastià Videla, responsable de la Unitat Funcional Territorial de Suport a la Recerca Clínica, i que va servir per aportar tres enriquidores i interessants aproximacions als projectes de recerca lligats a la pandèmia que s’han desenvolupat en els darrers mesos.
Finalment, la Dra. Carlota Gudiol, secretària del Comitè de Recerca, va procedir al lliurament dels diferents premis i ajuts, en les següents categories:
Premis de Recerca a les 2 millors publicacions científiques
- Marta Simó Parra, Servei de Neurologia. Cognitive and brain estructural changes in long-term oligodendrogial tumor survivors.
- Arkaitz Imaz Vacas, Servei de Malalties Infeccioses. Seminal Tenofovir concentrations, viral suppression, and semen quality with Tenofovir Alafenamide, compared with Tenofovir disoproxil fumarate (Spanish HIV/AIDS Research Network).
Premi a la millor tesi doctoral
- Gemma Mestre Bach, Servei de Psiquiatria. Impulsivity and compulsivity as transdiagnostic clinical features in gambling and eating disorders.
Programa Comitè de Recerca HUB de Formació post-residència en Recerca 2020
- Yuliana Pascual González, Servei de Pneumologia
- Mar Ronda Serrat, Servei de Farmàcia
- Sergi Codina Sánchez, Servei de Nefrologia (Programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera)
Convocatòria HUB-IDIBELL d’Intensificació per a professionals sanitaris predoctorals de l’HUB que hagin de presentar la tesi doctoral durant el 2020
- Jordi Cámara Mas, Servei de Microbiologia i Parasitologia. Impact of the introduction of pneumococcal conjugabate vaccines in children on invasive pneumococcal disease in adults. Analysis of serotypes, genotypes anb antimicrobial susceptibility.
- José González Costello, Servei de Cardiologia. Iron deficiency and treatment with intravenous iron as predictors of prognosis in patients with crònic heart failure.
- Alejandro Roset Rigat, Servei d’Urgències. Papel de la troponina en el pronostico de la insuficiència cardíaca aguda (Programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera).
- Roger Barranco Pons, Servei de Radiodiagnòstic. Neuroradiología intervencionista (Programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera).
Finalment, la Dra. Gudiol va anunciar la propera publicació dels vídeos dels projectes de recerca clínica finalitzats corresponents a la convocatòria de 2016, a càrrec de la Dra. Neus Salord Oleo (Servei de Pneumologia); la Dra. Juliana Bordignon Draibe (Servei de Nefrologia) i la Dra. Beatriz Candás Estébanez (Servei de Laboratori Clínic), que ja podeu veure en el vídeo adjunt a aquesta notícia.
El Dr. Fernández Aranda va cloure l’acte virtual amb un reconeixement explícit a la feina assistencial dut a terme durant la pandèmia i al sobreesforç que ha suposat combinar la recerca clínica amb aquest treball diari.
Podeu veure la sessió de recerca 2020 a continuació: