Un estudi liderat per intensivistes de l’Hospital de Bellvitge aconsegueix reduir els problemes renals en la cirurgia cardíaca complexa

- Recerca

L’ús d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria rebaixa del 40% al 28% els casos d’insuficiència renal aguda després de les operacions

Un estudi multicèntric i aleatoritzat que ha liderat l’Hospital Universitari de Bellvitge ha demostrat que l’ús d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria aconsegueix reduir de manera important la insuficiència renal aguda després d’una cirurgia cardíaca d’alta complexitat.

L’estudi s’ha fet en col·laboració amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i els seus resultats es van presentar en ponència a finals de març en el 42nd International Symposium on Intensive Care & Emergency Medicine (ISICEM), el simposi més prestigiós del món en medicina intensiva.

La insuficiència renal aguda és una pèrdua sobtada de la capacitat dels ronyons d’eliminar les restes perjudicials que transporta la sang. Es tracta d’un problema secundari important entre les persones ingressades en estat crític a l’hospital, i també una conseqüència freqüent d’haver-se sotmès a una cirurgia cardíaca, especialment si és d’alta complexitat.

Amb aquest estudi, els investigadors han volgut analitzar si aquests casos d’insuficiència renal després d’una operació cardíaca complexa disminueixen en cas que, durant la cirurgia, es connecti a la circulació extracorpòria una membrana d’adsorció augmentada oXiris®. Aquest tipus de membrana d’última generació es va començar a utilitzar fa uns anys per a les teràpies de substitució renal contínua a les UCI i per al maneig de la sèpsia, però aquesta ha estat la primera vegada, després de diferents estudis, en què el seu ús s’ha aconseguit associar a beneficis clínics.

Prèviament, els investigadors van portar a terme una prova pilot amb vint pacients que va confirmar la seguretat de la tècnica. Tot seguit, entre el 2016 i el 2022, van incloure en l’assaig fins a 343 pacients dels hospitals de Bellvitge i Germans Trias i Pujol sotmesos a cirurgies que requerien circulació extracorpòria durant més de 90 minuts (principalment cirurgies de doble substitució de vàlvula cardíaca, o de substitució de vàlvula cardíaca i bypass d’artèria coronària). Des del Laboratori de Bioquímica de l’Hospital de Sant Pau, es va avaluar la resposta inflamatòria dels pacients quantificant els mesuradors inflamatoris obtinguts durant i després de la cirurgia. El resultat va ser que, en els pacients del grup de control (169 persones) hi va haver un 40% de casos d’insuficiència renal aguda durant la setmana posterior a la intervenció, mentre que, en els pacients en què es va utilitzar la nova membrana (174 persones), aquesta proporció es va reduir al 28%. A més, es va poder comprovar que el dispositiu no provoca problemes afegits als pacients i que els infermers perfusionistes –experts en aparells de circulació extracorpòria– el van poder fer funcionar de forma senzilla.

El Dr. Xosé Luis Pérez Fernández, facultatiu especialista del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i autor principal de l’estudi, destaca que “si es confirmen aquests resultats, es podria establir l’ús rutinari d’aquests dispositius en els pacients de risc que se sotmetin a cirurgia cardíaca amb circulació extracorpòria”. Pérez creu també probable que aquest dispositiu “tingui igualment altres beneficis clínics per al pacient i escurci la seva estada a l’UCI”, si bé caldria un estudi amb un nombre més alt de pacients per confirmar-ho.

La investigació, que es publicarà properament, ha estat liderada per especialistes en medicina intensiva, cirurgians cardíacs, anestesiòlegs i perfusionistes dels hospitals de Bellvitge i Germans Trias i Pujol i per bioquímics de l’Hospital de Sant Pau. Ha rebut finançament del Fondo de Investigaciones Sanitarias (2015) i de Baxter (2016).

L’Hospital Universitari de Bellvitge és un dels centres més destacats de Catalunya tant en cirurgia cardíaca complexa com en l’aplicació de tècniques de reemplaçament renal. Aquesta investigació forma part de l’aposta estratègica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i el seu Servei de Medicina Intensiva per la recerca i la innovació, enfocades cap a l’optimització de recursos amb inversions assumibles, l’empoderament del pacient, i la medicina personalitzada.

edit-webform-itemsedit-actions

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: