AIINANE

Intel·ligència Artificial per transformar l’anestesiologia i l’avaluació prequirúrgica

Aiinane, un projecte pioner en el camp de l'anestesiologia, emergeix com una solució disruptiva davant d'un problema crucial en el sector de la salut: cada dia, més de 50 pacients a Catalunya i més de 16.500 pacients a tot el món s'enfronten a cancel·lacions de cirurgies de darrera hora (menys de 24 hores abans de l’hora programada de la cirurgia), una situació que genera ineficiències significatives als sistemes de salut.

Amb l’impuls del Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Universitari de Bellvitge i el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Aiinane vol donar resposta a aquest problema, basant-se en l'aplicació d'eines d'Intel·ligència Artificial (AI) i Aprenentatge Automàtic (Machine Learning).

Mitjançant una innovadora solució SaaS (Software as a Service), Aiinane millora la selecció de pacients de perfil d’alt risc quirúrgic. La Intel·ligència Artificial permet verificar les respostes que els pacients fan arribar a l’equip mèdic i les contrasta amb les seves Històries Clíniques Electròniques, aconseguint avaluacions de risc precises i exhaustives.

Aiinane automatitza processos i minimitza cancel·lacions quirúrgiques de darrera hora, reduint els temps d'inactivitat a les sales d'operacions. No només alleuja l'impacte emocional en pacients i famílies, sinó que també elimina la necessitat de realitzar proves repetides, estalviant temps i desplaçaments innecessaris. A més, la seva implementació optimitza les llistes d’espera i permet la reubicació d'anestesiòlegs en altres àrees de major valor en l'atenció mèdica.

Proposta de valor

Imagen
Projecte AIINANE HUB
  • Screening complert del pacient abans de la cirurgia, gràcies a la Intel·ligència Artificial.
  • Millora de la qualitat assistencial dels pacients quirúrgics d’alt risc, mentre que els pacients de baix risc poden anar directament a quiròfan.
  • Reducció indirecta de les complicacions postquirúrgiques.
  • Reducció de les cancel·lacions de darrera hora i de quiròfans buits.
  • Redistribució de recursos humans del Servei d’Anestèsia a tasques clíniques de major valor afegit.

Plataforma tecnològica

Imagen
Projecte AIINANE HUB

El Minimum Viable Product (MVP) ha estat desenvolupat durant el primer semestre de 2023. Al tercer trimestre, s’estan fent proves de concepte (PoC) en pacients simulats, primer en entorn controlat, i en segon lloc en entorns reals.

El projecte AIINANE preveu iniciar una prova pilot de la seva tecnologia en pacients de cirurgia de mama a finals del 2023 a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Finançament

Imagen
Projecte AIINANE HUB
  • Ajuts Llavor. Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca i Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya
  • Beca d’Investigació 2023. Jané Mateu Foundation.

Equip del projecte

Cap del Servei d’Anestesiologia i Reanimació – Hospital Universitari de Bellvitge
Anestesista sènior del Servei d’Anestesiologia i Reanimació – Hospital Universitari de Bellvitge
PhD en Arquitectura Computacional
Enginyer informàtic