La II Jornada Parlem de Menopausa es va celebrar el 18 d’octubre a l’Escorxador de Vilafranca amb la intenció d'adreçar-se tant a dones amb menopausa o perimenopausa com a població més jove per parlar sobre prevenció.
Coincidint amb el Dia Mundial de la Menopausa, el 18 d’octubre es va celebrar la II Jornada Parlem de Menopausa’ a l’Escorxador de Vilafranca del Penedès. Una trobada liderada pel Centre d’Atenció Primària Vilafranca Nord i amb la col·laboració de professionals del CAP Alt Penedès, del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i de l’Ajuntament de Vilafranca.
La cita no només estava orientada a les dones amb menopausa o perimenopausa, a punt d’entrar en aquesta fase, si no que estava oberta a tothom, també al públic jove. Precisament, un dels objectius dels professionals sanitaris és divulgar entre totes les dones com poden influir els hàbits mantinguts al llarg de la vida en un futur, quan apareixen els símptomes i efectes de la menopausa. La intenció també és canviar la narrativa que hi ha construïda al voltant de la menopausa perquè les dones hi puguin tenir una participació més activa i que es deixi de visualitzar com el final de la joventut.
La jornada es va dividir en quatre àmbits temàtics: alimentació, dubtes que preocupen a les dones assistents, què passa amb el desig sexual durant la menopausa i la visualització d’aquest fenomen vital des d’una altra perspectiva. Qüestions que es van abordar amb l’explicació d’infermeres, fisioterapeutes, nutricionistes, psicòlogues RBEC i llevadores de l’ASSIR. A més, hi va participar una tècnica de salut de l’ajuntament.
Entre les preocupacions més freqüents que apareixen en aquesta fase hi ha els canvis corporals, com l’aparició de fogots, sequedat o l’augment de pes, molt relacionat amb la imatge corporal i l’autoestima. També la pèrdua de la libido i les dificultats en qüestions de sexualitat acostumen a generar preocupació.
Grups de menopausa al CAP
Des de l’octubre del 2022 que els CAP de Vilafranca del Penedès, dins de la Gerència d’Atenció Primària i Comunitària Penedès, acullen grups de menopausa amb dones que estan passant per aquest procés vital. L’objectiu és entendre què està passant en el cos durant aquesta etapa i ajudar-les en tots els dubtes que puguin tenir.
Una de les reaccions comuns entre les dones que participen als grups de menopausa que organitzen des dels CAP és que hi ha molta informació que desconeixien abans d’arribar a aquesta etapa. La Referent de Benestar Emocional Comunitari (RBEC), Mònica Cervera, és una de les professionals d’atenció primària que lidera aquests grups: “Moltes usuàries asseguren que els hagués agradat conèixer anys abans la informació que els facilitem a les sessions perquè, segurament, haurien viscut diferent els efectes de la menopausa”, ha explicat.
Fins a l’actualitat, s’han realitzat tres edicions dels grups de menopausa, una per any, però davant de l’augment de la demanda passaran a fer-se dues edicions anuals. En aquestes trobades es treballa què és la menopausa, els seus símptomes, la incontinència urinària i sòl pelvià, la sexualitat, la construcció d’hàbits alimentaris, l’activitat física, la gestió emocional i la construcció social de la menopausa.