La dietista nutricionista Ana Canales va defensar que els greixos saludables ajuden a la salut cardiovascular i eviten alteracions clíniques i que, per això, eliminar-los completament pot ser contraproduent.
Eliminar completament els greixos de la dieta pot ser contraproduent per a la salut, ja que els lípids saludables no només ajuden a millorar els nivells de colesterol i la salut cardiovascular en general, sinó que la seva absència pot causar altres patologies o alteracions clíniques.
Aquesta és una de les informacions destacades del taller que la dietista nutricionista de l’EAP El Castell, Ana Canales, va impartir en el I Congrés de la Societat Catalana de Lipidologia i Arteriosclerosi que es va realitzar a Granollers el passat mes d’octubre.
El taller, coliderat per Canales, la doctora Mar Martin-Gil (CAP Vall del Tenes) i la infermera Yolanda Pérez (CAP Vall del Tenes), va aportar informació sobre la importància d'incloure lípids saludables en una dieta equilibrada per reduir el risc de malaltia cardiovascular. Ponents i assistents van treballar l'estigmatització que tenen els lípids a la dieta com a responsables exclusius del risc cardiovascular, quan en aquesta situació hi ha molts factors d'estil de vida implicats. Durant la sessió, es van presentar tres casos pràctics molt comuns en la pràctica clínica diària a l’Atenció Primària en pacients amb risc cardiovascular incrementat per l'estil de vida.
Les ponents van guiar els assistents en les millores a implementar una actuació integral del professional davant de l'usuari. Van discutir les modificacions alimentàries concretes i els canvis en l'estil de vida que caldria fer per aconseguir una millora notable en la salut del pacient.
La ingesta de greixos recomanats ajuda a mantenir una dieta saludable
Canales i les seves companyes van emfatitzar que per mantenir els beneficis d'una dieta saludable és essencial mantenir una alta adherència a aquesta. Això es pot aconseguir mitjançant la ingesta de greixos recomanats, que milloren la sacietat i el plaer de menjar, fent més fàcil seguir una alimentació saludable a llarg termini.
Segons va valorar Ana Canales, “l'experiència compartida en aquest taller no només va enriquir els coneixements dels assistents sinó que també va subratllar la necessitat d'una educació continuada en temes de nutrició i salut cardiovascular. Aquest tipus d'iniciatives són fonamentals per avançar cap a una societat més saludable i informada”.