La voluntat de donar resposta a les necessitats de la població de Begues amb dolor crònic per abordar de manera holística la patologia i els seus efectes, i superar les dificultats que pot provocar en aquest tipus de pacient la dispersió geogràfica de la zona per arribar a l’assistència hospitalària han estat les bases que han permès reinventar el Grup de Dolor Crònic de l’EAP Begues.
Els vincles que el referent de Benestar Emocional Comunitari (RBEC) de l’EAP de Begues, Pablo Sierra, va establir amb l’Associació de Fibromiàlgia de Begues, sorgida d’un pacient expert del mateix CAP, i les necessitats de resoldre la dispersió geogràfica, que dificulta la connexió entre l’Hospital de Viladecans i la població de Begues, han originat la creació d’un grup de Dolor Crònic en el CAP Begues que es va presentar el passat 11 de novembre davant la població de Begues. “La majoria d’EAP tenen en marxa grups de dolor, i nosaltres, fins i tot, havíem establert, com altres equips del territori, un circuit de derivacions amb l’Hospital de Viladecans, però l’orografia de Begues suposava moltes dificultats per arribar a l’hospital als pacients que complien perfils per entrar en aquest circuit, amb la qual cosa acabaven per no formar-hi part”, comenta Pablo Sierra.
Aquest circuit contemplava dues fases: la primera, en la qual els pacients es derivaven a la Unitat de Dolor de l’Hospital de Viladecans per enfocar la patologia des d’una perspectiva psicoeducativa; i la segona, posterior, en la qual el grup s'adreçava al CAP per enfocar el dolor des d’una visió comunitària. Malgrat l’existència d’aquest circuit, el ritme de les derivacions no era l’òptim perquè els pacients de la primera fase arribessin a participar-hi de la segona, al CAP.
L’apropament a l’Associació de Fibromiàlgia de Begues ha estat clau per obtenir adherència al nou grup, perquè va permetre donar resposta a les seves necessitats i evitar desplaçaments a persones d’edat avançada o amb forts dolors a les quals arribar fins a l’Hospital de Viladecans els suposava un problema.
Aquest Grup de Dolor Crònic de Begues aplega els dos vessants que en principi establia el circuit inicial: la psicoeducativa sobre el dolor i el vessant comunitari. Fins i tot hi ha compromís amb l’Ajuntament per vincular el grup amb dispositius locals, com el gimnàs municipal, per facilitar la pràctica de l’esport adaptat.
“L’Associació de fibromiàlgia ens ha donat força visibilitat i al final és una relació simbiòtica: nosaltres guanyem pacients que provenen de l’associació i que tenen al CAP de Begues el que podrien tenir a l’hospital, sense necessitat de desplaçar-s’hi, i nosaltres els obrim el ventall d’associats, perquè tenim pacients que no formaven part de l’entitat i que integrant-la poden gaudir d’altres activitats que hi fan, com el ioga, per exemple”, afegeix Pablo Sierra.
El grup pilot està format per 8 pacients, integrants de l’Associació de Fibromiàlgia de Begues, però les següents edicions dels grups estaran formades per pacients derivats de l’EAP, a més de socis de l’Associació de Fibromiàlgia. Els criteris per formar part del grup són persones adultes que tinguin qualsevol patologia que generi dolor sostingut i que això provoqui simptomatologia ansiosa, depressiva o malestar emocional.
La presentació va anar a càrrec de Ma. Ángeles Sanz, infermera referent de Salut Comunitària; Pablo Sierra, RBEC, i Cristina Bazo, fisioterapeuta comunitària. Es va dur a terme a l’Escorxador de Begues, un local on l’Associació de Fibromiàlgia du a terme les activitats de ioga, i va comptar amb una trentena de participants que van recollir amb molta satisfacció la iniciativa.