La Jornada d’Insuficiència Cardíaca de l’Hospital de Viladecans ha celebrat la seva segona edició el 12 de novembre a Can Calderón, una trobada que ha comptat amb l’assistència de gairebé un centenar de professionals de l’àmbit hospitalari i de l’atenció primària del territori. Aquesta jornada s’emmarca en el projecte d’Insuficiència Cardíaca Comunitària que, des del 2018, integra l’atenció hospitalària i primària dels pacients amb aquesta malaltia.
“Aquesta trobada resulta clau per poder compartir coneixements amb tots els professionals implicats en el seguiment de la Insuficiència Cardíaca, actualitzar coneixements i circuits que millorin l’atenció de la malaltia” apunta la Dra. Remedios Sánchez, cap del Servei de Cardiologia del centre. En aquest sentit, “assegurar un abordatge multidisciplinari amb continuïtat assistencial entre els diferents dispositius esdevé clau per reduir els ingressos i la mortalitat i millorar l’atenció que li donem al pacient”, afegeix la Dra. Mònica Ruiz, cap del Servei de Medicina Interna.
Al llarg de la sessió, ponents de l’Hospital de Viladecans i dels centres d’Atenció Primària de l’àrea d’influència del centre, que són Viladecans 1, Viladecans 2, Viladecans 3 - Sant Climent, Begues, Gavà 1, Gavà 2 i Castelldefels - El Castell.
han tractat els diferents aspectes que poden afectar l’impacte de la malaltia en el pacient, començant per un diagnòstic precoç de les congestions amb una minuciosa anàlisi dels biomarcadors i l’estudi ecogràfic, i tenint una visió holística de la situació de cada cas, amb consideracions com el risc de patir obesitat.
D’altra banda, s’han presentat els diferents nivells assistencials des dels quals s’atén el pacient amb aquesta patologia, iniciant el circuit a l’atenció primària i els escalons anteriors a l’ingrés hospitalària, com són l’atenció a l’hospital de dia i l’hospitalització a domicili, considerant sempre l’equilibri entre necessitat assistencial i qualitat de vida del malalt.
Una atenció personalitzada per cada pacient
Un dels punts més destacats de la jornada ha estat la necessitat d’individualitzar els tractaments segons les característiques i necessitats de cada pacient. Els experts han posat un èmfasi especial en la importància de prevenir, en la mesura del possible, les descompensacions agressives, assegurant una estreta coordinació entre els diferents nivells assistencials per garantir un seguiment adequat i un control rigorós de la simptomatologia, que ajudi a millorar la qualitat de vida dels pacients.
A més, els especialistes han subratllat també la rellevància d’establir un tractament idoni per a cada cas, adaptat a la gravetat i l’evolució de la malaltia, així com a les circumstàncies psicosocials i culturals del pacient i de l’entorn que l’acompanya. “Cal abordar cada cas de forma personalitzada i no només ens hem de centrar en la malaltia, sinó anar més enllà tenint en compte tot el context particular que presenta cada pacient”, defensa Adela González, fins ara infermera gestora de casos de l'EAP Viladecans 1. A banda de González, també han intervingut a la jornada les professionals d’atenció primària Gemma Lorenz, de l'EAP Maria Bernades (Viladecans) i Rosa Ramírez, metgessa de l'equip de residències de l'atenció primària de Viladecans.