La USR organitza una sessió introductòria per explicar què és l’AGICAR i detallar com es pot fer recerca des de l’atenció primària en assajos clínics amb fàrmacs no comercialitzats.
La Unitat de Suport a la Recerca (USR) ha organitzat una sessió dirigida als professionals de la regió Metropolitana Sud per donar a conèixer l’Agència de Gestió d’Investigació Clínica en Atenció Primària (AGICAP) i fomentar que es realitzin més assajos clínics al territori amb fàrmacs no comercialitzats.
Una quinzena de persones han assistit a la sessió, que s’ha fet a l’edifici de la Direcció d’Atenció Primària (DAP) a l’Hospitalet de Llobregat, i han pogut escoltar en què consisteix la feina dels professionals sanitaris de primària que es dediquen a la recerca des del seu CAP. Una de les testimonis ha estat Rosaura Figueras que juntament amb la Rosa Freixedas fa anys que realitzen assajos clínics a l’EAP 17 de setembre, a El Prat de Llobregat.
Figueras ha explicat exemples pràctics que ha viscut ella durant els seus anys de recerca i també com s’ha d’organitzar un CAP perquè pugui tenir un equip que faci assajos clínics, des de la necessitat d’espais fins a la capacitació del personal i la definició de cada rol. “Un investigador ha de ser endreçat i rigorós. La forma de treballar tan ordenada ens pot fer millors metges. Els assajos tenen també beneficis pels participants”, ha assegurat. Figueres també ha detallat com són els procediments i protocols que cal respectar a l’hora d’engegar un estudi.
El director de l’AGICAP, Ernest Vinyoles, ha presentat la xarxa i ha parlat dels avantatges i les limitacions d’aquest tipus d’assajos clínics. Un dels reptes més importants és la dificultat de captar pacients. Finalment, ha intervingut la responsable de la Unitat de Suport a la Recerca, Betlem Salvador, per moderar un debat entre els assistents. Una de les qüestions que s'han destacat durant la sessió és que es recomana a les unitats de recerca disposar d'un petit nucli de professionals interessats en aquesta tasca per la implicació que requereix.
Actualment, la regió Metropolitana Sud té una unitat de recerca al CAP 17 de setembre que funciona des de fa 20 anys aproximadament i la voluntat de la USR és ampliar la xarxa de professionals de la primària que s’animin a fer assajos clínics amb fàrmacs no comercialitzats. La d’aquest dijous ha estat una sessió introductòria prèvia a la realització de noves edicions del curs de l'AGICAP. Els professionals interessats poden contactar amb la USR (secretaria.apms.ics@gencat.cat).