En el marc del projecte ERAS Corporatiu, l’equip d’infermeria ERAS de cirurgia colorectal i esofagogàstrica de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha rebut la visita de Mai Lahoz, encarregada de coordinar els aspectes relatius al mateix programa a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.
La visita ha tingut una durada de dos dies, durant els quals ha pogut conèixer la dinàmica de la prehabilitació a consultes externes, on es preparen els pacients que entren al programa un mes abans de la cirurgia. També ha pogut comprendre la dinàmica al postoperatori immediat i a hospitalització.
Posteriorment, ha presenciat una demostració sobre circuits i sistema de registre i audit continu a través del qual es mesuren els indicadors del programa: de resultat, procés i experiència del pacient.
Què són els programes ERAS i quin impacte tenen?
Els programes ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) tenen com a objectiu preparar el pacient per a la recuperació funcional, amb una contribució dels resultats postoperatoris. Quant als beneficis, s’associen amb una estada hospitalària més curta, una reducció de les despeses generals i millores en la satisfacció del pacient.
Diverses societats científiques internacionals avalen els programes ERAS i creen guies i estàndards d’aplicació amb l’evidència científica disponible.
En concret, el primer programa ERAS es va aplicar a la Unitat de Cirurgia Colorectal de l’Hospital Universitari de Bellvitge el 2018. A partir d’aleshores, ERAS està en contínua expansió al centre en diverses especialitats i s’ha aconseguit la millora de l’eficiència dels seus processos.
L’Hospital de Bellvitge esdevé referent a l’Institut Català de la Salut sobre la implantació de programes ERAS en diferents especialitats, participant activament i compartint el coneixement adquirit. Precisament, el proper 10 d’octubre se celebrarà la 2a Jornada ERAS a l’HUB, per a la qual les inscripcions estan obertes (més informació).