Aquest curs pretén capacitar els i les referents de violència masclista dels centres d'atenció primària perquè formin la resta de professionals assistencials a través de metodologies participatives.
Aquest mes de febrer s’ha celebrat la primera edició del Curs de Formació de Formadors en Violència Masclista en l'Atenció Primària. La intenció és preparar els i les referents en violència masclista de tots els centres d'atenció primària perquè formin, posteriorment, els i les professionals dels equips d'atenció primària (EAP), de les unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), de les línies pediàtriques i dels centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).
Es tracta d’una iniciativa de la Direcció de Persones de l'Institut Català de la Salut tenint en compte que la violència masclista és actualment una qüestió de salut pública i comporta greus problemes de salut per a les dones que la pateixen. Les i els professionals sanitaris ocupen un lloc clau per a la detecció precoç d'aquestes situacions.
A la formació han participat 120 referents de violència masclista i s'han creat nous entorns d'aprenentatge com la realitat virtual i la 'teatralització' de casos reals, així com un taller per millorar la coordinació amb els Mossos d'Esquadra i conèixer els recursos disponibles en cas d'emergència i tècniques d'autocura i estratègies personals per afrontar aquestes situacions. L'objectiu és capacitar els referents per dinamitzar formacions atractives de cara als seus equips.
En aquesta primera edició s'han format referents en violència masclista de les gerències territorials Metropolitana Sud i Girona, i en els pròxims mesos s'ampliarà la formació als i les professionals de l'Atenció Primària de la resta de Catalunya.