Un programa desenvolupat a l’Hospitalet utilitza la creació artística com a eix per a la superació dels estigmes sobre la salut mental i les addiccions. Es tracta d’un projecte comunitari fruit de la col·laboració entre la Unitat de Salut Mental-ICS; l’Escola Municipal de Música i la Fundació Salut i Comunitat. El resultat final de l’experiència ha estat la composició i interpretació de la cançó Hijos de la luna.
Desconfiança en les capacitats personals i en la possibilitat de sortir endavant en el món educatiu i el laboral; allunyament d’amics per tal d’evitar enfrontar i entendre la diferència; culpabilitat extrema o identificació entre malaltia mental i delinqüent en potència. Aquests són alguns dels comportaments i actituds estigmatitzants amb les quals han de conviure habitualment molts joves amb malalties mentals.
Modificar aquesta situació és el principal objectiu del programa antiestigma Escolta l’Art, adreçat a joves amb diagnòstic en salut mental i addicions de l’Hospitalet de Llobregat. Un total de 10 joves han participat en el projecte pilot, que es va iniciar a finals de l’any 2019 i que s’ha vist alterat també per la pandèmia de la Covid-19.
Escolta l’Art s’ha estructurat en 3 fases progressives. En la primera, es va crear un grup de treball amb joves amb algun diagnòstic de salut mental i conduït per professionals de la Unitat de Salut Mental-ICS per tal d’identificar un seguit de missatges i conductes estigmatitzants sobre els quals construir una proposta antiestigma.
El desenvolupament del missatge antiestigma en forma d’una creació artística col·lectiva, en aquest cas un tema musical, va centrar la segona fase del programa. Amb la col·laboració de professionals de l’Escola Municipal de Música i Centre d’Arts de l’Hospitalet els joves van composar i interpretar la cançó Hijos de la luna, que en la tercera fase del projecte havia de ser compartida amb els joves de la ciutat aprofitant espais comunitaris. Donat que la pandèmia i el confinament han trastocat aquest colofó, la cançó ha estat enregistrada en un vídeo musical que s’està difonent mitjançant les xarxes socials, i que esdevé el resum d’una iniciativa pionera.
Vegeu el vídeo de la cançó Hijos de la luna.
Tal i com destaca Anna Descalzi, psicòloga de la Unitat Mental de l’Hospitalet, “el programa pretén modificar l’estigma en salut mental entre els joves oferint alhora eines de promoció i prevenció de la salut mental amb un abordatge intersectorial que impliqui cultura, salut, joventut i educació”.