Sessió sobre l’abordatge integral de l'anèmia preoperatòria i els anàlegs de l'EPO

- Formació
El Dr. Salvador Payán, hematòleg de l’Hospital Universitari Virgen del Rocio especialitzat en anèmia, altres afeccions dels glòbuls vermells i trastorns del metabolisme del ferro, ha impartit una ponència pràctica centrada en els anàlegs de l'eritropoetina (EPO) al Patient Blood Management i l’optimització de l'hemoglobina.

L’especialista en Hematologia, responsable de la Unitat d’Eritropatologia a l’Hospital Virgen del Rocio de Sevilla i un dels grans especialistes d’anèmia a l’Estat, el Dr. Salvador Payán, ha protagonitzat una sessió a la Sala d’Actes sobre l’abordatge integral de l'anèmia preoperatòria i els anàlegs de l'eritropoetina. L’acte l’ha organitzat el Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’HUB, que ha presentat un nou protocol sobre el maneig de l’anèmia.

“L'EPO ha demostrat clars beneficis en el maneig de l’anèmia prequirúrgica, un ús diferent al de tractament crònic i que no s'ha associat a un augment del risc tromboembòlic. A més, cal valorar-se també en el postoperatori”, ha apuntat el Dr. Payán, que també és membre dels grups d'Eritropatologia de la Sociedad Española de Hematología y Hemoterapia (SEHH), la Sociedad Española de Hematología y Oncología Pediátricas (SEHOP) y la Asociación Europea de Hematología (EHA).

Durant la sessió multidisciplinària sobre el maneig de l'anèmia preoperatòria també s’ha recordat que les guies existents estableixen que l’EPO, amb o sense suplements de ferro, “s'ha de tenir en compte en pacients amb deficiència de ferro no sotmesos a cirurgia electiva per reduir les transfusions postoperatòries. Fins i tot una infusió d'EPO els dies abans de la cirurgia pot tenir beneficis pel que fa als requisits de transfusió”, ha subratllat el Dr. Payán.