Els desenvolupaments de l’Hospital en la Gestió per Processos s’exposen durant el Lean Day 2023

- Formació

Jornada divulgativa a l’Hospital Universitari de Bellvitge, on s’han compartit les experiències Lean a la Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS). La “5a Jornada de Gestió per Processos: Lean Day 2023” ha servit per conèixer què s’està fent i potenciar la sinergia entre els diferents àmbits assistencials, impulsant la cultura de la millora contínua

Un “hospital Lean” és aquell que intenta eliminar tot allò que no aporta valor a pacients i professionals, flexible als canvis i enfocat a la millora constant. Durant l’any 2017, l’equip de l’HUB va començar amb la transformació Lean, una filosofia que s’ha introduït progressivament en la cultura i el dia a dia de l’organització i amb la qual gairebé la totalitat de l’hospital està involucrada o familiaritzada.

Durant la presentació de la jornada, el Dr. Javier Tapia, subdirector mèdic de l’HUB, ha ressaltat “l’actitud inconformista” de l’Hospital de Bellvitge i la seva voluntat d’optimització contínua dels processos. “La metodologia Lean ha arribat per quedar-se, perquè és especialment beneficiosa al sector sanitari”, ha apuntat, per la seva banda, Ángeles Pérez Matas, infermera Gestora de Processos de la Direcció de Processos i Avaluació de l’HUB, qui ha reconegut que la metodologia “cada vegada té més adeptes” a l’Hospital, tant pels seus resultats com pel compromís intern que suposa.

“Mirem cap al futur, a l’Hospital Universitari de Bellvitge sempre volem millorar encara més la qualitat assistencial”, ha consolidat la Dra. Ana Álvarez, adjunta a Gerència de la GTMS i Direcció de Processos i Avaluació de l’HUB, que ha posat l’èmfasi en el procés de millora de l’experiència del pacient que està impulsant l’Hospital per tal d’aportar valor als usuaris. Álvarez també ha remarcat la necessitat d’incorporar el Value Based Healthcare, una visió que pretén valorar econòmicament totes les activitats que es fan, i també les que no, a la sanitat pública. Durant el Lean Day 2023 s’han presentat alguns dels projectes en marxa a l’HUB, el seu desenvolupament i resultats en diferents serveis o àrees de coneixement, així com diferents experiències Lean en Atenció Primària i altres centres de la GTMS. Aquestes jornades, a més, tenen com a objectiu promoure i divulgar el desenvolupament en la Gestió per Processos, l’ús de la metodologia Lean i algunes de les seves eines implantades, com ara: Value Stream Mapping (VSM), A3, 5S, anàlisi de problemes (5 perquès i diagrama Ishikawa), Kata o Hoshin Kanri.

Un dels casos més rellevants de la jornada ha estat la presentació dels resultats de l’Optimització del procés amb Lean al Mòdul B d’Urgències de l’HUB. Durant la prova pilot, realitzada els darrers 7 i 8 de novembre, el temps d’espera del pacient, des de triatge fins la primera assistència, va disminuir un 78%. La Dra. Ana Serra Segues, especialista del Servei d’Urgències de l’HUB, ha valorat com a excel·lents els resultats i ha reconegut sentir-se “molt esperançada” de cara al futur. Aquesta millora permet augmentar la sensació de control dels facultatius, així com la tranquil·litat del pacient i els seus familiars. “S’ha fet una gran feina i els resultats són molt bons, perquè demostren que establir estàndards i posar ordre dóna resultats”, ha destacat la Dra. Ana Álvarez.

Durant la jornada també s’han entregat dos reconeixements, atorgats a partir del vot popular. Precisament, el projecte del Mòdul B d’Urgències ha estat guardonat amb el reconeixement “Iniciatives innovadores de gestió orientades a la millora de l’atenció al pacient que aportin valor al sistema”, després d’empatar en la primera votació amb el Kaizen Codi Ictus. A la segona categoria, “Iniciatives innovadores de millora de processos interns que aportin eficiència al sistema”, el vencedor ha estat el Circuit de reposició Prieras, impulsat des del Servei de Ginecologia de l’HUB i centrat en el subministrament del material fungible associat al projecte ERAS. El Dr. Jordi Ponce, Cap de Servei de Ginecologia de l’HUB, i la Sra. Cristina Aracil, referent administratiu de l’àrea logística, han presentat la iniciativa.

Per últim, a la cloenda s’ha encoratjat a seguir millorants els resultats d’enguany de cara a l’edició del Lean Day del 2024, així com aprofundir en els canvis culturals en la Gestió de Processos de la GTMS.